Džon Starks – Zakucavanje preko Horasa Grenta i Majkla Džordana

Džon Starks - Zakucavanje preko Horasa Grenta i Majkla Džordana

Te sezone Niksi su bili najbolja ekipa na istoku u regularnom delu sezone sa skorom 60-22 i došli su do finala konferencije, gde su ih zaustavili u to vreme nedodirljivi Bulsi, na čelu sa Džordanom i Pipenom. Džon Starks je ostavio veliki trag u ovoj seriji, pre svega dobrim igrama, ali i monstruoznim zakucavanjem preko Majkla Džordana i Horasa Grenta, nakon prodora po čeonoj liniji. To zakucavanje se dugo vrtelo po svim mogućim špicama NBA lige, a širom Amerike je poznato pod imenom „The Dunk“.
Pri kraju druge utakmice finala istoka 1992-93, Njujork Niksi već vode 1-0 u seriji i 3 poena u tom meču, a Džon Starks je preveo loptu na polovinu Čikago Bulsa. Sačekao je da mu Patrik Juing postavi „pik“, a zatim krenuo na drugu stranu, prošavši lagano pored Pri kraju druge utakmice finala istoka 1992-93, Njujork Niksi već vode 1-0 u seriji i 3 poena u tom meču, a Džon Starks je preveo loptu na polovinu Čikago Bulsa. Sačekao je da mu Patrik Juing postavi „pik“, a zatim krenuo na drugu stranu, prošavši lagano pored Bi Džej Armstronga i onda snažno zakucavši levom rukom preko Horasa Grenta i Majkla Džordana (koji se više tu našao da ulepša zakucavanje svojim prisustvom).Bi Džej Armstronga i onda snažno zakucavši levom rukom preko Horasa Grenta i Majkla Džordana (koji se više tu našao da ulepša zakucavanje svojim prisustvom). „Medison Skver Garden“ je odmah eksplodirao, publika je bila prosto oduševljena zakucavanjem beka tima iz Njujorka. Svojim zakucavanjem popularni „Nindža“ je osigurao pobedu Niksa u drugom meču i doneo timu iz „Velike jabuke“ vođstvo od 2-0 u seriji. Posle tog meča, niko nije znao dva dana gde je Džordan, a Majkl se pojavio tek u Čikagu na zagrevanju za treći meč i onda neverovatnim igrama predvodio Bulse do preokreta u seriji i finala lige, ali više o tome uskoro na našem sajtu.
Zakucavanje Džona Starksa je vrlo značajno za NBA ligu, o čemu je govorio i tadašnji pomoćnik, a kasnije i vrlo uspešan trener Niksa, Džef Van Gandi: „To je bilo prvi put da sam video da neko pri kraju četvrte četvrtine vodi loptu do bočne aut linije, a da se onda tu postavlja “pick and roll”. Usledila je očajna odbrana Bulsa na tom “piku” i to je ono što je dovelo do tog zakucavanja, ali mislim da je to zakucavanje okrenulo seriju na stranu Bulsa i da je imalo kontra-efekat po Nikse.”
Zakucavanje Džona Starksa preko Horasa Grenta i Majkla Džordana su na raznim špicama videli svi oni koji su bar nekada pogledali NBA prenos, ali je uvek pravi trenutak da se podsetimo “The Dunk”-a Džona Starksa, svakako jednog od najboljih zakucavanja ikada na NBA parketima.

Prethodni tekstMartina Hingis – Sa samo 16 godina perfekcija u Australiji
Sledeći tekstVili Miler – Košarkaški lažnjak veka