Epski poen Srba i Italijana

U polufinalu Svetske lige 2016. godine, odbojkaši Srbije su posle pet setova i velike borbe uspeli da savladaju Italiju i plasiraju se u finale ovog renomiranog takmičenja. Sa tog susreta mnogima je najviše u sećanju ostao legendarni tajm-aut selektora Srbije Nikole Grbića, ali i jedan od presudnih poena za ishod meča, koga se danas podsećamo.
Igrao se odlučujući peti set duela, Srbija je imala prednost od 9:8 kada je na servis liniju stao Srećko Lisinac. Srednji bloker „Orlova“ uputio je odličan smeč servis, kojim je zapoečo poen koji će se posle meča prepričavati. Italijani su tokom većeg dela poena imali inicijativu, napadali odlično preko Huantorene i Zajceva, ali su se odbojkaši Srbije još bolje branili i iz kontranapada pokušavali da reše poen u svoju korist. Posebno je bila impresivna zaštita Nikole Jovovića posle blokiranog smeča Uroša Kovačevića, kao i fenomenalna odbrana Marka Ivovića posle smeča Ivana Zajceva. Posle brojnih prebacivanja lopte sa jedne na drugu stranu mreže u kojima je uživalo oko 3.000 navijača u poljskom Krakovu, i oko 45 sekundi igre, poen je konačno završen.

Dražen Luburić znao je da proslavi osvajanje vrlo bitnog poena.

Italijani su bili u kontri, kada je Filipo Lanca malo lošije podigao loptu do Zajceva, koji je pokušao da koriguje njegovo loše dizanje i ugura loptu u blok Srbije, ne bi li ona posle kontakta sa blokom završila ili pod noge odbojkaša Srbije ili u autu. Ipak, korektor „Orlova“ Dražen Luburić je vrlo čvrsto držao ruke u bloku i nije dozvolio da se tako nešto desi, pa je lopta posle kontakta sa Luburićem udarila u mrežu na strani terena Italijana, a potom pala u polje „Azura“, čime su odbojkaši Srbije osvojili vrlo važan poen. Odbojkaši Srbije su posle osvajanja tog izuzetno važnog i dugačkog poena, posle koga je poljska publika odbojkaše oba tima nagradila aplauzima, zaigrali mnogo bolje do kraja meča i slavili u petom setu sa 15:11, čime su izborili plasman u veliko finale.
Poen koji su sredinom petog seta polufinalnog meča Svetske lige 2016. godine odigrali odbojkaši Srbije i Italije, Svetska odbojkaška federacija je proglasila epskim, mada treba reći da se mnogi nisu složili sa tom konstatacijom i da su smatrali da je malo preterena, pre svega, jer je po njima poen obilovao greškama igrača oba tima. Kako je izgledao jedan od najbitnijih poena polufinalnog meča Svetske lige 2016. godine, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

loading…
Prethodni tekstKada je Hristo Stoičkov glumio za Oskara
Sledeći tekstEsan Gaem-Magami – Šahista ili maratonac?!