Fenerbahčeova proslava titule koju nisu osvojili

  StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

  “Ko radi taj i greši”, stara narodna poslovica, koja bi možda mogla da opravda zvaničnog spikera na meču poslednjeg kola turske lige 2010. godine između Fenerbahčea i Trabzona, da greška koju je napravio nije izazvala veliku euforiju, kasnije pometnju i na kraju nezapamćene nerede.
  Fenerbahče je pre poslednjeg kola sezone 2009/2010 turskog prvenstva imao bod prednosti u odnosu na Bursu, ali je remijem kod kuće u meču sa Trabzonom (1:1) uspeo to na kraju da „prokocka“. Bursa je došla do titule pobedom u neizvesnom meču protiv Bešiktaša (2:1), u susretu u kojem navodno igrači Bešiktaša nisu bili zainteresovani da izbore pozitivan rezultat i tako pomognu velikom rivalu. Da stvar bude gora po navijače Fenerbahčea, koji su ispunili stadion na meču sa Trabzonom u nadi da će proslaviti titulu, potrudio se zvanični spiker na susretu, koji je napravio neverovatnu grešku.

  Navijači Fenerbahčea su posle velikog slavlja doživeli "hladan tuš". Photo: Reuters/Murad Sezer
  Navijači Fenerbahčea su posle velikog slavlja doživeli „hladan tuš“. Photo: Reuters/Murad Sezer

  „Bursaspor i Bešiktaš su odigrali 2:2, Fenerbahče je prvak!“ – treštalo je iz zvučnika. Usledila je potpuna ekstaza i oduševljenje domaćih navijača, koji su odmah utrčali na teren proslavljajući osvajanje titule koju zapravo i nisu osvojili. Igrači Fenerbahčea su se radovali zajedno sa navijačima, grlili se sa njima, poklanjalji im dresova, da bi samo nekoliko minuta kasnije usledio „hladan tuš“, kada je preko razglasa objavljena tačna informacija i saopšteno da je Bursa ipak pobedila Bešiktaš i osvojila šampionsku titulu.
  Situacija na terenu se tada naglo promenila, neutešni igrači Fenerbahčea su padali po travi, hvatali se za glavu, bili potpuno „slomljeni“ i u suzama, a njihov jedan od najboljih igrača Emre Belezoglu se onesvestio od prevelikog uzbuđenja kada je saznao da Fenerbahče, ipak, nije postao šampion. Posle radosti i tuge, na red je došao bes kod navijača jednog od turskih velikana, koji su se osetili prevarenima, pa su počeli da uništavaju stadion i lome i pale stolice na tribanama. Ubrzo su se neredi sa stadiona preselili i na ulice Istanbula, pa su uništavani izlozi, semafori i nastao je potpuni haos u kojem je nekoliko ljudi povređeno.

  Veliku štetu pretrpeo je stadion Fenerbahčea posle nereda navijača.
  Veliku štetu pretrpeo je stadion Fenerbahčea posle nereda navijača.

  Turski mediji su nekoliko dana posle meča sa Trabzonom izvestili da je tadašnji prvi čovek Fenerbahčea Aziz Jildirim, spikera koji je napravio kardinalnu grešku koja je kasnije dovela do velikih nereda, „malo propustio kroz šake“, jer je njegova greška nanela štetu klubu od oko deset miliona eura.
  Bursa je pobedom protiv Bešiktaša osvojila titula i prekinula niz dug 52 godine u kojem titulu šampiona Turske nije osvojila neka ekipa van velike četvorke turskog fudbala, koju čine Bešiktaš, Fenerbahče, Galatasaraj i Trabzonspor. U gradu Bursi usledilo je veliko slavlje pošto je to bila prva šampionska titula u do tada 47 godina dugoj klupskoj istoriji njihovog fudbalskog kluba. Do tada su uspeli samo jednom da osvoje nacionalni kup.
  Pogledajte i podsetite se prvo velikog slavlja i euforije, a potom i velike tuge i besa igrača i navijača Fenerbahčea, posle kardinalne greške oficijalnog spikera:

  Prethodni tekstNeverovatan „autogol“ Majk Smita
  Sledeći tekstDorando Pjetri – Poslastičar koji nije postao šampion, a trebao je