Džordanovo „posterizovanje“ Juinga

Džordanovo
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Majkl Džordan je tokom karijere bio poznat po sjanim potezima, u kojima su dominirala fenomenalna zakucavanja, a od brojnih koja su se našla na posterima, za svoje najbolje izabrao je zakucavanje preko Patrika Juinga iz plej-ofa 1991. godine.
U trećoj utakmici prve runde NBA plej-ofa 30. aprila 1991. godine u „Medison Skver Gardenu“ sastali su se Njujork Niksi i Čikago Bulsi. Čikago je rutinski dobio taj meč sa 103:94, čime su Bulsi dobili i celu seriju sa 3-0, ali bi susret vrlo brzo bio zaboravljen da nije bilo jednog detalja iz finiša druge četvrtine i sjajnog poteza „Letećeg“ Majkla. Džordanovo "posterizovanje" Juinga fbNaime, taj meč se pamti po u mnogim izborima najboljem zakucavanju Majkla Džordana u karijeri. Pred kraj prvog poluvremena, pri rezultatu 54:50 za Nikse, Džordan je primio loptu od Džona Peksona, onda je sjajnim driblingom „izlomio“ Džona Starksa, da bi potom brzim okretom pobegao Čarlsu Oukliju kod čeone linije i na kraju svoju sjajnu akciju krunisao kada je jednom rukom na spektakularan način zakucao u „lice“ Patrika Juinga i na taj način „ućutkao“ navijače Niksa, ali i oduševio sve navijače Bulsa, kao i neutralne ljubitelje košarke. Prilikom zakucavanja Patrik je faulirao Majkla, pa je Džordan osim postignuta dva poena, dobio priliku i sa penala da dodatno smanji prednost Niksa.
Mnogo godina kasnije, Majkl Džordan je za medije govorio o svom zakucavanju preko Juinga i tom prilikom je rekao: „Rekao sam mu, momci sa Džordžtauna (Univerzitet koji je pohađao Patrik Juing) ne blokiraju šuteve. Zakucao sam preko njega i to je bilo neverovatno. Svaki put kada ga vidim, to je prva stvar koje se setim u vezi sa njim. Često mislim o tom zakucavanju.“ – rekao je o svom potezu po mišljenju mnogih ne samo najbolji košarkaš, već i najbolji sportista svih vremena.
Kako je izgledalo spektakularno zakucavanje iz aprila 1991. godine, kojim je “Leteći” Majkl „uništio“ jednog od najboljih centara NBA lige svih vremena i legendu Niksa, Patrika Juinga, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstItalijanski Pirat – Marko Pantani
Sledeći tekstŠahovski meč veka