Marko Milić – Zakucavanje preko automobila

Marko Milić - Zakucavanje preko automobila
Marko Milić - Zakucavanje preko automobila
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

To je potez koji i danas, preko dve decenije kasnije, podjednako oduševljava košarkašku publiku kao i tada kada je izveden. Na All-Star utakmici slovenačke košarkaške lige 1995. godine, u takmičenju u zakucavanju, domaći košarkaš i u tom trenutku velika nada evropske košarke Marko Milić izveo je nešto što do tada nije viđeno. Time je može se slobodno reći proslavio i sebe i slovenački košarkaški All-Star…

Marko Milić je preskočio automobil

Marko Milić je na takmičenju u zakucavanju, koje se održavalo u prepunom ljubljanskom „Tivoliju“, uzeo zalet preko celog terena. Potom se prekrstio i onda posle dugačkog trka odrazio se sa oko četiri metra od koša i potom posle fantastičnog „leta“ na spektakularan način levom rukom zakucao loptu u košu u međuvremenu „preletevši“ preko automobila (Honda CRX), koji se nalazio između Marka i koša. Čim je izveo spektakularno zakucavanje i dok je publika bila u „ekstazi“, Marko je odlučio da košarkašku loptu u stilu fudbalskih golmana degažira u publiku.

Marko Milić - Zakucavanje preko automobila fb
Marko Milić je prvi košarkaš koji je na „velikoj sceni“ zakucao preko automobila.

Mnogi su komentarisali gledajući njegovo zakucavanje da je Marko Milić lagano preskočio Hondu CRX pre nego što je snažno levom rukom zakucao loptu u koš. To je bio samo mali pokazatelj njegovih neverovatnih atletskih sposobnosti. Publika u „Tivoliju“ bila je oduševljena viđenim zakucavanjem. Ona je Marka za ovaj neverovatan i inovativan potaz nagradila ovacijama.

„Košarkaška revolucija“

Bila je to prava „košarkaška revolucija“ te 1995. godine u izvedbi Marka Milića. Bio je to definitivno i potez kakav do tada nije viđen na košarkaškim parketima širom planete. Zanimljivo je da su mnogi kasnije pokušali da „kopiraju“ Marka i izvedu slično zakucavanje preko automobila, pa i Blejk Grifin na NBA All-Star-u dosta godina kasnije, ali je utisak da, iako su to neki izveli sa više, a neki sa manje uspeha, u košarkaškim krugovima je mnogo cenjenije i poznatije Milićevo zakucavanje preko automobila.
Ostaje da se zauvek pamti da je Marko Milić prvi na košarkaškom parketu izveo zakucavanje preko automobila.
Kako je izgledalo to zakucavanje možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDžon Pekson – Trojka za titulu Čikago Bulsa
Sledeći tekstZlatanova magija