General protiv dečaka – Neravnopravna šahovska partija

Šahovska istorija puna je neverovatnih priča koje se prepričavaju decenijama, pa i vekovima. O nekima o njih kao što je ona o nagradi za izumitelja šaha ili o partiju u kojoj je Osip Bernštajn spašavao živu glavu, već smo pisali ranije, a danas je došlo vreme da se vratimo u 1846. godinu i podsetime partije koja i danas preko 170 godina kasnije izaziva veliku pažnju.
Čuveni američki general Vinfild Skot, koji je postao junak u svojoj zemlji posle Meksičko-Američkog rata, početkom 1846. godine, u vreme kada je bio komandant američke vojske, posetio je Nju Orleans. Prilikom te posete Skot je osim poslovnih obaveza zamolio domaćine da mu u večernjim satima omoguće da odigra šahovsku partiju protiv najboljeg šahiste u gradu. General Skot nije važio za nekog briljantnog šahistu, igrao je sasvim prosečno, ali je mnogo voleo „magičnu igru na 64 polja“, pa ovakav njegov zahtev nije iznenadio domaćine. Oko 20 sati sve je bilo spremno za početak partije, u hotelskoj sobi postavljena je šahovska tabla, bilo je i dosta znatiželjnih gostiju koji su želeli da prisustvuju partiji, a Vinfild Skot je sa nestrpljenjem čekao svog protivnika. I baš tada se jedan od domaćina njegove posete pojavio pred Generalom Skotom, vodivši pored sebe jednog dečkića. Obratio se potom svom gostu i objasnio mu da je taj dečak čije je ime Pol Morfi njegov protivnik te večeri, ali i da je on nešto najbolje što Nju Orleans trenutno ima u šahu. U tim trenucima mnogi u prostoriji počeli su da se smeju, a General Skot nije poverovao u objašnjenje domaćina.

General Vinfild Skot - Čuveni američki vojskovođa i veliki ljubitelj šaha.
General Vinfild Skot – Čuveni američki vojskovođa i veliki ljubitelj šaha.

Bio je vrlo ljut Vinfild Skot, smatrao je da se domaćini podsmevaju njegovom šahovskom umeću dovođenjem dečaka koji po njegovoj proceni ima oko 10 godina (Pol Morfi je u tom trenutku imao 8 ipo godina) i da su to uradili ne bi li ga javno ponizili. Ipak, posle kratkog ubeđivanja, General Skot je pristao da odigra partiju sa ćutljivim dečakom i to najviše zbog toga što je želeo da ih „sve naučim pameti“ i pokaže da njegovo šahovsko znanje nije za potcenjivanje. Ubrzo je krenula šahovska partija, a Vinfild Skot se uverio da ga domaćini nisu lagali, jer je Pol Morfi ubrzo zagospodario tablom i bez većih problema uspeo da savlada Generala Skota. Pošto je čestitao protivniku na trijumfu, ali i objasnio da je igrao slabije zbog nervoze i prethodne polemike sa domaćinima, Vinfild Skot je zahtevao da se odmah odigra revanš partija u kojoj će uspeti da pruži bolji otpor dečaku, a možda ga čak i savlada. Pol Morfi je pristao da odigra revanš partiju, pa je ona odmah krenula…
Ispostaviće se da će u drugoj partiji mlađanom Morfiju biti potrebno samo šest poteza da matira Generala Skota i oduševi sve prisutne, a Vinfildu Skotu u tim trenucima nije preostalo ništa drugo osim da čestita protivniku, ali i da veoma začuđeno konstantuje da je dečak najbolji šahista koga je on ikada video. Pošto se zahvalio na čestitkama, Pol Morfi je tiho, kao što se i pojavio, „otišao u noć“, dok je General Skot ostao u svojoj sobi, gde je sumirao utiske posle poraza od Morfija. Bio je u tim trenucima General Skot vrlo ljut zbog poraza od jednog malog dečaka i „javnog poniženja“, ali u isto vreme i srećan što je imao priliku da upozna to šahovsko čudo od deteta.

Legendarni šahista Pol Morfi.
Legendarni šahista Pol Morfi.

Pobeda protiv Generala Vinfilda Skota bila je samo jedna u nizu za Pola Morfija (o čijoj karijeri ćete uskoro čitati na našem sajtu), koji će sa samo 20 godina postati nezvanični šahovski šampion sveta, ali se i ubrzo potom povući iz šaha pod do danas kontroverznim okolnostima. Mnogi šahovski stručnjaci smatraju da je Pol Morfi jedan od najboljih šahista svih vremena, jedan od rodonačelnika modernog shvatanja šaha, ali i najveći talenat koji je „magična igra na 64 polja“ ikad imala. Da li je zaista tako ili ne, teško je sa ove distance utvrditi, ipak ostaje činjenica da je Pol Morfi postigao neverovatne šahovske rezultate, ali i da je njegova dečačka šahovska „žrtva“ bio čuveni američki general VInfild Skot, u jednoj bajkovitoj šahovskoj večeri koja se i danas prepričava.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This