Fizički obračun dvojice francuskih atletičara

Fizički obračun dvojice francuskih atletičara
Fizički obračun dvojice francuskih atletičara
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Maheidin Mekiši-Benabad je većini ljubitelja atletike, osim po fantastičnim rezultatima, poznat i po prgavom karakteru, zbog kojeg je pravio brojne incidente tokom karijere. O jednom od njih smo već pisali ranije, a danas je došlo vreme da se podsetimo još jednog, za koji, ipak, nije samo on „zaslužan“, već i njegov zemljak Mehdi Bala…

Mehdi Bala je zadao prvi udarac

Kao „domaći“ takmičari na atletskom mitingu dijamantske lige 2011. godine u Monte Karlu, od Mekišija-Benabada i Mehdija Bale očekivao se zapažen nastup u trci na 1500 metara. Međutim, umesto dobrog nastupa usledilo je razočaranje. U trci, u kojoj je sa u tom trenutku najboljim rezultatom sezone, trijumfovao Sajlas Kiplagat, Mehdi Bala i Maheidin Mekiši-Benabad zauzeli su tek deveto, odnosno jedanaesto mesto. Da li zbog toga što su u trci zabeležili loš rezultat, pa su bili nervozni, ili zbog nekih drugih razloga, ova dvojica atletičara su posle trke napravila skandal o kojem se danima pričalo. Takav skandal gotovo da nikada nije viđen na atletskoj stazi…

Mehdi Bala i Maheidin Mekiši-Benabad - Tuča na mitingu u Monte Karlu.
Mehdi Bala i Maheidin Mekiši-Benabad – Tuča na mitingu u Monte Karlu.

Odmah posle trke Mehdi Bala je prišao sunarodniku. Pošto su razmenili par reči, Bala udara Benabada glavom u glavu, a potom i pesnicom u glavu. Mekiši-Benabad je u tom trenutku potpuno „pobesneo“. On je krenuo da pesnicama uzvrati Bali za pretpljene udarce. Dok su ljudi iz organizacije mitinga pokušavali da ih razdvoje, Benabad je pesnicama pokušavao, reklo bi se neuspešno, da udari u glavu Balu, koji je u tim trenucima samo bežao i nije pružao nikakav otpor. Na kraju je obezbeđenje uspelo nekako da razdvoji dvojicu atletičara. Publika je sa šokom i nevericom gledala šta se dešava na stazi. Bilo je to potpuno sramno ponašanje dvojice atletičara, koji su tokom karijera osvajali olimpijske medalje.

Suspenzija za dvojicu atletičara

Ubrzo nakon trke stigle su i kazne za dvojicu atletičara. Mehdi Bala i Maheidin Mekiši-Benabad kažnjeni su suspenzijom od pet meseci sa svih atletskih takmičenja. Kažnjeni su i novčanom kaznom od 1.500 eura, ali i sa po 50 sati društveno korisnog rada. Ipak, kazna je kasnije preinačena, pa je dvojici atletičara dozvoljeno učešće na šampionatu planete te godine, koje se održavalo samo nekoliko meseci nakon mitinga u Monte Karlu. Mekiši-Benabad je uspeo na tom prvenstvu da osvoji bronzanu medalju u trci na 3000 metara stiplčez.

Navijači su bili šokirani tučom dvojice francuskih atletičara na mitingu u Monte Karlu.
Navijači su bili šokirani tučom dvojice francuskih atletičara na mitingu u Monte Karlu.

„Otišao sam da ga utešim posle trke, pošto je izgledalo kao da je imao neki problem tokom trke. On mi je tada rekao da ne želi da se pozdravi sa mnom i da ima razlog za to. Onda je sagao glavu i prislonio je na moje lice.“ – objasnio je Mehdi Bala kako je započeo incident između Benabada i njega. Potom je dodao: „Želim da se izvinim svima. Mi kao sportisti treba da budemo primer. Na ovakvom događaju, pred punim stadionom, sramota je što smo prikazali lošu sliku atletike.“ – završio je Mehdi Bala. Zanimljivo je i da Mekiši-Benabad nije želeo da daje nikakve izjave za medije posle trke.
Kako je izgledao jedan od većih incidenata u istoriji atletskih mitinga i tuča na stazi Mehdija Bale i Mekišija-Benabada, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst3 fudbalera protiv 100 mališana, ko će pobediti?
Sledeći tekstUsman Ahmed – Bokser kojem su se smejali i pre početka borbe