Grafite – Peta koja je ponizila Bajern

Grafite - Peta koja je ponizila Bajern
Grafite - Peta koja je ponizila Bajern
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Reč je o sezoni 2008/2009, jednoj od najinteresantnijih sezona u istoriji Bundeslige. Volfsburg je te sezone postao šampion Nemačke, iako su „Vukovi“ na zimsku pauzu otišli sa 9. pozicije i sa samo 26 osvojenih bodova. Ni najluđi Volfsburgovi navijači nisu mogli da zamisle kakav će drugi deo sezone uslediti. Na startu prolećnog dela šampionata, u 18. kolu, odigrali su 1:1 na gostovanju sa Kelnom, da bi nakon toga usledila neverovatna serija od 10 uzastopnih pobeda. U tom periodu ekipa je igrala fantastičan fudbal. Popeli su se sa osmog na prvo mesto i do kraja sezone ostali na čelu tabele. U nizu od 10 pobeda posebno se izdvaja pobeda nad Bajernom. Tada je Volfsburg, koga je tada predvodio Feliks Magat, „razmontirao“ „Bavarce“ i na svom stadionu pobedio rezultatom 5:1, a sa ove utakmice ostaće upamćen maestralan gol petom koji je postigao Grafite, nakon što je predriblao protivničku odbranu i golmana Rensinga…

Grafite je postigao prelep gol

Taj pogodak koji je Grafite postigao u 77. minutu proglašen je najlepšim u Nemačkoj u 2009. godini. Bio je to poslednji pogodak na utakmici, a Brazilac ga je postigao fantastično. Nanizao je dva igrača, potom je prošao i golmana Bajerna Rensinga i petom poslao loptu pored dvojice zbunjenih odbrambenih igrača za 5:1.

Grafite postiže fantastičan gol protiv Bajerna.
Grafite postiže fantastičan gol protiv Bajerna.

Grafite je osvojio za svoju majstoriju više od 40 posto glasova gledalaca emisije „Sportschau“ u izboru za gol godine, pa je time slavio u konkurenciji ispred Kevina Kuranjija. „Naravno da sam srećan što je baš moj pogodak pobedio u jakoj konkurenciji. Zahvaljujem svima koji su za njega glasali, a posvećujem ga porodici i celoj ekipi.“ – rekao je Grafite.

Edin Džeko nije krio oduševljenje golom Grafitea

Na gol Grafitea se osvrnuo i njegov kolega Edin Džeko, sa kojim je te sezone terorisao golmane. „Bio je to sigurno najlepši pogodak u poslednjih nekoliko godina. Možda i jedan od najlepših u istoriji nemačkog prvenstva. Postignut je u 5:1 pobedi protiv Bajerna, a to se ne događa svaki dan. Srećan sam zbog „Grafe“ i želim mu još mnogo lepih pogodaka za Volfsburg.“ – izjavio je fantastični Edin Džeko.
Grafite je proglašen za najboljeg igrača lige i bio je najbolji strelac sa 28 golova. Za ovaj gol koji je Brazilac postigao ipak nije dobio “Puškaša”, već je on otišao u ruke Kristijanu Ronaldu za takođe prelep gol protiv Porta, a nije malo onih koji će reći „nezasluženo“. Podsetite se jednog od najlepših golova u istoriji Bundeslige i pomalo zaboravljenog Grafitea:

Prethodni tekstDžerom Simpson – Salto tačdaun
Sledeći tekstŠekil O’Nil – Jedina trojka u karijeri