Drama sa srećnim krajem: Kako je heroj Kankava spasao život Gusevu

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dnjepro i Dinamo Kijev trebalo je tog popodneva, 30. marta 2014. godine, u 23. kolu ukrajinskog prvenstva da vode veliku borbu za četvrto mesto i pokušaj sustizanja Metalista i Šahtjora na vodećoj poziciji. Ali osim te borbe, na terenu se u jednom trenutku vodila još jedna, mnogo veća… borba za ljudski život!
U 22. minutu meča, pri rezultatu 0:0, Dinamo je imao napad. Upućena je lopta ka Olegu Gusevu, negde na peterac, sa desne strane golmana Dnjepra, koji nije dozvolio da ona stigne do igrača protivničkog tima već je krenuo na nju. Međutim golman Bojko bio je neoprezan, pa je pokupivši loptu kolenom udario Guseva. U 22. minutu meča, pri rezultatu 0:0, Dinamo je imao napad. Upućena je lopta ka Olegu Gusevu, negde na peterac, sa desne strane golmana Dnjepra, koji nije dozvolio da ona stigne do igrača protivničkog tima već je krenuo na nju. Međutim golman Bojko bio je neoprezan, pa je pokupivši loptu kolenom udario Guseva. Kapiten dinama ostao je da nepomično leži na terenu. Najprisebniji bio je igrač domaćih, Jaba Kankava, koji je ne čekajući lekarsku službu isti trenutak reagovao, bacio se na zemlju i Gusevu izvukao jezik i tako sprečio gušenje pokazavši da je humanost i ljudskost mnogo važnija od sportskog rivalstva.Kapiten dinama ostao je da nepomično leži na terenu. Najprisebniji bio je igrač domaćih, Jaba Kankava, koji je ne čekajući lekarsku službu isti trenutak reagovao, bacio se na zemlju i Gusevu izvukao jezik i tako sprečio gušenje pokazavši da je humanost i ljudskost mnogo važnija od sportskog rivalstva.
Scena na terenu izgledala je zaista strašno. Ubrzo se na terenu pojavila i ekipa doktora koja je pritekla u pomoć. Nakon nekoliko trenutaka kapiten gostiju je došao svesti, pa je prevezen u bolnicu. Kako su lekari kasnije saopštili, Gusev je prilikom sudara sa golmanom ostao bez jednog zuba, doživeo je potres mozga i prelom vilice, ali je zahvalujući intervenciji Kankave ostao živ. „Zdravstveno stanje Guseva je sada zadovoljavajuće. Kankava je desetak dana kasnije, pre meča sa Metalistom odlikovan medaljom časti za svoje herojsko ponašanje i brzu reakciju.On je jak momak i očekujemo da će se brzo oporaviti.” – rekao je šef bolnice u Dnjepropetrovsku Boris Raducki i dodao da smatra da je potez Kankave spasio život Guseva. „Srećom da je Kankava reagovao kao da je iskusni medicinski stručnjak.“ – rekao je Raducki.
Domagoj Vida, hrvatski reprezentativac prepričavao je posle utakmice ovaj mučni događaj sa terena: “Svi smo ostali u šoku. Kad sam video Guseva na zemlji kako se grči i ne ustaje, pretrnuo sam od straha. Uplašio sam se kao nikad. Svaka čast Kankavi, reagovao je u sekundi, izvadio mu jezik i verovatno mu spasio život. Pitao sam ga kako je, a on mi je pokazao tragove ugriza na prstima. Bolelo ga je jako. Rekao sam mu da je heroj. Nakon utakmice sam razgovarao i sa Gusevim. Bio je u redu. Normalno se istuširao i krenuo sa nama u Kijev. Čim smo stigli, odmah je otišao na preglede. navijači Dinama su mu odali priznanje na jednoj od narednih utakmica razvivši transparent na kome je pisalo „Kankava respect“.Mislim da je i golman Dnjepra trebao malo više da pazi. Posle utakmice, dok smo sedeli u svlačionici, otvorila su se vrata i ušao je Bojko. Odmah je došao do Guseva i izvinio mu se. Video sam da mu je bilo jako teško.” – rekao je Vida. Ako je to uopšte bitno utakmica 23. kola ukrajinske Premijer lige završena je rezultatom 2:0 u korist domaćina.
Kankava je desetak dana kasnije, pre meča sa Metalistom odlikovan medaljom časti za svoje herojsko ponašanje i brzu reakciju a i navijači Dinama su mu odali priznanje na jednoj od narednih utakmica razvivši transparent na kome je pisalo „Kankava respect“.
Podsetite se ovog uznemirujućeg snimka i herojskog podviga gruzijskog fudbalera Jabe Kangave:

Prethodni tekstRuslan Avlejev – Prebijanje sudije Jovčića
Sledeći tekstDimitrije Filipović – Gol kojim bi se ponosili i u NHL-u