Dijego Maradona – „Ponovljena Božija ruka“

Dijego Maradona –
Dijego Maradona – "Ponovljena Božija ruka"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Argentina je na Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine došla kao jedan od najvećih favorita za osvajanje „Boginje“. Bili su branioci titule, a imali su i ogromno samopouzdanje. Ipak, što je najvažnije, imali su u timu jednog od najboljih fudbalera svih vremena i to u ponoj snazi – Dijega Armanda Maradonu.

Dijego Maradona je sprečio pogodak Sovjeta

„Gaučosi“ su prvenstvo počeli loše, porazom protiv Kameruna (taj meč mnogi pamte i po startu Masinga na Kaniđi), dok su u drugom paru te grupe B Rumuni pobedili Sovjetski Savez. To je značilo da će naredni meč i za Sovjete i za Argentince biti odlučujući za nastavak takmičenja. Očekivao se jedan izuzetno dinamičan meč. S obzirom na to da se igralo u Napulju, gradu u kome je Dijego Maradona „Bog“, znalo se odmah kome će tribine pružiti podršku. Meč je opravdao očekivanja. Igralo se brzo, žestoko i sa dosta grubih startova. A onda se pri rezultatu 0:0 dogodio možda i nakontroverzniji momenat na prvenstvu.

Dijego Maradona je imao veliku podršku navijača na meču protiv Sovjeta, u "svom" Napulju.
Dijego Maradona je imao veliku podršku navijača na meču protiv Sovjeta, u „svom“ Napulju.

SSSR je izveo korner na prvu stativu. Loptu je glavom zahvatio Zavarov i ona je išla pravo u gol. Nešto ispred gol linije, a ispred golmana Pumpida, stajao je omaleni Maradona koji se nije razmišljao. On je postavio svoju ruku i odbranio gol. Međutim, sve se odigralo veoma brzo, pa iako je sudija bio veoma blizu igra je nastavljena. Sovjeti se nisu puno ni bunili u prvi mah, tek kasnije, kada su na usporenom snimku videli šta se dogodilo, shvatili su kakvu su šansu imali.

Šalimov je bio „besan“ na sudiju

Igor Šalimov, legendarni Sovjetski fudbaler, kasnije je govorio o ovom incidentu: „Utakmica je bila veoma napeta i bilo je 0:0 kada se dogodilo igranje rukom. To je bio ključan trenutak. Lopta je išla u gol, a sudija je bio na šest metara od incidenta i sve je jasno video. Da smo postigli taj penal, imali bismo šansu. Da, izgubili smo u prvoj utakmici, ali Argentina je takođe izgubila svoj prvi meč, od Kameruna, i ne može se reći da su igrali bolje od nas. Utakmica je bila manje-više izjednačena. Ipak, mi smo na kraju izgubili sa 2:0. Sve se desilo tako brzo. A kada smo videli reprizu na snimku, pa, bilo je nemoguće da sudija ne vidi, nije trebalo da okleva. Imate različite vrste igranja rukom, recimo kada nema namere, ali u ovom slučaju, čovek je namerno odbio loptu od svog gola. Nije samo lopta udarila u njegovu ruku, došlo je do pokreta ruke. Udario je loptu.“

Maradona je vodio mnogo duela sa igračima SSSR-a.
Maradona u jednom od mnogobrojnih duela sa igračima SSSR-a.

Argentina je pobedila sa 2:0 i kasnije remijem sa Rumunima prošla dalje kao trećeplasirana u grupi. SSSR je ispao iz daljeg takmičenja kao poslednjeplasirana ekipa grupe. Ostatak takmičenja manje-više poznat je. Argentina je preko Brazila, Jugoslavije i Italije došla do finala. Tamo je izgubila od Nemačke sa 1:0.
Maradonina druga „Božija ruka“ nije izazvala toliku pažnju kao ona prva, mnogo značajnija. Nekako je brzo zaboravljena. Razlog za to je možda i taj što neki tvrde da Dijego Maradona nije igrao rukom, već telom. Ipak, većina onih koji vide snimak, nemaju dilemu da je to bila ruka. Oni budu začuđeni koliku je fudbalsku drskost imao Maradona, da samo četiri godine od najontroverznijeg događaja u istoriji fudbala, ponovi sličnu stvar na istom, najvažnijem fudbalskom takmičenju na svetu. Podsetite se kako je to izgledalo:

Prethodni tekstŠekil O’Nil – Strahovito zakucavanje koje je moglo mnogo da ga košta
Sledeći tekstNajmaštovitiji vaterpolo gol