“Imperator” Adriano – Dominacija protiv Udinezea

Adriana su zvali “Imperator”, važio je za jednog od najvećih talenata koji se ikada pojavio na fudbalskim terenima. Zvali su ga i “Hulk”, jer je imao neverovatnu snagu, a važio je i za fudbalera koji je imao jedan od najjačih šuteva u istoriji fudbalske igre. Imao je sve što je trebalo da postane bolji od najboljih, brzinu, snagu, drigling, jak i precizan šut, odlično je izvodio “slobodnjake”, ali “neuredan” život i smrt oca naterala je Adriana na dugotrajnu borbu sa depresijom, koju je pokušao da udavi u alkoholu i karijera je krenula silaznom putanjom. Ali mi se danas bavimo onim danima iz karijere “Imperatora”kada je bio na vrhuncu…
Prošao je Adriano sve kategorije Brazila, a na kraju je odigrao 48 utakmica i postigao 27 golova za nacionalni tim. Na klupskom nivou je najveći trag ostavio u Interu, u koji je došao 2001. godine, odakle je imao odlaske u Fiorentinu, zatim Parmu, da bi se zatim ponovo vratio u Inter, gde je ostavio veliki trag u naredne četiri godine, od 2004. do 2008. godine. Kada se vratio u Inter 2004. godine pa sve do odlaska iz njega 2010. godine svake sezone osvajao je “Skudeto” i bio „noćna mora“ za golmane i odbrambene igrače, o čemu smo već pisali vezano za utakmicu sa Peruđom.

Adrianov sjajan prodor protiv Udinezea.
Adrianov sjajan prodor protiv Udinezea. Photo: Paco Serinelli/AFP/Getty Images

Danas se podsećamo meča protiv Udinezea 2004. godine. Bilo je to 6. kolo Kalča i na “Meacu” je došao protivnik koji je želeo samo da od strašnog tandema Vijeri-Adriano primi što manje golova. Već u 7. minutu Vijeri je pao na nekih 35. metara od gola De Santisa, a loptu namestio Adriano. Uhvatio je veliki zalet i postao pravu „bombu“ u gol gostiju. Bio je to sjajan gol i demonstracija sile korpulentnog Brazilca. I ako je ovaj gol oduševio publiku sledeći ih je bukvalno bacio u trans. Prošlo je samo 4. minuta od vođstva Intera, Udineze je probao da izvrši pritisak ne bi li izjednačio u kratkom vremenskom periodu, ali im se to obilo o glavu. Nakon izvedenog kornera Kambijaso je spoljnom spustio jednu loptu za „Imperatora“ i on je sa njom krenuo od svog šesnaesterca i potpuno sam došao na polovinu protivnika. Bilo je jedan na tri, ali fenomenalnom fintom Adriano smanjuje broj protivnika, tako što Felipea izbacuje iz ravnoteže i on komično pada na travu. “Imperator” nastavlja da gazi ka golu, vara još dva protivnika i sa same ivice šesnaesterca šalje “projektil” u mrežu Udinezeovog gola. Kakva je to samo dominacija bila! Sa rukom na uvetu trčao je Brazilac proslavljajući svoje remek-delo kao da želi da čuje šta publika ima da kaže, a ona je skandirala njegovo ime i bila u ekstazi. Ovakvi golovi ne viđaju se svakog dana.
Udineze je kasnije smanjio preko Maurija da bi Vijeri postavio konačan rezultat 3:1, ali golovi koje je tog dana postigao Adriano “ušli su u fudbalske udžbenike”. I ko zna koliko bi još ovakvih golova bilo da Adrianova karijera nije krenula u drugom pravcu.

Adrianov spektakularan gol protiv Udinezea.
Adrianov spektakularan gol protiv Udinezea. Photo: Newpress/Getty Images

„Znam da sam mnogo patio kada mi je otac umro, a bio sam srećan samo kada sam pijan i pio sam sve: Viski, vino, vodku, pivo. Mnogo piva. Nikako nisam mogao da prestanem i morao sam da napustim Inter. Razumeo sam da su problem ljudi oko mene, koji su me vodili na žurke gde su bile žene i alkohol. Nisam mislio ni na šta drugo. Vratio sam se u Brazil, odustao sam od miliona, ali sam uspeo ponovo da pronađem sreću“ – govorio je kasnije Adriano o tome zašto nije nastavio da uveseljava publiku.
Ali Sportska sećanja zato i postoje, da vas podsete na golove koje ne zaslužuju da padnu u zaborav. Zato uživajte u jednom od nejlepših golova u karijeri velikog “Imperatora” Adriana:

Prethodni tekstGeneral protiv dečaka – Neravnopravna šahovska partija
Sledeći tekstKemba Voker – Komična proslava promašaja