Džimi Vajt – Nestvaran udarac

Džimi Vajt - Nestvaran udarac
Džimi Vajt - Nestvaran udarac

U januaru 1993. godine ljubitelji snukera imali su priliku da vide jedan nestvaran udarac. Njega će kasnije mnogi proglasiti za najbolji u tom veku. Bilo je to u meču „Matchroom“ Evropske lige, u kojem se tadašnja velika snuker zvezda Džimi Vajt sastao protiv tada mlađanog, sedamnaestogodišnjeg, Ronija O’Salivena, koji će kasnije za mnoge postati najbolji snuker igrač svih vremena, ali i praviti neke čudne odluke zbog kojih će ga navijači čini se još više voleti.

Roni O’Saliven pokazaće svoj veliki talenat u tom meču

Džimi Vajt je tih godina bio jedan od najboljih snukeraša na planeti. Osvajao je mnoge turnire. Bio je u vrhu svetske rang liste i čak šest puta igrao finale Svetkog prvenstva u „Krusibl Teatru“ u Šefildu. Nažalost nikada se nije dokopao do titule šampiona planete. I zato je bio apsolutni favorit u duelu protiv Ronija O’Salivena u Hamburgu, u okviru „Matchroom“ Evropske lige. Ipak, tada mlađani O’Saliven će u tom duelu pokazati svu raskoš velikog talenta i na kraju uspeti da izbori nerešnih 4:4. Ono što će potpuno obeležiti taj duel i o čemu će se i danas često pričati, viđeno je u sedmom frejmu…

Džimi Vajt je odigrao nestvaran udarac u Hamburgu.
Džimi Vajt je odigrao nestvaran udarac u Hamburgu.

Imao je veliku prednost Vajt u tom frejmu i nalazio se pred dobitkom istog. Ali i u veoma teškoj snuker situaciji. Bela kugla bila je zalepljena uz plavu, a braon, koju je Džimi Vajt morao da odigra, nalazila se skoro na sredini stola, potpuno maskirana od strane plave. I udarac preko ivice stole bio je veoma težak da se izvede u toj situaciji i da se pogodi braon kugla. Ipak, Vajt se odlučio za jedan mnogo teži i potpuno neverovatan udarac.

Džimi Vajt izveo je savršen udarac

Udario je belu kuglu odozgo, držeći štap gotovo uspravno. Ona je odskočila i krenula ka donjoj ivici stola, da bi potom dobila veliki felš i krenula na suprotnu stranu stola skoro potpuno pravo i uspela da dođe do braon kugle i udari je. Bio je to nestvaran udarac. On je oduševio prisutnu publiku u Hamburgu, ali su ga i mnogi ljubitelji snukera proglasili za udarac veka.

Roni O'Saliven je za potrebe jedne televizijske emisije probao da ponovi Vajtov udarac, ali bezuspešno.
Roni O’Saliven je za potrebe jedne televizijske emisije probao da ponovi Vajtov udarac, ali bezuspešno.

Mnogi su kasnije probali da izvedu udarac koji je u Hamburgu izveo Džimi Vajt. I dok su pojedini amateri uspeli to da urade, posle verovatno brojnih neuspeha, i da te snimke okače na „YouTube“, 25 godina posle meča u Hamburgu za potrebe jedne televizijske emisije pokušali su to da urade i Džimi Vajt i Roni O’Saliven. Iako nisu imali pritisak takmičarskog meča i probali mnogo puta da „iskopiraju“ Vajtov udarac, oni to nisu uspeli. Reklo bi se da uopšte nisu bili ni blizu da uspeju.

Možda su neki drugi uspeli da izvedu nešto slično na treningu i daleko od očiju javnosti. Međutim, Džimi Vajt je uspeo to da uradi na takmičarskom meču. To ovom nestvarnom potezu daje dodatnu težinu. Kako je on izgledao pogledajte na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad je Nejmar ispunio obećanje dato bolesnom dečaku
Sledeći tekstNajkraći bokserski meč