Herminator – Herman Majer

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Herman “Herminator” Majer je jedan je od najboljih svetskih skijaša svih vremena. Specijalnost su mu bile brzinske discipline, a zahvaljujući svojim sjajnim rezultatima izborio se za svoje mesto među legendama alpskog skijanja, uz rame Žan Klod Kiliju, Albertu Tombi, Ingemaru Stenmarku
Iako je tek 1996. godine u 23. godini života uspeo da se izbori za mesto u austrijskom nacionalnom timu, to ga nije sprečilo da od tada bude nezaustavljiv. Ubrzo pošto je izborio mesto u austrijskom ski timu zabeležio je svoju prvu pobedu u Svetskom kupu, na trci superveleslaloma u Garmišu, da bi potpuno zablistao 1998. godine. Na zimskim Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine. Već na prvom takmičenju u Naganu na spust trci, imao je težak pad pre kog je leteo više od 100 metara i probio dve zaštitne ograde.

Iz tog pada uspeo je da izađe bez ozbiljnih povreda i vrati se na stazu samo tri dana kasnije i osvojio zlatnu medalju u superveleslalomu. Ipak, tu nije bio kraj fantastičnim rezultatima Majera u Naganu, jer je tri dana posle toga osvojio zlato i u veleslalomu. Iste godine sjajnu formu Majer je krunisao i trijumfom u generalnom poretku Svetskog kupa, kao i osvajanjem malih Kristalnih globusa u veleslalomu i superveleslalomu. Sledeće godine je dominirao u brzim disciplinama, osvojio je male Kristalne globuse u spustu i superveleslalomu, da bi dominaciju potvrdio i na Svetskom prvenstvu u Veilu osvajanjem dve zlatne medalje. 
Sjajan je bio 2000. i 2001. godine, vladao je svetskim kupom i važio je za velikog favorita pred zimske Olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju. Nažalost, u avgustu 2001. godine imao je tešku saobraćajnu nesreću kada je vraćajući se kući sa treninga motorom udario u automobil. Herman Majer je u svojoj četrnaestogodišnjoj karijeri trijumfovao na 54 trke svetskog kupa, osvojio je čak 11 Kristalnih globusa u svetskom kupu i to četiri velika za trijumf u generalnom plasmanu, dva mala u spustu, pet malih za najboljeg u plasmanu superveleslaloma i tri mala Kristalna globusa za trijumf u veleslalomu. Dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju Majer je osvojio na zimskim Olimpijskim igrama, a tri zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu na šampionatima sveta. Zbog svoje često i peviše riskantne vožnje bio je ljubimac ljubitelja skijanja širom sveta, a čini se da ga je saobraćajna nesreća sprečila da ostvari još impresivnije rezultate, ali je svakako Herman “Herminator” Majer jedna od najvećih legendi zimskih sportova.Ta nesreća ga je sprečila da učestvuje u Solt Lejk Sitiju, a delovalo je tad da će ta saobraćajna nesreća i da okonča njegovu karijeru. Doktori su čak hteli da mu amputiraju stopalo, ali je Majer to odbio i podvrgao se rekonstruktivnoj operaciji. Iako su mnogi verovali da je njegova karijera završena, on je dokazao da je dostojan svog nadimka “Herminator” i vratio se na stazu u januaru 2003. godine u švajcarskom Adelbodenu. Samo dve nedelje kasnije šokirao je sve neverovatnom pobedom u superveleslalomu održanom u austrijskom Kicbilu, a naredne godine je osvojio i svoj četvrti veliki Kristalni globus. 
U oktobru 2005. godine pobedio je na veleslalom trci u Zeldenu, što je bila njegova 51. pobeda u Svetskom kupu. Tom pobedom je postao drugi skijaš svih vremena po broju pobeda u Svetskom kupu, iza legendarnog Ingemara Stenmarka. Povratak na zimske Olimpijske igre usledio je u Torinu gde je nastavio niz osvajanja medalja, srebrne u superveleslalomu i bronzane u veleslalomu. Ispostaviće se da su to bili poslednji veliki rezultati u karijeri legendarnog “Herminarora”. 
Herman Majer je u svojoj četrnaestogodišnjoj karijeri trijumfovao na 54 trke svetskog kupa, osvojio je čak 11 Kristalnih globusa u svetskom kupu i to četiri velika za trijumf u generalnom plasmanu, dva mala u spustu, pet malih za najboljeg u plasmanu superveleslaloma i tri mala Kristalna globusa za trijumf u veleslalomu. Dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju Majer je osvojio na zimskim Olimpijskim igrama, a tri zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu na šampionatima sveta. Zbog svoje često i peviše riskantne vožnje bio je ljubimac ljubitelja skijanja širom sveta, a čini se da ga je saobraćajna nesreća sprečila da ostvari još impresivnije rezultate, ali je svakako Herman “Herminator” Majer jedna od najvećih legendi zimskih sportova.

Prethodni tekstMala Veštica – Huan Sebastijan Veron
Sledeći tekstKockar u ringu – Marijan Beneš