Kad je Dražen „prodao foru“ Hakimu

Kad je Dražen
Kad je Dražen "prodao foru" Hakimu

Tog 24. januara 1993. godine Dražen Petrović je odigrao partiju karijere u NBA ligi. On je te večeri protiv u tom trenutku jedne od najboljih ekipa lige Hjuston Roketsa postigao 44 poena. U moru fantastičnih poteza koje je Dražen izveo te večeri, posebno se izdvaja „fora“ koju je „prodao“ Hakimu Olajdžuvonu. Nju su u Americi proglasili za jednom od najboljih „finti“ ikada na NBA parketima.

Dražen Petrović je fantastičnom fintom prevario Olajdžuvona

Te januarske večeri 1993. godine Netsi su u Nju Džersiju predvođeni Draženom Petrovićem „pregazili“ Hjuston sa 100:83. „Petro“ je postavio rekord karijere. Postigao je 44 poena uz nestvarno dobar šut iz igre, pošto je pogodio 17 od 23 šuta. Ipak, jedan potez iz druge četvrtine koji je Dražen izveo, „bacio je u senku“ i njegovu partiju karijere, ali i sve ostale poteze što su viđeni te večeri u Nju Džersiju…

Dražen je u napadu svog tima, u trenutku kada ga je preuzeo legendarni Hakim Olajdžuvon, “fintirao” da će šutirati dugu dvojku, Hakim je skočio na Draženov “lažnjak”, a “Košarkaški Mocart” je odlučio da nastavi “predstavu”. Usledila je “finta” dodavanja iza Hakimovih leđa, a kada se Olajdžuvon okrenuo i počeo pogledom da traži loptu, Dražen je vratio pivot nogu i lagano poentirao sa 5 metara od koša ispred zbunjenog Hakima Olajdžuvona. Amerikanci su bili oduševljeni Draženovim potezom, koji su proglasili za jedan od boljih koji je viđen na NBA parketima.
Dražen Petrović fintira Hakima Olajdžuvona.

Dražen Petrović je u napadu svog tima, u trenutku kada ga je preuzeo legendarni Hakim Olajdžuvon, „fintirao“ da će šutirati dugu dvojku. Hakim, popularni „Dream shake“, skočio je na Draženov „lažnjak“. „Košarkaški Mocart“ je odlučio tada da nastavi „predstavu“. Usledila je fantastična finta dodavanja iza Hakimovih leđa. Kada se Olajdžuvon okrenuo i počeo pogledom da traži loptu, Dražen je vratio pivot nogu i lagano poentirao sa 5 metara od koša ispred zbunjenog Hakima Olajdžuvona.

Oduševljenje Draženovim potezom

Amerikanci su bili oduševljeni Draženovim potezom, kojim je totalno prevario legendarnog centra. Oni su taj potez proglasili za jedan od boljih koji je viđen na NBA parketima.
Mnogi su kasnije pokušali da „kopiraju“ Dražena. Izvodili su slične „lažnjake“, ali čini se da niko nije mogao ni da se približi „Košarkaškom Mocartu„. Kako je izgledala „fora“ koju je Dražen Petrović „prodao“ jednom od najboljih centara lige svih vremena Hakimu Olajdžuvonu, koji je umalo postao jedini košarkaš ikada koji je ostvario dva kvadripl-dabla u NBA ligi, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstRonaldinjo – Početak „brazilske bajke“
Sledeći tekstRuslan Avlejev – Prebijanje sudije Jovčića