Dejvid Bekam – Gol Barseloni pred 100.000 ljudi

Dejvid Bekam – Gol Barseloni pred 100.000 ljudi

Koliko je učinio za Los Anđeles Galaksi i uopšte fudbal u Sjedinjenim Američkim Državama najbolje govori statua koja je Dejvidu Bekamu podignuta ispred stadiona u njegovu čast, prvi put u istoriji fudbala u Americi.
Dejvid Bekam je karijeru počeo na „Old Trafordu“ u dresu Mančester Junajteda, čiji je dres nosio jedanaest godina. Odlične partije pod trenerskom palicom Aleksom Fergusonom su ga preporučile “Kraljevskom klubu”, a upravo iz Reala je prešao u LA Galaksi. Dejvid Bekam je za pet godina u LA Galaksiju, od 2007 do 2012. godine, igrao na 98 utakmica, bio je strelac 18 golova, uz 40 asistencija. Njegova avantura bila je presedan za druge evropske igrače, koji su u Sjedinjenim Američkim Državama videli priliku za svoje karijere. Pravilo za stranog igrača u MLS-u je popularno poznato kao ‘Bekamov zakon’, koji omogućava međunarodnim igračima ugovor na visokom nivou. Tako su drugi igrači kao što su David Vilja, Tijeri Anri, Didije Drogba, Kaka, Stiven Džerard, Frenk Lampard, Bastijan Švajnštajger ili Zlatan Ibrahimović mogli igrati u MLS ligi.

Dejvid Bekam - Gol iz slobodnog udarca protiv Barselone.
Dejvid Bekam – Gol iz slobodnog udarca protiv Barselone.

Dejvid Bekam ne samo da je bio veliki majstor i svojim igrama i golovima doprineo uspesima Galaksija, već je bio i sjajan marketinški potez. „Beksi“ je bio zvezda, navijači su ga obožavali, dresovi se prodavali u rekordnim količinama, a fudbal u Americi je dobijao na popularnosti. Međutim, da Bekam nije zaboravio da igra fudbal kada je prešao u MLS najbolje pokazuje gol koji je postigao 1. avgusta 2009. godine. Nije to bio bitan gol, nije odlučivao ništa… ali Bekam je još jednom pokazao kako je lako igrati fudbal kada ga imate u krvi.
La Galaksi je igrao prijateljsku utakmicu sa Barselonom, na “Rouz Boul” stadionu u Kalifoniji pred nešto manje od 100.000 ljudi. Barsa je brzo povela preko Pedra, a onda je usledio 45. minut. Prekršaj za “Amerikance” na 20-ak metara od gola Barselone. Loptu je namestio naravno Bekam i dok je gledao ka golmanu Pintu sve je podsećalo na velike „El Klasike“ koje je igrao u dresu Real Madrida. A onda je usledio prepoznatljiv udarac, Pinto se bacio koliko je dug, ali je lopta završila u njegovoj levoj strani gola. Erupcija oduševljenja na stadionu i nezadovoljno klimanje glavom razočaranog golmana. Nije to bio neki bitan pogodak, nije bio ni preterano lep, ali je podsetio na to kakav je majstor Dejvid Bekam i da je neprikosnoven kada su u pitanju slobodnjaci. Barselona je na kraju pobedila sa 2:1, ali je “Beksijev” gol bilo ono što se vrtelo na televiziji narednih dana.
Podsetite se kako je sve to izgledalo:

loading…
Prethodni tekstKada je komentator „stao na muku“ Menselu
Sledeći tekstHakim Olajdžuvon – Šamarčina Biliju Polcu