Edson Arantes do Nasimento Pele – Hiljaditi gol

Edson Arantes do Nasimento Pele - Hiljaditi gol
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento, svima poznat kao Pele, postigao je 19. novembra 1969. godine, u susretu njegovog Santosa i Vasko da Game, hiljaditi gol na zvaničnim utakmicama. On je ovaj jedinstven podvig ostvario na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru pred oko stotinu hiljada gledalaca.
Na utakmici odigranoj tri dana ranije u Salvadoru, gradu na severu Brazila, 29-godišnji Pele je u poslednjem minutu utakmice protiv domaćeg tima, pogodio prečku. Tako je slavlje povodom obeležavanja hiljaditog Peleovog gola odloženo za meč protiv Vaska. U 78. minutu, kod rezultata 1 : 1, Pele je je oboren u šesnaestercu Vasko da Game. Uprkos nepisanom fudbalskom pravilu da igrač nad kojim je napravljen prekršaj ne bi trebalo da izvodi najstrožu kaznu, čitav Brazil je u tom trenutku želeo da samo jedan igrač šutira sa 11 metara. Pele je odmah uzeo loptu. Prilazili su mu redom saigrači, ali i fudbaleri suparničke ekipe i pružali mu podršku. Čak je i protivnički igrač utabavao zemlju na beloj tački kako bi olakšao posao legendi brazilskog fudbala. Jedino je golman Vasko da Game Edgardo “Mačka” Andrada žarko želeo da poremeti planove ikoni brazilskog fudbala. Što je i razumljivo, Andrada je bio – Argentinac. „Buka je bila zaglušujuća. Osećao sam se kao da je čitav svet protiv mene. -GOOOOOOOOL!!!! – urlali su svi na stadionu. Pele je utrčao u gol, zgrabio loptu, poljubio je i zaplakao. Ubrzo su ga okružili navijači, novinari, fotoreporteri. Meč je prekinut na pola sata… Neki navijač mu je doturio dres sa brojem 1000 na leđima. Pele ga je obukao i na ramenima oduševljene mase suznih očiju otpozdravljao tribinama.Čak i navijači Vaska.“ – prisećao se kasnije Andrada. „Po prvi put u karijeri osećao sam se stvarno nervozno.“ – rekao je Pele.
Brazilac je uzeo zalet i šutirao u levi donji ugao. Golman Andrada “pročitao” je njegovu nameru i bacio se na pravu stranu, ali je šut bio izuzetno precizan. -GOOOOOOOOL!!!! – urlali su svi na stadionu. Pele je utrčao u gol, zgrabio loptu, poljubio je i zaplakao. Ubrzo su ga okružili navijači, novinari, fotoreporteri. Meč je prekinut na pola sata… Neki navijač mu je doturio dres sa brojem 1000 na leđima. Pele ga je obukao i na ramenima oduševljene mase suznih očiju otpozdravljao tribinama.
„Sada kada me svi čujete, molim vas, pomažite deci, pomažite bespomoćnima. To je moja jedina želja u ovom veoma posebnom trenutku za mene!“ – kroz suze se “O Rei” (Kralj) obratio egzaltiranoj masi. Plakao je i golman Andrada: “Bio sam izvan sebe jer sam očajnički želeo da odbranim šut. Nisam hteo da budem golman koji će na ovakav način ući u istoriju.”
Meč je nastavljen posle pola sata. Santos je uspeo da održi rezultat i slavi pobedu a vi se podsetite ovog istorijskog gola, koji je izazvao pravu „ludnicu“ na Marakani.

Prethodni tekstNestvaran gol Nikše Kaleba
Sledeći tekstHerojstvo Vilisa Rida