Obračun Serene Vilijams sa linijskim sudijom

Obračun Serene Vilijams sa linijskim sudijom
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U jednom od najbizarnijih finiša mečeva u istoriji tenisa, Kim Klajsters je u polufinalu US Opena 2009. godine savladala tada branioca trofeja Serenu Vilijams sa 6:4, 7:5 i plasirala se u finale. Senku na odličan teniski meč bacila je Serena Vilijams, svojim ponašanjem u finišu meča, koje definitivno ne priliči jednoj šampionki. Naime, ona je na meč lopti za protivnicu krenula da se obračuna sa linijskim sudijom, nezadovoljna njenom prethodnom odlukom.
Pri vođstvu Kim Klajsters od 6:5 u gemovima u drugom setu i 30-15 u dvanaestom gemu na servis Amerikanke, u finišu sjajnog meča na „Artur Eš“ stadionu u polufinalu US Opena 2009. godine, Sereni Vilijams je prilikom drugog servisa drugi put na meču dosuđen “foot-fault”, što je automatski značilo da će Belgijanka imati dve vezane meč lopte. Iako je usporeni snimak potvrdio da je žena koja je na tom duelu imala ulogu linijskog sudije bila u pravu, Serena Vilijams joj je prišla i „sasula svašta“ u lice, upirući reketom u nju. “Da mogu sada bih ti ovu lopticu nabila u grlo!” – jedna je od rečenica koju je Serena izgovorila, a koja se jasno mogla čuti.

Serena Vilijams pokušala je u razgovoru sa sudijama da opravda svoj postupak.
Serena Vilijams pokušala je u razgovoru sa sudijama da opravda svoj postupak.

Kada se tada još uvek aktuelna šampionka poslednjeg Grend slema sezone vratila da servira, a nesrećna žena, koja je presudila u prethodnom poenu, sabrala se i shvatila šta joj je sve rečeno, očigledno uplašena je pritrčala kod glavnog sudije meča, Šveđanke Luiz Engcel i prepričala joj šta je Amerikanka rekla. Engcelova je odmah pozvala glavnog sudiju turnira Brajana Erla, a Serena Vilijams se uključila u razgovor sa deliocima pravde. Kada su sudije posle većanja donele odluku da dodele drugu javnu opomenu zbog nesportskog ponašanja Vilijamsovoj (prvu je zaradila posle izgubljenog prvog seta kada je razbila reket o podlogu), to je značilo da naredni poen pripada Klajstersovoj, a samim tim je to označilo i kraj meča. Kada je postalo jasno da neće biti u situaciji da brani titulu u finalnom meču na Otvorenom prvenstvu Amerike, vidno iznervirana Serena glasno je izgovorila: “Ja joj rekla da ću je ubiti!? Ne budite smešni, to nije tačno.” Serena se potom sabrala, prišla Kim Klajsters i pozdravila sa njom. Belgijanka je rekla da joj je žao što se sve ovako završilo, na šta joj je Amerikanka rekla: “Nema zbog čega da žališ, nije tvoja krivica.”
Posle meča, kada se prašina slegla i Vilijamsova pogledala sporni snimak, zaključila je da nije bila u pravu i da je odluka linijskog sudije bila ispravna. “Ako je pozvala faul, mora da je videla. Radila je svoj posao. Ne želim da je napadam zbog toga. Međutim, nisam joj rekla da ću je ubiti. Bila sam u “momentu“, više se i ne sećam šta se dogodilo.” – izjavila je velika šampionka, a onda na pitanje novinara da li duguje izvinjenje linijskom sudiji dala neočekivan odgovor: “Izvinjenje? Sa moje strane? Zašto, pa koliko ljudi stalno viče na linijske sudije. To se često dešava. Igrači su isfrustrirani odlukama. Nebrojeno puta sam to videla. Cele godine nisam napravila nijedan “foot-fault“ i onda u Njujorku počnu da mi ga dosuđuju. Sledeći put kad budem dolazila, serviraću dva metra iza osnovne linije.”

I pored toga što je izgubila meč na neobičan način, Serena Vilijams je uspela da se pribere i da priđe i čestita Klajstersovoj.
I pored toga što je izgubila meč na neobičan način, Serena Vilijams je uspela da se pribere i da priđe i čestita Klajstersovoj.

Ovakav epilog sjajnog polufinala je možda najviše štete naneo pobednici Kim Klajsters, koja bi verovatno trijumfovala i bez dva poklon poena u finišu meča. „Očigledno je da sam pomalo zbunjena zbog onoga što se dogodilo, samo zato što sam bila veoma koncentrisana na tenis. Htela sam da osvojim taj poslednji poen. Stvari su se ipak završile malo drugačije.“ – rekla je posle meča Belgijanka.
Pogledajte i podsetite se jedne od najbizarnijih završnica meča u istoriji tenisa, u kojoj je Serena Vilijams očigledno izgubila živce i kada su munje i gromovi umesto iz reketa sevali iz usta čuvene teniserke.

Prethodni tekstMirko Nišović i Matija Ljubek – Zbog njih se obožavao kanu
Sledeći tekstĐanluiđi Lentini – Od svetskog rekorda do zaborava za kratko vreme