Džim Hardi – Najviše bačenih presečenih dodavanja na jednom meču

Džim Hardi - Najviše bačenih presečenih dodavanja na jednom meču
Džim Hardi - Najviše bačenih presečenih dodavanja na jednom meču

Kada je Džim Hardi 24. septembra 1950. godine krenuo ulicama Čikaga na prvi meč u sezoni protiv aktuelnih šampiona Filadelfija Iglsa verovatno nije ni slutio šta ga čeka. On je tada igrao startnog kvoterbeka za Čikago Kardinalse. Iako nije bio među najboljim igračima na ovoj poziciji i nije bio ni blizu po kvalitetu kao legende poput Brejdija, Favra, Marina, Montane, Pejtona Meninga… Hardi je bio sasvim solidan igrač. I zato će mnoge iznenaditi ono što će se dogoditi na tom meču, a sve će započeti jednom nesrećnom situacijom…

Džim Hardi će jedva stići na meč

Na putu do stadiona Džim Hardi vozio je u svojim kolima četvoricu saigrača. Oni će nažalost doživeti lakši saobraćajni udes. I dok će ostali putnici odmah napustiti vozilo i pozvati taksi kojim će se uputiti ka stadionu, Hardi će morati da ostane na licu mesta i da sačeka policiju kako bi se napravio zapisnik o nesreći. Sve to će potrajati. Zato će Džim Hardi tek kasnije nastaviti svoj put ka stadionu i na meč stići baš pred početni udarac. On će tako bez zagrevanja izaći na teren i krenuti da predvodi napad Kardinalsa. To će se ispostaviti kao definitivno pogrešna odluka. Iako će prvo dodavanje uputiti dosta dobro, ali će ga Bob Šo ispustiti, već naredno Hardijevo dodavanje igrači Iglsa će preseći. To će biti najava onoga što će uslediti…

Dan će od starta krenuti loše po Hardija.
Dan će od starta krenuti loše po Hardija.

Do kraja poluvremena Džim Hardi baciće još dva presečena dodavanja, a Iglsi će voditi sa 31:0. Bez obzira što za presečena dodavanja nije bio kriv samo Hardi, već i ofanzivna linija koja je često dopuštala da Džim prima udarce od protivnika, bila je to njegova očajna partija, za koju niko, pa ni on sam, nije verovao da će se nastaviti. „Zaista sam se osećao loše na poluvremenu. Sećam se da sam sedeo na klupi u svlačionici sa glavom među rukama. Mislio sam da ništa ne može biti gore od tri presečena dodavanja u jednom poluvremenu. Tri godine ranije sam bio među najboljim kvoterbekovima u ligi i imao 7 presečenih dodavanja za celu sezonu. Nisam verovao da ću do kraja meča imati još 5 presečenih dodavanja.“ – izjavio je kasnije o dešavanjima na poluvremenu Džim Hardi.

Košmarni meč se za Hardija nastavio i u drugom poluvremenu

Već na startu nastavka Hardi je napravio fambl, a potom i bacio novi presečeni pas. Igra Kardinalsa se tada potpuno raspala. Gotovo da je svaka lopta koju Džim Hardi baci završavala u rukama igrača Iglsa, a defanzivci gostiju su redovno „probijali“ ofanzivnu liniju Kardinalsa i sprečavali Hardija da dobije malo više vremena za upućivanje preciznog dodavanja. Iako je do kraja susreta bacio i jedan tačdaun, Džim Hardi je meč okočnao sa 8 bačenih presečenih dodavanja. Bio je to najveći broj bačenih presečenih dodavanja u istoriji NFL-a. Taj negativan rekord ostaće aktuelan do danas.

Džim Hardi je odigrao očajan meč protiv Iglsa.
Džim Hardi je odigrao očajan meč protiv Iglsa.

Koliko je Džimu Hardiju nedostajala i sreća tog dana najbolje govori jedna situacija. Naime, videvši da njegov startni kvoterbek ima loš dan, trener domaćih Kerli Lembo odlučuje tokom drugog poluvremena da ga zameni i da u igru ubaci Frenka Tripuku, rezervnog kvoterbeka. Ipak, Tripuka će se povrediti posle samo tri odigrane akcije i moraće da izađe. Zato će se Hardi brzo vratiti na teren i nastaviti sa lošim dodavanjima. „Mnogo sam se loše osećao tog dana. Posle meča sam želeo da sam krtica i da probijem travu i kroz zemlju izađem sa terena.“ – izjavio je kasnije o svojoj partiji protiv Iglsa Džim Hardi.

Hardi će se na narednom meču opet upisati u istoriju NFL-a

Pošto su u startnom meču ubedljivo poraženi od Filadelfije sa 45:7, mnogi su pomislili da će to biti očajna sezona za Hardija i Kardinalse. Ipak, neće se ispostaviti tako. Već u narednom meču Kardinalsi će „pregaziti“ Iglse. Na tom meču Džim Hardi baciće čak 6 tačdauna, a 5 od njih za Boba Šoa. Biće to dugogodišnji rekord po broju uhvaćenih tačdauna jednog igrača na meču. Tako će Džim Hardi samo nedelju dana posle očajnog duela protiv Iglsa, uz pomoć Šoa, uspeti da se upiše i u pozitivnu listu rekorda NFL-a.

Iako je odigrao i neke briljantne mečeve, Hardijevu karijeru obeležila je loša utakmica protiv Iglsa.
Iako je odigrao i neke briljantne mečeve, Hardijevu karijeru obeležila je loša utakmica protiv Iglsa.

Do kraja sezone Džim Hardi će upisati ukupno čak 24 presečena dodavanja. Ipak, to neće sprečiti da jedini put u karijeri bude pozvan Pro Boul utakmicu najboljih igrača lige. Uz to, Kardinalsi će u veoma važnom meču savladati Iglse u Filadelfiji i tako ih sprečiti da se ponovo bore za šampionsku titulu. Biće to njihova „osveta“ za ubedljiv poraz u prvom kolu te sezone.
Kada neki kvoterbek baci više od dva presečena dodavanja na meču, svi kažu da je odigrao očajan meč. Ipak, teško da će iko, koliko god igrao loš meč, uspeti da obori rekord koji je Džim Hardi postavio protiv Filadelfije, kada je bacio čak 8 dodavanja koja su presekli igrači Filadelfije i tako se za sva vremena upisao na listu negativnih rekordera NFL-a.

Prethodni tekstFrančesko Toti – Anegdota iz zatvora
Sledeći tekstTim Dankan – „Zakucavanje“ Bena Valasa