Džordanova odbrana u prazno protiv Dražena

Džordanova odbrana u prazno protiv Dražena
Džordanova odbrana u prazno protiv Dražena
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Tek prelaskom u Nju Džersi Netse, Dražen Petrović dobio je pravu priliku da publici u Americi pokaže svoje košarkaško umeće. U nepune tri sezone u dresu Netsa, Dražen Petrović uspeo je da dođe do 3. petorke NBA lige, da jedne sezone postiže preko 20 poena po susretu u proseku, da odvede „Mrežice“ u plej-of, da oduševi publiku fintom koju je „prodao“ Hakimu, ali u jednoj stvari ipak nije uspeo, a to je da svom timu donese pobedu protiv Džordanovih Bulsa. Koliko god Netsi igrali dobro tih sezona, Bulsi predvođeni Majklom Džordanom bili su prejaki i trijumfovali su u 10 uzastopnih duela. Ipak, i pored toga što su ti mečevi često bili potpuno lišeni rezultatske neizvesnosti, navijači su ih sa nestrpljenjem iščekivali, najviše zbog toga što su se jedan naspram drugog nalazili Dražen Petrović i Majkl Džordan.
Iako je „Leteći“ u tim duelima redovno postizao preko 30 poena, ni Dražen Petrović nije puno zaostajao i često je parirao Majklu u poenterskom učinku. Viđeno je u tim duelima i mnogo odličnih poteza kojih se sa nostalgijom sećaju ljubitelji košarke, a mi se jednog od njih, u kojem je Dražen pokazao svoj veliki košarkaški talenat, podsećamo danas.

Majkl Džordan i Dražen Petrović vodili su mnoge zanimljive duele u NBA ligi.
Majkl Džordan i Dražen Petrović vodili su mnoge zanimljive duele u NBA ligi.

U prvom poluvremena duela u Nju Džersiju 17. marta 1992. godine, koji su Bulsi dobili sa 90:79 najviše zahvaljujući 40 poena Majkla Džordana, napao je Dražen Petrović leđima sa niskog posta Džordana, ali ovaj je, kao što je to redovno i radio, igrao odličnu odbranu. Posle kratkog „zidanja“ na niskom postu, krenuo je Dražen prvo da se okrene na levu stranu, ali se Majkl nije „upecao“ na tu fintu, već je sačekao da se Petrović okrene na desnu stranu, pa je potom pokušao da ga zaustavi, ali „Košarkaški Mocart“ je imao drugačiju ideju. Iako su mnogi očekivali, pa i sam Džordan, da će se Dražen okrenuti na desnu stranu i uputiti šut, to se nije dogodilo. Dražen se jeste okrenuo na desnu stranu, ali je potom fintirao da će šutirati, čime je izazvao Majklovu reakciju, koji je skočio na tu fintu i napravio očigledan faul, a Dražen Petrović je pokušao da iskoristi tu situaciju i pošto je iznudio faul protivnika probao je i da postigne poene. Ipak, nije imao sreće da to učini, promašio je šut posle faula iz teške pozicije i nije uspeo da do kraja „kruniše“ svoju sjajnu minijaturu.
Mnogi ljubitelji košarke smatrali su da je ovo bio samo jedan običan duel, kojem i ne treba pridivati puno pažnje, ali su mnogi drugi smatrali da svaki duel Dražena Petrovića i Majkla Džordana bio daleko od običnog i da je sa pravom privlačio veliku pažnju. Obožavaoci Dražena Petrovića smatraju da je njihov ljubimac i u ovom duelu sa Džordanom pokazao svoj veliki košarkaški talenat i da je malo onih koji se mogu pohvaliti da su na ovakav način „prevarili“ legendarnog „Letećeg“ Majkla, a kako je izgledalo kada je Dražen Petrović na duelu Netsa i Bulsa  „prodao“ fintu Majklu Džordanu, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstNajgori odbojkaški servis ikada?!
Sledeći tekstKako je Miloš Krasić za Italijane preko noći od „anđela“ postao „demon“