Dino Bađo – Nož u glavu od navijača

Dino Bađo – Nož u glavu od navijača
Dino Bađo – Nož u glavu od navijača

Mnogo je onih koji su tih godina mislili da su Roberto i Dino Bađo braća. Mnogi i dan danas to misle, iako to nije istina, a Dina često nazivaju i „Drugi Bađo“, „Bađo 2“ ili „Mlađi Bađo“. Manje poznati Bađo, Dino, karijeru je počeo u Torinu, što je bio povod da ga navijači Juventusa u koji je prešao 1992. godine ne zavole „na prvu loptu“. Ipak, dobre igre uz svog prezimenjaka i golovi u finalu UEFA kupa naredne godine, koji je Juve osvojio, promenili su sliku o njemu. Interesantna je priča o Dinovom prelasku u Parmu…
Naime, posle dobrih igara u dresu „Stare dame“ i na Svetskom prvenstvu 1994. godine, „Mlekadžije“ šalju ponudu na adresu torinskog kluba, ali iako je ona prihvaćena od rukovodstva, Bađo je odbija. Juventus tada Parmi nudi perspektivnog klinca po imenu Alesandro Del Pjero i sve je dogovoreno, ali pre realizacije transfera Dino se predomišlja i ipak on završava u Parmi. Ostalo je manje-više poznato o karijeri tog „klinca“, a Dino Bađo je u Parmi takođe beležio dobre igre i rezultate. Parma je tada imala verovatno najjaču ekipu u istoriji kluba, sa „moćnim“ dresovima o kojima su maštali klinci širom sveta, Bufonom, Kanavarom, Tiramom, Kijezom, Kresopm… i Dino se odlično uklopio u ceo sistem. Međutim, u pohodu na svoj drugi UEFA kup u karijeri, dogodio se jezivi incident koji je pored trofeja i sjajnih igara, sigurno obeležio karijeru manje poznatog Bađa.

Dino Bađo je bio žrtva jezivog incidenta na gostovanju Visli.
Dino Bađo je bio žrtva jezivog incidenta na gostovanju Visli.

Parma je po trofej u sezoni 1998/99 krenula iz Istanbula, gde je relativno lako savladan Fenerbahče pobedama u obe utakmice a žreb je „Plavo-žute“ dalje vodio u Poljsku, tačnije u Krakov. Još jedan lagan posao za snažni italijanski tim, činilo se… I sve je počelo kako su Italijani priželjkivali. Enriko Kijeza već u trećem minutu doveo je svoj tim u vođstvo protiv Visle i gosti su trebali samo da odigraju do kraja u svom stilu i odnesu povoljan rezultat kući, gde će lako „dokusuriti“ Poljake. Visla je u 68. minutu izjednačila, ali to nije puno menjalo stvari, osim što je na terenu porasla tenzija. I baš kod jednog koškanja među igračima, dok je sudija pokazivao žuti karton Fuzeru, iz publike je poleteo metalni predmet i pogodio pravo u glavu Dina Bađa.
Usporeni snimak najbolje govori koliko je jeziv bio ceo incident. Svi su bili zaprepašćeni, jer se na njemu vidi nož, popularni leptir, koji doleće sa tribine i pogađa Bađa, na svu sreću drškom, a ne sečivom. Italijan se odmah uhvatio za glavu, a Kanavaro koji je video ceo incidetn pokušao je da dotrči i pokaže nož sudiji. Međutim, jedan od igrača visle Risik Jun, podigao ga je brzo sa trave i bacio nazad u publiku. Bađu je vrlo brzo ukazana pomoć i on je hrabro odigrao poslednjih desetak minuta utakmice.

Navijači su Bađa pogodili "leptirom".
Navijači su Bađa pogodili „leptirom“.

Dino Bađo samo pukom srećom nije tada ozbiljnije povređen, mada je zadobio 5 kopči od posekotine, a UEFA je bila oštra i vrlo brzo suspendovala Vislu prvo na pet, ali je kazna preinačena na godinu dana suspenzije iz svih evropskih takmičenja. Policija nije baš tako brzo reagovala, tek nakon dva meseca skrivanja uhapšen je momak od svega 19 godina, kako su mediji preneli, izvesni Pavel Mičalski, naravno, od ranije poznat policiji zbog brojnih krivičnih dela. Sud u Poljskoj osudio ga je na šest i po godina zatvora.
Bađo je posle meča opisivao događaj rečima: „Osetio sam da me je nešto udarilo u glavu, krv je počela da se sliva u potocima, a kada sam video nož na travi nisam mogao da verujem, delovalo mi je nemoguće da se tako nešto dogodi.“ On je kasnije izjavio da je imao mnogo sreće, jer je dobio „samo“ udarac u glavu: „Tek u svlačionici sam shvatio koliko sam sreće imao. Okrenuo sam glavu sekund pre nego što sam pogođen, a da nisam, nož je mogao da me pogodi u lice ili sam mogao da izgubim oko.“ – objasnio je on. Ipak, dodao je da ništa ne zamera poljskom klubu: „Pre revanša u Parmi sastao sam se sa igračima Visle i oni su mi rekli da im je jako žao zbog cele stvari i poklonili su mi kristalnu fudbalsku loptu.“ – ispričao je Dino Bađo.

UEFA je suspendovala Vislu prvo na pet, ali je kazna preinačena na godinu dana suspenzije iz svih evropskih takmičenja.
UEFA je suspendovala Vislu prvo na pet, ali je kazna preinačena na godinu dana suspenzije iz svih evropskih takmičenja.

U uzvratnom meču, koji je odigran pre donošenja kazne, Parma je pobedila sa 2:1, a navijači Visle koji su doputovali u Italiju okačili su transparent na kome je pisalo: „Sorry, Dino“ (Izvini, Dino). Italijanski novinari nisu imali milosti, „razapeli“ su i Vislu i njene navijače kao i sve Poljake zbog ovog varvarskog čina. S obzirom da je tim iz Krakova imao tada jednu od najjačih ekipa u istoriji, mnogi i dan danas smatraju da je ovaj varvarski čin unazadio klub do nemerljivih granica.
Podsetite se jezivog incidenta, kada je navijač Visle iz Krakova sa tribina pogodio Dina Bađa nožem u glavu i kada samo pukom srećom nije došlo do ozbiljnije povrede Italijanskog reprezentativca:

Prethodni tekstKada je Duško Savanović „zaledio“ Garbahosu
Sledeći tekst„Moje ime je Robin!“