Džon Pekson – Trojka za titulu Čikago Bulsa

Džon Pekson - Trojka za titulu Čikago Bulsa
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Finale NBA lige iz 1993. godine između Čikago Bulsa i Finiks Sansa je jedno od najboljih u istoriji, a rešio ga je Džon Pekson za koga su čuli samo zagriženi fanovi NBA lige i navijači Bulsa. I to najviše zahvaljujući njegovom odlučujućem pogotku izvan linije za 3 poena u 6. utakmici velikog finala u gostima protiv Finiks Sansa. Tom trojkom je popularni „Pax“ oteo ispred nosa titulu brbljivcu Čarlsu Barkliju, ali i Majerleu, Čejmbersu, Ejndžu i Kevinu Džonsonu – redom Ol-star igračima.
Finiks je u finale ušao posle teške plej-of serije sa Sijetlom, ali i sa najboljim skorom u ligi. Sa druge strane Bulsi su se prošetali Istočnom konferencijom i došli su u finale sa željom da treći put uzastopno osvoje šampionski prsten. Imali su Sansi prednost domaćeg terena, ali su ga brzo izgubili, Čikago slavi lako u prvoj utakmici u Finiksu, a odmah zatim slave i u drugom meču na istom terenu. Džon Pekson je doneo Čikago Bulsima titulu šampiona NBA lige 1993. godine svojim pogotkom u šutu za 3 poenaSerija se tada seli u Čikago, a treći meč donosi vrhunski spektakl, u nezaboravnoj utakmici posle 3 produžetka Sansi pobeđuju i vraćaju jedan „brejk“. Čikago se diže i dobija lako četvrti meč na svom terenu i mislilo se tad da će seriju završiti u svojoj dvorani u petom meču. Ipak, tako nešto se nije dogodilo, sjajnim partijama Dumasa, Džonsona i Barklija, Sansi dobijaju peti meč i vraćaju seriju u Finiks.
„Amerika Vest Arena“ je bila ispunjena, svi su sa nestrpljenjem očekivali novi spektakl i dobili su ga, doduše sa drugačijim ishodom nego što su želeli. Krenuli su Bulsi odlično u meč, vodili su 3 četvrtine, ali su Sansi nošeni frenetičnom podrškom publike napravili preokret sredinom poslednje četvrtine i u poslednji minut ušli sa plus 4. Usledilo je uspešno polaganje Džordana i sa druge strane promašaj Majerlea, Bulsima je ostalo 13 sekundi za zadnji napad. Džordan je dodao Pipenu, ovaj prosledio loptu Horasu Grentu koji je uočio na trojci samog specijalistu za šut za 3 poena Džon Peksona, usledilo je dodavanja za Peksona i njegov legendarni pogodak za 3 poena (to su bili jedini poeni za Čikago u zadnjoj četvrtini koje nije postigao Džordan) kojim je doneo prednost Čikagu na 4 sekunde do kraja, a ispostaviće se posle neuspešnog zadnjeg napada Sansa na utakmici i treću uzastopnu titulu Čikago Bulsima. Iako je Džordan postizao preko 40 poena u proseku u finalnoj seriji i bio najzaslužniji za novu titulu Bulsa, ipak titulu heroja finala mu je potpuno neočekivano „ukrao“ Džon Pekson.
Pogledajte i podsetite se nezaboravne trojke Džon Peksona kojom je upisao svoje ime za sva vremena u istoriju Čikago Bulsa i NBA lige.

Prethodni tekstKlaudio Branko – „Bomba“ koja se ne zaboravlja
Sledeći tekstMarko Milić – Zakucavanje preko automobila