Hvatanje kacigom

Hvatanje kacigom
Hvatanje kacigom
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Nju Ingland Patriotsi ušli su u Superboul XLII 2008. godine protiv Njujork Džajantsa kao apsolutni favoriti. Tim iz Bostona te sezone do finala nije doživeo niti jedan poraz, pa su svi verovali i da će trijumfovati protiv “Džinova” i tako uspeti da postanu prvi tim posle Majami Dolfinsa 1972. godine koji je odigrao savršenu sezonu. I bili su na dobrom putu, vodili su i na nešto više od minuta do kraja susreta bili su pred trijumfom kada je čudesnim hvatanjem, jedan do tog meča potpuni anonimus, uspeo da “ukrade” Nju Inglandu “Vins Lombardi trofej”.
Gubili su Džajantsi sa 14:10 na 1:16 do kraja susreta, kada su se suočili sa trećim daunom za pet jardi na 44 jarde od svoje end zone. Patriotsi su želeli da baš u toj akciji reše pitanje pobednika susreta, pa su napravili veliki pritisak na kvoterbeka ekipe iz “Velike jabuke” Ilaja Meninga, koji je nekako uspeo da se izvuče iz naručja nekoliko defanzivaca Nju Inglada i reklo bi se iz očaja baci dugačak pas ka svojim hvatačima. Njegova meta bio je Dejvid Tajri, do tog meča za gotovo sve ljubitelje NFL-a potpuno anonimni vajd risiver, koji je u toj regularnoj sezoni uspeo da zabeleži samo 4 hvatanja za 69 jardi i koji je mnogo više nastupao za specijalni tim Džajantsa, ali i koji je nešto ranije tokom susreta uspeo da zabeleži svoj prvi tačdaun u toj sezoni.

Dejvid Tajri - Hvatanje kacigom.
Dejvid Tajri – Hvatanje kacigom.

Lopta je u velikom luku preletela preko 30 jardi, da bi u skoku na nju krenuli Tajri i sejfti Nju Inglanda Rodni Herison. Tajri uspeva nekako prvi da dohvati loptu, ali usled udaraca Herisona uspeva samo jednom rukom da drži loptu koja mu ipak polako počinje da beži. Tajri ne odustaje i tada čini apsolutno neverovatan pozez, jer loptu da mu ne ispadne na zemlju, uspeva da zadrži šlemom?! Balansirao je tako risiver Džajantsa loptu između ruke i šlema i uspeo je da i prilikom obaranja Herisona uhvati loptu i drugom rukom i da je zadrži na samo nekoliko centimetara iznad zemlje i tako zabeleži uspešno hvatanje koje je gotovo izvesno preokrenulo meč, ali i proglašeno za najbolje u istoriji Superboul utakmica. Nekoliko napada kasnije Plaksiko Burles postigao je tačdaun, kojim je kompletirao preokret Džajantsa i doneo timu iz Njujorka trijumf na susretu rezultatom 17:14.
Odmah posle susreta Dejvid Tajri je od strane američkih medija i ljubitelja NFL-a proglašen za junakom trijumfa, a njegovo neverovatno hvatanje je dobilo ime “Helmet catch”, po kome je i danas poznato. “Ima puno momaka koji su igrali ili će igrati, a koji imaju mnogo uspešniju karijeru od mene, ali sam ja zahvaljujući božijoj milosti i to kažem potpuno iskreno, dobio priliku da budem upamćen u istoriji ove igre. Nikada nisam hteo da se ponašam kao da je hvatanje bilo samo pitanje veštine, ali se i ne slažem da moje hvatanje ima samo veze sa srećom.” – rekao je mnogo godina kasnije o svom legendarnom hvatanju Dejvid Tajri. Kako je izgledalo “hvatanje kacigom”, koje je po većini ljubitelja NFL-a najbolje u istoriji Superboul utakmica, ali i koje je proslavilo do tada potpuno anonimnog Dejvida Tajrija i učinilo da Patriotsi ipak ne odigraju savršenu sezonu, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Srednjak“ za navijače… svog kluba!?
Sledeći tekstKad Šekil O’Nil vrati koš na „fabrička podešavanja“