Horhe Lorenco – Danas na operacionom stolu dva dana kasnije u trci

Za najbolje vozače u Moto GP karavanu ljubitelji brzine često znaju da kažu da su vanzemaljci. Potvrdu za takve tvrdnje obožavaoci Moto GP-a traže u ludorijama koje njihovi ljubimci izvode na stazi, kao i stvari koje uspevaju da urade, a koje vrlo često zaista deluju neverovatno. Jednu od takvih ludorija Horhe Lorenco je na trku u Asen 2013. godine došao pun optimizma, jer je trijumfovao na prethodne dve trke, pa je na konferenciji za štampu izjavio da je na vrhuncu forme i da očekuje novi trijumf. Ipak, tadašnji vozač Jamahe je već na drugom slobodnom treningu doživeo težak udes, kada je u izuzetno lošim uslovima i po kišnoj stazi, u 13. krivini “Hoge Heide” izgubio kontrolu nad svojim motociklom i sa motora odleteo pored staze.  U tom trenutku vozio je brzinom od 238 km/h, pa pošto se snažno prizemljio na rame prelom ključne kosti bio je neizbežan.koje prkose zdravom razumu izveo je i Horhe Lorenco u Holandiji 2013. godine, kada ga ni prelom ključne kosti nije sprečio da dva dana kasnije zablista na trci u Asenu.
Horhe Lorenco je na trku u Asen 2013. godine došao pun optimizma, jer je trijumfovao na prethodne dve trke, pa je na konferenciji za štampu izjavio da je na vrhuncu forme i da očekuje novi trijumf. Ipak, tadašnji vozač Jamahe je već na drugom slobodnom treningu doživeo težak udes, kada je u izuzetno lošim uslovima i po kišnoj stazi, u 13. krivini “Hoge Heide” izgubio kontrolu nad svojim motociklom i sa motora odleteo pored staze. U tom trenutku vozio je brzinom od 238 km/h, pa pošto se snažno prizemljio na rame prelom ključne kosti bio je neizbežan.

Lorenco je odmah posle udesa avionom prebačen u Barselonu gde je uspešno operisan, ali prema rečima doktora odmah posle operacije, njegov oporavak se očekivao da traje oko mesec dana. To je bila racionalna procena, ali ne i nešto što se dopalo Lorencu i što je on želeo da prihvati. Lorenco je odmah posle udesa avionom prebačen u Barselonu gde je uspešno operisan, ali prema rečima doktora odmah posle operacije, njegov oporavak se očekivao da traje oko mesec dana. To je bila racionalna procena, ali ne i nešto što se dopalo Lorencu i što je on želeo da prihvati. I pored toga što su mu svi lekari preporučivali odmor i mirovanje posle operacije, Horhe je odlučio da se odmah posle hiruškog zahvata vrati u Asen, gde je pod bolovima i sa osam "šrafova" i ugrađenom metalnom pločicom odlučio da se pojavi na startu trke za VN Holandije.I pored toga što su mu svi lekari preporučivali odmor i mirovanje posle operacije, Horhe je odlučio da se odmah posle hiruškog zahvata vrati u Asen, gde je pod bolovima i sa osam „šrafova“ i ugrađenom metalnom pločicom odlučio da se pojavi na startu trke za VN Holandije.
U trku je krenuo iz četvrtog startnog reda i sa 12. mesta, ali ga ni to kao ni teška povreda, zbog koje je u slučaju nekog novog incidenta mogao da ima ozbiljne posledice i postane invalid, nije sprečilo da se riskantnom i odličnom vožnjom probije do potpuno neverovatnog petog mesta. O tome koliko je to što je uradio u Asenu bilo neverovatno, tadašnji dvostruki Moto GP šampion Horhe Lorenco govorio je posle trke: “Ovo peto mesto je bolje od bilo koje pobede u mojoj karijeri. Ono je delovalo nemoguće nakon što sam pao na treningu.”
Voleli li Moto GP ili ne, bili navijač Lorenca ili ga uopšte ne voleli, morate priznati da to što je uradio u Asenu 2013. godine zaista deluje neverovatno i nije puno sportista koji bi se usudili na takav postupak koji prkosi razumu i za koji je teško naći racionalno objašnjenje.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This