Dominator – Dominik Hašek

  StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

  San svakog klinca kada stane na led ispred gola je da postane on. Pored evropske karijere, ostvario je velike uspehe i u NHL-u braneći za Čikago, Bafalo i Detroit. Kao član Red Vingsa okitio se sa dve titule NHL šampiona. Dominik Hašek legendarni Češki golman koji je sa Detroitom osvojio dva puta stenli kup trofejZahvaljujući Dominiku Hašeku i njegovim sjajnim odbranama u najjačoj ligi na svetu, mnogi čuvari mreže iz Evrope su dobili šansu da brane u NHL-u.
  Hašek je debitovao u prvenstvu Čehoslovačke za Pardubice kao 16-godišnjak, postavši tako najmlađi igrač koji je ikada zaigrao u nekoj profesionalnoj hokejaškoj ligi. U Pardubicama je igrao devet sezona, jednu u Dukli a zanimljivo je da posle dve titule šampiona svoje zemlje popularni Dominator (nadimak je dobio zbog sjajnih odbrana) odlazi u Indijanapolis Ajs, tim iz razvojne IHL lige. Posle dve godine igranja u Indijanapolisu, dobija šansu u Čikago Blekhoksima. Posle dve godine i poraza u finalu od Lemjuovih Pitsburg Pingvinsa, Čeh odlazi u Bafalo, gde je njegovu karijeru obeležilo, pored dobrih odbrana i nekoliko sukoba sa Tedom Nolanom, trenerom ekipe. Odlazak u Detroit 2001. u zamenu za Kozlova i pravo prvog pika na draftu donelo je Hašeku Stenli Kup. U sjajnoj generaciji sa kapitenom Stivom Ajzermanom, Krila su u finalu trijumfovala nad Karolinom. Otišao je Dominator iz Detroita u Otavu, ali se kasnije vratio u Red Vingse i sa njima došao 2008. do svog drugog Stenli Kup trofeja.

  Penzionisao se 2009. godine, ali ubrzo je promenio odluku i otišao u rodne Pardubice sa kojima je osvojio titulu šampiona Češke. Karijeru je završio sa 47 godina igrajući u KHL-u za Moskovski Spartak.
  Dominik Hašek je predvodio česku reprezentaciju do jedinog zlata na Zimskim Olimpijskim IgramaVrhunac karijere Dominik Hašek je doživeo na ZOI u Naganu 1998. godine kada je predvodio reprezentaciju Česke do prve a do sada i jedine Olimpijske zlatne medalje u hokeju na ledu. Briljirao je Dominator na tim Igrama, na celom hokejaškom turniru primio je samo 6 golova, od toga samo 2 u eliminacionim utakmicama. Posebno je bio fenomenalan u završnici, prvo je u polufinalnom meču sa Kanadom odbranio u dramatičnoj penal završnici Kanađanima svih 5 penala i tako odveo svoju reprezentaciju u finale, da bi potom u finalu ostavio Ruse na nuli, odbranivši im preko 20 šuteva i time vodivši Čehe do pobede od 1 : 0.

  Sjajne partije donele su mu nagradu za najboljeg golmana Olimpijskog turnira. Sa reprezentacijom svoje zemlje osvojio je i bronzanu medalju na ZOI u Torinu 2006. i jednu srebrnu i tri bronzane medalje na svetskim prvenstvima.
  U karijeri je šest puta dobio nagradu Vezina Trophy za najboljeg golmana NHL lige (1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001), a dva puta Hart Memorial Trophy za najkorisnijeg igrača lige (MVP). Hart trofej je najstarija i najprestižnija individualna nagrada u hokeju. Pet puta je bio izabran u Ol star tim lige (1994, 1995, 1997 1998, 1999), a isto toliko puta je učestvovao i na Ol star utakmicama (1996, 1997, 1998, 1999, 2000). Uz to je i tri puta bio najbolji golman na svetskim prvenstvima, 5 puta je izabran za hokejaša godine u Češkoj, 3 puta za sportistu godine u svojoj zemlji a izabran je i za najboljeg Češkog hokejaša svih vremena. Primljen je i u hokejašku kuću slavnih 2014. godine, jedan od najboljih ako ne i najbolji hokejaški golman svih vremena Dominik „Dominator“ Hašek.

  Prethodni tekstRedži Miler – 8 poena za 9 sekundi
  Sledeći tekstŠtefi Graf – Golden Slem