„Dolaruma“

„Dolaruma“
„Dolaruma“

Gotovo svako leto ima svoju fudbalsku „transfer sagu“ koja danima puni novine i portale raznim podacima vezanim za nju. U leto 2017. godine priča oko Đanluiđija Donarume i Milana je potresla čitavu Italiju. Iako je samo godinu i po dana ranije dobio iznenadnu priliku u dresu Milana, koju mu je ukazao Siniša Mihajlović, Đanluiđi Donaruma je tada po mnogima pokazao nepoštovanje prema klubu, tako što je odbio i više nego unosan višegodišnji ugovor. Momak koji je tada imao samo 18 godina i važio za najperspektivnijeg golmana na planeti nije želeo da produži ugovor sa Milanom koji je isticao naredne sezone, a u dogovoru sa svojim menadžerom Minom Rajolom napravio je pravu pometnju u svetu fudbala i mnogi su ga proglasili izdajnikom, jer je otišao za novcem, iako je do skoro govorio da mu srce pripada samo Milanu.
Milan navodno nije škrtario, mladom golmanu su ponudili 25 miliona eura na pet godina, ali je njegov agent, čuveni Mino Rajola, tražio je više novca i klauzulu koja se nije dopadala upravi „Rosonera“. Kontroverzni menadžer je kao prvi izgovor pred početak pregovora isticao da njegov klijent želi da igra u ambicioznom klubu koji će se boriti za trofeje i da mu novac nije najbitniji. Na kraju je Donaruma odbio tu ponudu Milana i postao „persona non grata“ u svojoj domovini.

Đanluiđi Donaruma izazvao je pravu pometnju u italijanskom fudbalu odlukom da ne produži ugovor sa Milanom.
Đanluiđi Donaruma izazvao je pravu pometnju u italijanskom fudbalu odlukom da ne produži ugovor sa Milanom.

„Rajola nas je obavestio da je Donaruma doneo konačnu odluku da neće potpisati novi ugovor. Mi smo dali stvarno jaku ponudu. Igrač ju je razmatrao i u obzir uzeo i neke stvari koje nisu ekonomske, ali rekao nam je da ne želi da produži ugovor, tako da je njegov poslednji dan u Milanu 20. jun 2018. godine.“ – rekao je tadašnji izvršni direktor kluba Marko Fasone i dodao: „Iskreno smo iznenađeni i nadali smo se da će Donaruma biti golman koji će voditi Milan u budućnosti. Naravno, ovo ostavlja gorak ukus, ali sad moramo da nastavimo dalje.“ Posle toga se oglasio i Donarumin agent Mino Rajola, osuvši paljbu po Milanu, gde je tvrdio da se igraču čak i preti smrću: „Situacija je postala previše nasilna i neprijateljska, tako da nema šanse da ostane. Doneli smo odluku i to nema veze sa novcem. Ugroženi smo, Donaruma je ugrožen i čak mu se preti smrću. Ne možete zadržati igrača u klubu ako mu pretite. On je neverovatan golman, ali ovo što rade na pragu je mobinga.“ – istakao je Rajola i dodao: „Bio je spreman da potpiše novi ugovor, nije bilo sumnje. Ali nakon svega su nas prisilili da napustimo pregovore. Preuzimam odgovornost. Dečko mi je rekao: ‘Mino, iskreno, ne treba da nastavimo da pregovaramo, oni prete meni i mojoj porodici.’ Klub je trebalo da zaštiti svoje igrače i da skoni uvredljive banere ispred stadiona. Klub je trebalo da ga podrži, a nije!“ – tvrdio je kontroverzni Rajola, koji je tada priznao da golman ima ponude Juventusa i Reala.

Navijači Milana gađali su Donarumu dolarima i prozvali ga "Dolaruma", zbog njegove odluke da napusti njihov klub.
Navijači Milana gađali su Donarumu dolarima i prozvali ga „Dolaruma“, zbog njegove odluke da napusti njihov klub.

Čak su i Milanove klupske legende tada digle glas. „Želim da ljudi i menadžeri shvate da ovde pričamo o Milanu, a ne o nekom propalom klubu. Ovaj klub je sedam puta bio prvak Evrope i ponos je italijanskog fudbala. Mora da postoji neko poštovanje prema klubu koji ti je kao tinejdžeru dao da budeš standardni golman u Seriji A. Jedna stvar je kada želiš da zarađuješ više, a potpuno druga kada ni pod kakvim uslovima koji ti se nude, nećeš da produžiš ugovor. To je ponižavanje kluba. Donaruma je punoletan i ima moralnu obavezu da objasni šta se desilo.“ – rekao je Đovani Gali, legendarni golman Milana iz generacije koja je harala Evropom kod Sakija. I dok se odigravala čitava „španska serija“ oko ovog ugovora, dok su naslovne strane novina i portala svakodnevno donosile nove detalje, Đanluiđi Donaruma je sa mladom reprezentacijom Italije pokušavao da pobegne od cele „gužve“. Ali nije mu uspelo…
Mlada reprezentacija Italije igrala je krajem juna 2017. godine protiv Danske u okviru Evropskog prvenstva za mlade, a u jednom trenutku desilo se nešto što je privuklo pažnju svih na stadionu, ali i onih koji su utakmicu gledali preko ekrana. Naime, iza gola Italijana dešavalo se nešto nesvakidašnje, navijači koji su bili iza Donarume su u 36. minutu meča prekinuli utakmicu, tako što su bacili lažan novac na mladog golmana. Cela situacija izgledala je pomalo bizarno, mladi golman je branio dok je iza njega letelo i na travi ležalo nebrojeno mnogo zelenih novčanica, a na tribinama se viorio transparent „Dolaruma“. Nakon gađanja dolarima, tada jedva punoletni golman je prošao pored novinara koji su hteli komentar na tu situaciju, a on je kratko i po malo čudno poručio: „Pogledajte, i dalje sam nasmejan…“ Navijači Milana koji su svog dojučerašnjeg ljubimca prozvali „Dolaruma“ u saopštenju su pojasnili svoju akciju u Poljskoj: „Da smo čekali narednu utakmicu Milana prošlo bi mesec dana ili dva, a i ne znamo da li će on braniti za naš klub na narednom meču. Ljubio je grb Milana i govorio da mu je klub u srcu, a onda je odbio novi ugovor. Za sve navijače Milana ovo je velika izdaja. Zbog toga smo uradili to što smo uradili. Vraćamo se sada kući veoma povređeni.“ – stajalo je u saopštenju.

Đanluiđi Donaruma je na kraju odlučio da produži ugovor sa Milanom.
Đanluiđi Donaruma je na kraju odlučio da produži ugovor sa Milanom.

I ako su posle ove „transfer sapunice“ mnogi bili gotovo sigurni da će ovaj tada 18-godišnji golman napustiti Milan, na kraju je Đanluiđi Donaruma odlučio da ostane na „San Siru“. Nakon što se ova saga završila priznao je da su ga mnogi potezi navijača kluba i italijanskih medija povredili, ali i da ne želi više da se osveće na to. „Nije mi bilo lako kada sam otišao na Euro, jer sam doživeo mnogo neprijatnosti. Bio sam veoma ljut kada su me gađali lažnim novcem. Svoju odluku sam nameravao da saopštim odmah nakon Eura, ali me nisu shvatili. Novac mi nikada nije bio na prvom mestu niti će ikada biti. Želim da uživam u svojoj karijeri, da sam srećan sa porodicom.“ – rekao je Donaruma i nastavio: „Priznajem da sam imao neke ponude, ali u mom srcu je samo jedan klub i nisam nikada razmišljao o nekom drugom osim Milana. Iskreno, bio sam zabrinut kako će izgledati povratak na „San Siro“, jer nisam znao kako će navijači da reaguju. Ipak, bilo je sve kako treba i srećan sam što se sve to konačno završilo“.
Podsetite se kako je izgledalo gađanje Donarume lažnim novčanicama od strane Milanovih „tifoza“:

Prethodni tekstKada je Roko Ukić „srušio“ Sparse
Sledeći tekst„Loženje“ Milana Gurovića za „Dream team“