Bizarni doping izgovori – I deo

Bizarni doping izgovori - I deo
Bizarni doping izgovori - I deo
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Nije redak slučaj da sportisti padnu na doping testu. I dok neki u takvim situacijama odmah priznaju svoj „greh“, drugi se pravdaju ili bar pokušavaju da se pravdaju. Danas započinjemo serijal neverovatnih izgovora sportista uhvaćenih u dopingu, koji će se nastaviti…

Mičelovo neverovatno obrazloženje pozitivnog testa

Te 1998. godine američki sprinter Denis Mičel, koji je u karijeri osvojio tri olimpijske medalje, bio je pozitivan na doping testu. Njemu je u krvi pronađen previsok nivo testosterona. Odmah potom Denis Mičel izveden je pred komisiju, koja je trebala da odluči da li će ga kazniti i koliko. On je za tu priliku spremio interesantnu odbranu. „Popio sam pet flaša piva i imao seks sa surpugom najmanje četiri puta tog dana. Bio joj je rođendan, dama je zaslužila da joj bude lepo. Moja supruga je navikla da bude zadovoljena.“ – Izjavio je Denis Mičel pred komisijom. Ipak, komisija nije prihvatila njegovo objašnjenje povećanih testosterona, pa je Denis Mičel kažnjen dvogodišnjom suspenzijom. Kasnije je Mičel svedočio protiv svog trenera, koji je optužen da je dopingovao atletičare koje je trenirao, i tom prilikom priznao da mu je on ubrizgavao hormon rasta u krvi kako bi postigao što bolje rezultate.

Rišar Gaske je za pronađen kokain u krvi "okrivio" "ludi" provod u Majamiju.
Rišar Gaske je za pronađen kokain u krvi „okrivio“ „ludi“ provod u Majamiju.

Početkom aprila 2009. godine tada velika nada svetskog tenisa, Rišar Gaske, bio je pozitivan na kokain tokom Masters turnira u Majamiju. Teniska federacija ga je kaznila jednogodišnjom suspenzijom. Gaske se branio tvrdnjom da nikada nije koristio kokain i da je on u njegov organizam dospeo tako što se tokom noćnog provoda u Majamiju poljubio sa striptizetom koja koristi kokain. Međunarodni sud za arbitražu u sportu je prihvatio njegovo obrazloženje i saopštio je da je u Gaskeovoj krvi pronađena veoma mala količina kokaina, koja je jednaka jednom zrnu soli, i odlučio je da ga oslobodi svih optužbi za doping, tako da on nije izdržavao jednogodišnju suspenziju. Ubrzo se vratio na teniski teren.

Gerero je za pozitivan doping test „okrivio“ čaj

U oktobru 2017. godine, nakon meča kvalifikacija za SP Argentina – Peru, fudbaler reprezentacije Perua Paolo Gerero pao je na doping testu. Njemu je u krvi pronađen kokain. FIFA ga je odmah suspendovala na godinu dana. To je značilo da će Gerero propustiti Mundijal u Rusiji 2018. godine i prvi nastup Perua na najvećoj fudbalskoj smotri posle 36 godina. Pošto se saznalo da je pozitivan na kokain, Gerero se u medijima branio na nesvakidašanj način. „Nikada u životu nisam uzeo drogu. Narušen mi je ugled. U Peruu je popularan čaj od koke i svuda može da se pije, pa i u hotelu gde je bila reprezentacija. Pio sam crni čaj sa limunom. Nisam lud da uzimam kokain!“ – Izjavio je Paolo Gerero za medije. Da li mu je FIFA poverovala ili iz nekih drugih razloga, Gereru je kasnije prepolovljena kazna i on je nastupio na Mundijalu.

Paolo Gerero je za pronađen kokain u njegovoj krvi "okrivio" čaj od koke.
Paolo Gerero je za pronađen kokain u njegovoj krvi „okrivio“ čaj od koke.

Dana 19. oktobra 1999. godine Diter Bauman, olimpijski šampiona na 5000 metara u Barseloni i srebrni sa Igara u Seulu, bio je pozitivan na doping testu, a u njegovoj krvi pronađen je previsok nivo nandrolona. Bauman je odmah počeo da tvrdi da je nevin i da se nikada nije dopingovao. On je odlučio da angažuje nezavisnu komisiju koja će potvrditi njegovu nevinost. Komisija je potvrdila povišen nivo nandrolona u njegovoj krvi, ali i saopštila da nivo varira od doba dana, pa je Diter Bauman osmislio zvaničnu odbranu…

Nerođeni brat blizanac „krivac“ za doping

Bauman je tvrdio da je neko stavio nandrolon u njegovu pastu za zube, da nivo nandrolona raste kada opere zube, a kao razlog da mu se to uradi naveo je da žele da nanesu ljagu na njegovo ime, ali i da ga spreče da bude uspešan na Igrama u Sidneju 2000. godine. Nemačka atletska federacija je stala na njegovu stranu. Branili su ga i tražili su da mu se dozvoli da nastupi na Igrama. Ipak, čelnici svetske atletske federacije nisu poverovale u Baumanovu odbranu i izrekli su mu dvogodišnju suspenziju.

Tajler Hamilton je kao razlog svog pada na doping testu naveo da je to "zasluga" njegovog nerođenog brata blizanca.
Tajler Hamilton je kao razlog svog pada na doping testu naveo da je to „zasluga“ njegovog nerođenog brata blizanca.

Tokom 2004. godine američki biciklista Tajler Hamilton imao je mnogo uspeha na stazi, ali je za njegove uspehe zaslužan bio doping. On je više puta padao na doping testu. U njegovoj krvi su pronađena sveža krvna zrnca koja su mu ubrizgana zabranjenom transfuzijom. Hamilton je tvrdio da nije kriv za krvni doping. Za povišen nivo svežih crvenih krvnih zrnaca „okrivio“ je nerođenog brata blizanca. On je za odbranu svoje teorije angažovao i jednog profesora koji je potvrdio da je Hamiltonova majka na početku trudnoće nosila dvojke, ali da je jedan fetus usisao drugi, a time i deo njegovog genetskog materijala i da su se zbog toga u njegovoj krvi pojavili sveža crvena krvna zrnca. Hamiltonova „briljantna“ odbrana, ipak, nije uspela. Biciklistička federacija ga je suspendovala na dve godine. Hamilton je kasnije priznao da je lagao i da se svesno sa svojim timom, koji je predvodio Lens Armstrong, dopingovao tokom karijere.
Ovo je bio samo početak priče o „ludim“ opravdanjima sportista koji su pali na doping testu. Uskoro na našem sajtu sledi i nastavak sa podjednako neverovatnim pravdanjem sportista…

Prethodni tekstElsi Vajnds – Vaterpolistkinja „koja bije poput Tajsona“
Sledeći tekstVesa Petrović – „Ludilo“ po parketu za ovacije „Grobara“