Epski duel Majkla Džordana protiv Derika Martina – „Mali, rekao sam ti da ne koristiš ‘trash-talk’ protiv mene!“

Epski duel Majkla Džordana protiv Derika Martina -
Epski duel Majkla Džordana protiv Derika Martina - "Mali, rekao sam ti da ne koristiš 'trash-talk' protiv mene!"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U večeri 30. novembra 1995. godine u „Dženeral Motors“ dvorani u Vankuveru, tada novoj NBA franšizi Grizlisima gostovali su Čikago Bulsi, za koje je te godine ponovo u regularnoj sezoni zaigrao Majkl Džordan. Do tog trenutka u sezoni u petnaestak odigranih mečeva, Grizlisi su imali samo dve pobede, dok su Bulsi imali samo dva poraza, pa su bili apsolutni favoriti na tom susretu. Ipak, nije sve išlo tako glatko za Bulse…
Majkl Džordan se dosta mučio u prve tri četvrtine, promašivao je šuteve koje obično pogađa i zabeležio samo 10 poena, pa su Bulsi u poslednji deo igre ušli sa zaostatkom od dva poena. Na startu četvrte četvrtine Majkl je odmarao na klupi, a Grizlisi tu situaciju koriste da naprave mini seriju i posle trojke Derika Martina na 8:35 do kraja susreta dolaze do vođstva od 75:67. Učinilo se tada mnogima da će Grizlisi napraviti senzaciju i savladati favorizovane Bulse, imali su prednost, igrali odlično, a i Majkl je igrao slabije od očekivanog. I možda bi domaćini i pobedili u tom susretu, da nije bilo „gluposti“ Derika Martina…

Majkl Džordan je igrao veoma loše u prve tri četvrtine duela protiv Grizlisa.
Majkl Džordan je igrao veoma loše u prve tri četvrtine duela protiv Grizlisa.

Odmah pošto je postigao trojku za plus 8 svog tima, Derik Martin je „protrčao“ pored klupe Bulsa i počeo da viče: „Majkl, samo što niste pali večeras! Majkl, rekao sam ti da ćemo vas pobediti!“ Odmah pošto je to čuo, Majkl je veoma ljutit ustao sa klupe i krenuo da se vrati u igru. Na prvom prekidu se „Leteći“ vratio u igru i odmah se videlo da je dodatno motivisan posle prozivke Martina. Bajron Skot, koji je uglavom te večeri bio zadužen da čuva Džordana, bio je u problemu, jer je Majkl zaigrao najbolje što zna, pogađao je iz svih pozicija i „za tren oka“ su Bulsi bili u vođstvu, a Majkl Džordan je svoju „očajnu“ partiju pretvorio u odlično izdanje. Postigao je 19 poena u poslednjoj četvrtini, meč završio sa ukupno 29, a posle jednog zakucavanja došlo je vreme i za „naplatu duga“.
Pošto je presekao jedno dodavanje i u kontranapadu zakucao i pošto je bilo jasno da će Bulsi trijumfovati u meču i to najviše zahvaljujući njemu, Majkl Džordan je u prvoj pauzi prišao klupi Grizlisa pored koje je sedeo Derik Martin i obratio mu se: „Mali, rekao sam ti da ne koristiš ‘trash-talk’ protiv mene!“ Bila je to vrlo jasna poruka „Letećeg“ koju će Derik Martin verovatno pamtiti celog života, ali ni tu nije bio kraj Martinovih „muka“.

Derik Martin i Majkl Džordan - "Trah talk".
Derik Martin i Majkl Džordan – „Trah talk“.

Odmah posle susreta Bajron Skot je ušao ljutit u svlačionicu Grizlisa i dok je u svlačionici bio „muk“ obratio se saigračima: „Imali smo priliku da dobijemo veliku utakmicu na našem terenu, ali nismo…“ – započeo je Skot svoje obraćanje, a onda se okrenuo ka Martinu i „zagrmeo“: „Hej, čoveče, učini mi jednu uslugu! Nemoj nikada više da pričas na ovakav način sa igračem koga ja čuvam! Tako se obraćaj samo igračima koje ti čuvaš!“ – poručio je vidno „besan“ Bajron Skot svom saigraču.
Kako je izgledalo zakucavanje Majkla Džordana posle presečene lopte kojim je „zacementirao“ pobedu Bulsa u Vankuveru, ali i kako se „Leteći“ obratio Martinu posle tog poentiranja i Martinovih provokacija ranije tokom meča, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstEmil Zatopek – Treninzi na granici ljudskih mogućnosti
Sledeći tekst3 fudbalera protiv 100 mališana, ko će pobediti?