Herojstvo Vilisa Rida

Herojstvo Vilisa Rida
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Vilis Rid je bio sjajan košgeter, fenomenalan skakač, a bio je i majstor za blokade. Pričalo sa kada je igrao da je sve u košarci moguće, pa i veliki preokreti, samo nije moguće da Vilis Rid „omane“. I dan danas se Ridova ostvarenja prepričavaju, a naročito neverovatno njegovo herojstvo u finalu NBA plej-ofa 1970. godine.
U prvoj utakmici finala plej-ofa Niksi su pobedili Lejkerse sa 124:112, a Rid je postigao 37 poena. Direktan rival u finalnoj seriji Ridu je bio Vilt Čemberlen. Ekipe su dalje pobeđivale svaka na svom terenu, a onda se u petoj utakmici koju su Niksi dobili posle produžetka Vilis teško povredio. Prilikom jednog polaganja pokidao je dva mišića u desnoj nozi. Lejkersi su narednu utakmicu lako dobili, pa je ostalo da se sedmi meč koji je odlučivao šampiona odigra u Njujorku. Bez Rida, Niksi nisu imali velike šanse u odlučujućem meču. Svi su ih već bili prežalili i otpisali, čak i sopstveni najvatreniji navijači. Vilis Rid je u igri proveo 27 minuta a onda je skakajući na jednoj nozi, izašao iz igre sa bolnom grimasom na licu. U tom trenutku Niksi su već imali ubedljivo vođstvo a Rid se do kraja utakmice nije vraćao na parket. Vratili su ga gledaoci kada su ga na rukama nosili posle meča u kojem su Njujork Niksi pobedili i osvojili svoju prvu titulu u istoriji.A onda se dva sata pre početka meča u „Medison Skver Gardenu“ pojavio Vilis Rid, hramljući. Skinuo se, otišao na parket i malo šutirao. Vilt Čemberlen je to posmatrao sa strane. Kada je Rid prolazio pored njega, Vilt ga je uz osmeh upitao kako se oseća. „Ne mogu baš najbolje da se oslonim na desnu nogu.“ – odgovorio je Vilis.
U svlačionici Vilis je odlučio da na sopstvenu odgovornost zaigra pod injekcijama. „Bilo je to za nas kao da nam je neko ponovo vratio odsečenu desnu ruku.“ – pričao je kasnije igrač Niksa Kejzi Rasel. Ostali igrači Niksa su već bili na zagrevanju i kada je ostao još samo minut do početka utakmice, Vilis Rid se hramljući pojavio u „Medisonu“. Gledalište je eksplodiralo. U tom trenutku svi igrači su stali, emocije Lejkersa i Niksa su bile potpuno različite. Košarkaš Njujorka Bil Bredli se prisetio kako je to izgledalo kada je prilikom podbacivanja na početku utakmice, Rid stao pored Čemberlena: „Nisam u tom trenutku mogao da zamislim niti jedno mesto na zemaljskoj kugli gde bih više voleo da budem od parketa u ‘Medisonu’.“
Pošto je dobio podbacivanje sa Viltom Čembrlenom, Vilis je postigao prva 4 poena za Nikse. U drugom minutu meča uputio je svoj drugi šut na koš – kasnije se ispostavilo da mu je to bio i poslednji na toj utakmici. Posvetio se odbrani i Čemberlenu, dozvolivši mu sjajnom odbranom, da pogodi samo dva puta iz devet pokušaja. Vilis Rid je u igri proveo 27 minuta, a onda je skačući na jednoj nozi, izašao iz igre sa bolnom grimasom na licu. U tom trenutku Niksi su već imali ubedljivo vođstvo, a Rid se do kraja utakmice nije vraćao na parket. Vratili su ga gledaoci kada su ga na rukama nosili posle meča u kojem su Njujork Niksi pobedili i osvojili svoju prvu titulu u istoriji.
Na kraju finala Rid je proglašen za MVP-a finalne serije, a vi se podsetite momenta kakav „Medison Skver Garden“ koji je poznat kao “Meka košarke” ne pamti, za Njujorčane ne postoji veći trenutak u istoriji košarke od onog kada je Vilis Rid hramljući izašao iz tunela.

Prethodni tekstEdson Arantes do Nasimento Pele – Hiljaditi gol
Sledeći tekstVejn Bridž i Džon Teri – Bez rukovanja zbog žene