Džon Mekinro – „Odgovori na moje pitanje kretenu!“

Džon Mekinro -
Džon Mekinro - "Odgovori na moje pitanje kretenu!"

Džon Patrik Mekinro, mnogi će reći jedna od najinteresantnijih pojava svetskog sporta i prznica kakva se više ne rađa. Pravio je Džon skandale gde god je stigao, kao da je uživao u tome, a jedan od svakako najvećih u svojoj karijeri napravio je u Stokholmu 1984. godine, na meču sa domaćim tenisirom Andersom Jaridom.
Te 1984. godine Mekinro je igrao ”savršenu” sezonu, zabeležio je 84 pobede i samo 3 poraza, uz to osvojivši Vimbldon i US Open. Zbog svega toga bio je favorit i na turniru u Stokholmu, gde ga je posle uvodnih pobeda, u polufinalu čekao Anders Jarid, domaći teniser koji je u to vreme bio 6 igrač planete. Ipak, iako je bio apsolutni favorit pre meča, nije dobro krenulo po Mekinroa u tom susretu, izgubio je prvi set sa 6:1, ali se u drugom “oporavio”, poveo sa 4:2 i bio na servisu, kada je došlo do situacije koja je obeležila ne samo ovaj meč, već i tu celokupnu tenisku sezonu…

Džon Mekinro pravio je lom na meču sa Jaridom u Stokholmu.
Džon Mekinro pravio je lom na meču sa Jaridom u Stokholmu.

Linijski sudija je uzviknuo aut posle Mekinrovog prvog servisa, što je Džona iznerviralo, pa je prišao glavnom sudiji meča Leifu Ake Nilsonu, pogledao ga mrko i obratio mu se: “Pravo na liniju. Nije bilo greške do sada u meču, zar ne? Nisi napravio niti jednu korekciju. Nije bilo nikakvih grešaka?!” Sudija očigledno nije znao šta da odgovori, pa je samo prozvao drugi servis, što je dodatno iznerviralo prgavog Amerikanca, koji je zaurlao: “Odgovori na moje pitanje, na pitanje, kretenu!” Nilson je tada potpuno mirno dodelio drugu opomenu na meču Mekinrou, a ovaj ga je zbog toga “nagradio” gađanjem lopticom, zbog čega je dobio još jednu opomenu i samim tim izgubio poen.
Pošto je izgubio i sledeći poen, to je značilo da Jarid dolazi do brejka, a Džon je zbog toga bio baš frustriran. Pri prilasku stolici za odmor, Mekinro je prvo udario reket o stolicu, da bi potom “bekhend slajsom” udario vrlo jako nekoliko flašica sa tečnošću koje su se nalazile na stočiću. Sudija mu tad izriče još jednu opomenu zbog koje je izgubio naredni gem, a Mekinro u tom trenutku iz “forhenda” ruši preostale flašice i jednu korpicu sa stola. Publika je negodovala, a američki teniser je mislio da će zbog svega što je uradio biti diskvalifikovan, pa se poprilično iznenadio kada mu je sudija Nilson saopštio da je samo izgubio jedan gem i da se meč nastavlja. Suprotno logici, “nervozni” Mekinro je od tog trenutka zaigrao bolje, dobio drugi set u taj-brejku, a potom i treći vrlo ubedljivo i prošao u finale.

Džon Mekinro - Rasprava sa sudijom u Stokholmu.
Džon Mekinro – Rasprava sa sudijom u Stokholmu.

“Bila je linija, sudijska odluka nije bila dobra. Nazvao sam sudiju kretenom i poslao lopticu na tribine. Potom sam reketom udario flašice i prosuo osvežavajuće piće po švedskom Kralju, koji je sedeo u prvom redu.” – objasnio je Mekinro za medije u domovini šta se dogodilo na turniru u Stokholmu. Ipak, njegovo objašnjenje nije bilo baš najtačnije, jer Kralj nije prisustvovao tom meču. Mnogo godina kasnije, švedske medije je interesovalo da li se Mekinro seća sudije Nilsona, pa su ga to pitali u jednom intervjuu, a on im je dao zanimljiv odgovor: “Ne sećam se posebno niti jednog sudije u stolici, jer su svi bili podjednako loši.”
“Bio sam malo u šoku, ali nisam uradio ništa. “Mek” je tada bio velika zvezda, pa nisam mogao da odem do sudije i tražim da ga diskvalifikuje. On je zgrabio svoje torbe i hteo da napusti teren, mislio je da bi trebalo da bude diskvalifikovan, ali to se nije dogodilo. Kada su se dešavale slične stvari u većini slučajeva on bi krenuo da igra bolje, zbog čega sam bio nervozan. Drugi igrači bi se u sličnim situacijama “raspali”, ali ne i on. Mekinro je tada postao još opasniji protivnik.” – rekao je kasnije o čuvenom incidentu poraženi u tom meču, Anders Jarid.

Anders Jarid nije mogao da veruje da je Mekinro zaigrao bolje posle incidenta.
Anders Jarid nije mogao da veruje da je Mekinro zaigrao bolje posle incidenta.

“Da sam našao odgovor na njegovo pitanje, dao bih mu ga, ali čak ni danas ne znam šta sam trebao da odgovorim. Da sam mu dao pravi odgovor, možda bi on to prihvatio i ne bi bilo incidenta, ali nisam znao šta da kažem i zato sam samo rekao ‘drugi servis’.” – rekao je 25 godina kasnije o incidentu sudija meča Leif Ake Nilson.
Mekinro je na kraju zbog ponašanja u meču sa Jaridom kažnjen sa 2,100 dolara, čime je probio granicu od 7,500 dolara za godinu dana, pa je po pravilu koje je navodno uvedeno samo zbog njega, bio suspendovan 21 dan. Kako je izgledao “cirkus” koji je Džon Patrik Mekinro napravio u Stokholmu ’84 na meču sa Jaridom, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstNoć kada je Milinko Pantić Barseloni dao 4 gola, ali na kraju ipak plakao
Sledeći tekstTrevor Buker – Koš za dve stotinke