Filipnski skakači kojima se svet smejao, a domovina ih osuđivala

Filipnski skakači kojima se svet smejao, a domovina ih osuđivala
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Skokovi u vodu, jedan od uvek najinteresantnijih i najgledanijih delova svake velike sportske manifestacije, kao što su Olimpijske igre, Azijske igre, Igre Komonvelta, Mediteranske igre… Isti takav slučaj je bio i na Južnoazijskim igrama 2015. godine u Singapuru, ali bi se o tom takmičenje gotovo pisalo samo u tom delu Azije, da nije bilo pre svega malo poznatih filipnskih skakača Džona Elmersona Fabrige i Džona Davida Pahoja.
U četvrtoj seriji skokova sa trimetarske daske, Fabriga se spremao da izvede skok solidne težine 3.0. Zaleteo se, odbacio se sa daske činilo se dosta dobro, a potom krenuo da radi ispruženi salto. Ipak, ispostaviće da se Filipinac nije dovoljno visoko odbacio sa daske, a kada se uz to doda da okrete nije izvodio dovoljno brzo, onda ni ne čudi što je završnica skoka izgledala komično. Naime, da umesto kako bi to trebalo da bude uđe u vodu na glavu i bez prevelikog prskanja vode, Fabriga je izgubio potpuno balans u vazduhu, pa je u vodu ušao na leđima i to „daskom“, kojom je potpuno „isprskao“ sve oko bazena. Za svoj traljavo izveden skok Fabriga je „nagrađen“ od svih sudija ocenom 0.0, a od publike glasnim smehom.

Loši skokovi skakača sa Filipina.
Loši skokovi skakača sa Filipina.

Ubrzo pošto je Fabriga završio sa svojim nastupom u četvrtoj seriji, na zaletištu se pojavio i njegov zemljak Džon David Pahojo. On je nameravao da izvede skok iste težine kao i njegov zemljak, a verovatno niko u tom trenutku nije pomislio da će se gotovo na identičan način on i odigrati. Pahojo posle zaleta i odskoka kreće u salto, ali radi to gotovo na jednako loš način kao i Fabriga i u vodu ulazi prvo kolenima, za novo smejanje u publici, ali i nove nule na semaforu.
Gotovo identično loši i komični nastupi dvojice filipinskih skakača odmah su postali planetarna sportska vest o kojoj se pisalo širom sveta. Velika popularnost koju nije očekivao naterala je Pahoja da se na društvenim mrežama obrati javnosti i prokomentariše skokove o kojima se toliko pisalo: „Čak sam se i ja smejao svom skoku, ali to ne umanjuje ponos koju smo Fabriga i ja osećali dok smo predstavljali našu zemlju na ovom velikom sportskom takmičenju. I pitao bih vas da li bi vi mogli da zadrzite osmeh na licu nakon sto ste se osramotili pred hiljadama ljudi?“ – rekao je u svom obraćanju Pahoja.

Džon David Pahojo dao je zanimljivu izjavu o svom i Fabriginom nastupu.
Džon David Pahojo dao je zanimljivu izjavu o Fabriginom i svom nastupu.

I dok su se mediji širom sveta smejali filipinskim skakačima, u njihovoj domovini bile su skroz drugačije reakcije. Javnost je napala njihovu federaciju, koja je dozvolila dvojici skakača da se u ime njihove zemlje takmiče na tako velikoj sportskoj manifestaciji, smatrajući da je to bilo samo ponižavanje Filipina i loše reprezentovanje, koje je trebalo da bude sprečeno. Tako su se Fabriga i Pahojo našli u dvostrukom problemu zbog svojih loših nastupa u Singapuru, koji su na sreću ipak posle nekoliko dana u njihovoj domovini zaboravljeni i nisu bili u žiži javnosti.
Kako su izgledali skokovi Džona Elmersona Fabrige i Džona Davida Pahoja, koji su na popularnom sajtu za razmenu video snimaka “JuTjub” pregledani na desetine miliona puta i kojima su se ljudi širom sveta smejali, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstPovreda posle koje su Patriotsi postali šampionski tim
Sledeći tekstSamjuel Eto – „Old man“ proslava gola