Esan Gaem-Magami – Šahista ili maratonac?!

Esan Gaem-Magami - Šahista ili maratonac?!

Sala „Teheran Šahidi Behešti Univerziteta“ bila je 8. februara 2011. godine prepuna ljudi koji su želeli da učestvuju ili prisustvuju pisanju šahovske istorije. Naime, tog dana iranski šahista Esan Gaem-Magami rešio je da obori „Ginisov rekord“ po broju odigranih simultanih partija. On je tog februarskog dana u 10:20 minuta započeo događaj u kome je igrao protiv više od 600 protivnika i muškog i ženskog pola, koji su bili različitog uzrasta. Među Magamijevim protivnicima tog dana bilo je poznatih ličosti u Iranu, ali i dosta dece koje obožavaju „magičnu igru na 64 polja“, a najmlađi šahista tog dana imao je samo 5 godina.
Događaj je uživo prenosila iranska televizija, a posle nešto više od 3 sata igre došlo je vreme za prvu pauzu za ručak. Mečevi su posle pauze nastavljeni, a Esan Gaem-Magami je tokom više pauza, osim što se potkrepljivao hranom, i presvlačio, pa je tako odelo sa početka događaja zamenio sportskom opremom. Da bi postavio novi „Ginisov rekord“ Magami je morao da odigra više od 523 simultanih partija koliko je glasio prethodni rekord Izrealca Alika Geršona, ali i da ima procenat pobeda veći od 80%, jer u suprotnom mu se broj odigranih partija ne bi važio. Oko 6 sati ujutru narednog dana, Gaem-Magami je zabeleživši 484. pobedu obezbedio da mu posle svih parija procenat pobeda bude sigurno preko 80%, čime je faktički oborio „Ginisov rekord“, ali je on ipak želeo da odigra sve partije do kraja i ostvari što više pobeda. Završetak svih partija je potrajao još više od 5 sati, pa je 9. februara oko 11: 25, posle više od 25 sati igranja šaha, simultanka Esana Gaema-Magamija konačno okončana.

Esan Gaem-Magami – Šahista koji je odigrao simultanku „za Ginisa“

Krajnji učinak iranskog šahiste bio je 580 pobeda, 16 remija i 8 poraza, čime je sa uspehom od 97,35% Esan Gaem-Magami okončao svoje 604 partije u simultanki i postavio novi „Ginisov svetski rekord“. Završio je Iranac uspešno još 10 partija, ali one nisu računate iz tehičkih razloga. „Veoma sam srećan što sam uspeo da oborim rekord, a sada ću otići da spavam, da postavim svoj lični rekord i u toj ‘disciplini’.“ – rekao je kroz osmeh posle obaranja rekorda Esan Gaem-Magami. Za svoj poduhvat Iranac je od kompanije „Mazda“ koja je bila jedan od sponzora događaja nagrađen njihovim najnovijim modelom automobila, a i ostali učesnici ove i zvanično simultanke za „Ginisa“ dobili su poklone.
Ipak, ono što je osim „Ginisovog rekorda“ obeležilo ovaj događaj, jeste i činjenica da su pojedini statističari izračunali da je Esan Gaem-Magami za vreme trajanja simultanke, išavši od stola do stola protivnika, prešao oko 55 kilometara?! Taj podatak dao je dodatnu težinu poduhvatu Iranca, koji je i pored velike fizičke potrošnje i preko 25 sati gotovo neprestanog igranja šaha, uspeo da trijumfuje u preko 97% partija i to na velikom uzorku od odigranih preko 600 mečeva. Svaki od protivnika Esana Gaema-Magamija imao je zaduženje da beleži sve odigrane poteze u partiji koju je igrao, pa je ubrzo po završetku ovog događaja izašla i knjiga sa svim partijama odigranim u simultanki za „Ginisa“.
Kako je bilo 8. februara 2011. godine u Teheranu kada se održavala najveća simultanka u šahovskoj istoriji posle koje se Esan Gaem-Magami upisao u „Ginisovu knjigu rekorda“, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstEpski poen Srba i Italijana
Sledeći tekstSamo je jedan „Lord“ Bentner