Elsi Vajnds – Vaterpolistkinja „koja bije poput Tajsona“

Elsi Vajnds - Vaterpolistkinja "koja bije poput Tajsona"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U veoma uzbudljivom i interesantnom duelu, vaterpolistkinje Sjedinjenih Američkih Država su posle „drame“ savladale reprezentaciju Kanade, u finalu šampionata planete 2009. godine, rezultatom 7:6. Pošto vaterpolo ne spada u popularnije sportove, vest da su Amerikanke postale šampionke planete nije privukla puno medijske pažnje širom sveta, ali je zato jedan detalj sa finalnog meča učinio da se o ovom duelu ipak piše po medijima…
U finišu prvog poluvremena, pri rezultatu 4:4, Amerikanke su bile u napadu, kada je loptu posle jednog odbitka „ščepala“ Elsi Vajnds. Iako je bila dobro čuvana od protivnice, Vajndsova je uspela nekako da stvori sasvim solidnu poziciju za šut i da potom pošalje loptu iza leđa golmana Kanade za vođstvo svog tima. U trenucima kada je postigla pogodak i kada su mnogi očekivali da će ga proslaviti, Elsi Vajnds se odlučuje za neočekivan potez.

Elsi Vajnds se ponašala kao da nije ništa uradila.
Elsi Vajnds se ponašala kao da nije ništa uradila.

Da li zbog nekih prethodno „prljavih“ poteza Kristine Alogbo ili zbog nekih njenih usmenih provokacija, Elsi Vajnds se odlučila da veoma snažno pesnicom u glavu udari ovu vaterpolistkinju, koja ju je u tom napadu čuvala. Alogbo se odmah posle udarca uhvatila za glavu i „zaronila“, a Elsi Vajnds se ponašala kao da nije kriva ni za šta i kao da se ništa neuobičajeno i nije dogodilo. A onda je na velikom ekranu pušten snimak incidenta…
Publika je bila u šoku kada je videla šta je Elsi Vajnds uradila i počela je glasno da negoduje, a sudije su tada odlučile da zbog grubog prekršaja isključe Vajndsovu sa meča. Zanimljivo je da su sudije potez Elsi Vajnds proglasili „samo“ grubim, a ne brutalnim, pa je ona isključena sa meča sa pravom zamene, ali su i Amerikanke nastavile duel sa istim brojem igračica u bazenu, što je po mnogim tumačenjima pravila bilo pogrešno, jer su Amerikanke morale bar narednih 20 sekundi da igraju sa igračicom manje. Da su sudije odlučile da je prekršaj Vajndsove brutalan, ona bi bila isključena sa meča sa pravom zamene, ali bi Amerikanke naredna četiri minuta morale da igraju sa igračicom manje u bazenu, a Kanađanke bi uz to dobile i peterac. Ovakva odluka sudija „razbesnela“ je sve u taboru Kanade, pa su posle meča podneli i zvaničnu žalbu, tražeći da se zbog pogrešne odluke sudija, koja je po njima direktno uticala na rezultat, utakmica poništi i da o šampionu odlučuje ponovoljeni meč.

Kanađanke su na kraju na šampionatu planete u Rimu 2009. godine osvojile "samo" srebrnu medalju.
Kanađanke su na kraju na šampionatu planete u Rimu 2009. godine osvojile „samo“ srebrnu medalju.

Čelnici FINA su zasedali odmah posle susreta i odlučili su da odbiju žalbu Kanađanki, a iz tabora Kanade su tvrdili da je na sastanku rečeno da sudijske odluke jesu bile pogrešne, ali da bi bio veliki skandal za vaterpolo da se finalni meč šampionata planete poništi. Ovakvi navodi nisu nikad potvrđeni od čelnika FINA.
„Veoma sam razočaran, nismo zaslužili ovakav rezultat. Najviše me boli zbog igračica, a nikako ne mogu da razumem da se jasna pravila ne poštuju. Očekuju da se igrači i treneri pridržavaju pravila, a cenjene i visoko kotirane sudije ne znaju pravila. Sve to je veoma frustrirajuće!“ – izjavio je posle meča selektor Kanađanki Pet Oten.
Iako vaterpolo u svetu ne spada među popularnijim sportovima, mnogi mediji su preneli snimak udarca Elsi Vajnds, pritom su konstantovali da je njen „kroše“ mnoge podsetio na udarce legendarnog Majka Tajsona. Kako je izgledao udarac pesnicom u glavu koji je Elsi Vajnds uputila Kristini Alogbo i koji za sudije nije brutalan, ali za mnoge navijače jeste, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstPerica Ognjenović – Jedini gol za Real Madrid
Sledeći tekstBizarni doping izgovori – I deo