Goran Stojanović – Neverovatne bravure na golu

Goran Stojanović - Neverovatne bravure na golu Photo: Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
Goran Stojanović - Neverovatne bravure na golu Photo: Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U 3. kolu grupe A Evropskog prvenstva 1996. godine u Španiji, u meču koji je direktno odlučivao pitanje pobednika grupe, rukometaši Rusije i Jugoslavije odigrali su nerešeno 20:20. Iako su Rusi vodili tokom većeg dela susreta i na poluvremenu imali tri gola prednosti, „Plavi“ su se odlično borili i na kraju uspeli da dođu do nerešenog rezultata, koji će, ipak, doneti Rusima prvo mesto u grupi. Pamte se mnogi detalji sa tog susreta, a jedni od onih koji se najviše pamte dogodili su se u drugom poluvremenu i u njima je u glavnoj ulozi bio legendarni golman reprezentacije Jugoslavije Goran Stojanović.
Tek pošto je isteklo 10 minuta igre u drugom poluvremenu, pri rezultatu 13:13, Rusi su bili u napadu u kojem njihov igrač odlično prolazi po desnom krilu i dolazi u odličnu poziciju, ali ga Goran Stojanović vrhunskom intervencijom sprečava da postigne pogodak. Jugosloveni kreću u brzi kontranapad, ali dolazi do greške u dodavanju, pa lopta završava u rukama Rusa, koji odmah kreću u napad. Lopta potom dolazi do Igora Lavrova, koji izlazi sam ispred Stojanovića i mnogi su tada mislili da će lopta sigurno završiti u mreži iza leđa golmana Jugoslavije. Ali…

Goran Stojanović zabeležio je tri odlične intervencije u kratkom vremenskom periodu.
Goran Stojanović zabeležio je tri odlične intervencije u kratkom vremenskom periodu.

Goran „Beli“ Stojanović maestralnom intervencijom brani udarac Lavrova, ali se na njegovu nesreću lopta odbija pravo u ruke igrača Rusije Valerija Gopina. Stojanović je na zemlji, a Gopin na šest metara od gola i činilo se da je pogodak neizbežan, ali kada Rus pošalje loptu u levi ugao njegovog gola, Goran Stojanović se baca poput pantera, uspevši da zaustavi i taj udarac igrača Rusije. Bile su to tri fantastične intervencije Stojanovića u razmaku od manje od 15 sekundi, koje je propratio i vrlo emotivan komentar legendarnog Srđana Kneževića, koji je veoma teško prepričati.
Goran Stojanović je svakako jedan od najboljih jugoslovenskih rukometnih golmana ikada, koji je često znao da brani „nemoguće“, a jedna takva situacija u kojoj je popularni „Beli“ odbranio ono što je delovalo neodbranjivo, dogodila se i na meču protiv Rusa na Evropskom prvenstvu u Španiji. Kako su izgledale tri fenomenalne intervencije Stojanovića u duelu sa Rusima, koje su se dogodile u razmaku manjem od 15 sekundi i koje je emotivno propratio legendarni Srđan Knežević, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDejan Savićević – „Takvog majstora Evropa nema!“
Sledeći tekstGore teško da može