Igor Milanović – Majstorija sa Sovjetom „na leđima“

Igor Milanović - Majstorija sa Sovjetom
Igor Milanović - Majstorija sa Sovjetom "na leđima"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Igor Milanović je po mišljenju mnogih najbolji vaterpolista svih vremena. Vaterpolista koji je promenio ovaj sport fantastičnom igrom na centarskoj poziciji, koji je bio neverovatno dominantan u bazenu, u karijeri je osvojio sve što se moglo osvojiti, ali i često postizao golove na naverovatan način. Verovatno najpoznatiji trenutak u njegovoj karijeri bio je kada je postigao pogodak kojim je Jugoslaviji doneo titulu šampiona planete, ali ni neki drugi njegovi pogotci nisu mnogo manje spektakularni od tog, iako nisu direktno donosili trofeje. I upravo smo danas rešili da vas podsetimo jednog takvog, spektakularnog, gola, koga verovatno i danas mnogi nisu zaboravili.
U Sijetlu, u SAD-u, su se 1990. godine održavale druge po redu „Igre dobre volje“, koje je u vreme „hladnog rata“ osnovao biznismen Ted Tarner, sa ciljem da to takmičenje bude pandan Olimpijskim igrama, ali da na njemu, za razliku od Olimpijskih igara u to vreme, učestvuju sportisti iz svih zemalja. Prve „Igre dobre volje“ održane su u Moskvi 1986. godine, a druge u Sijetlu četiri godine kasnije i na njima se takmičilo oko 2300 sportista iz 54 države. Jedan od sportova koji je bio u programu Igara bio je i vaterpolo, a u finalu vaterpolo turnira sastale su se reprezentacije Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. „Plavi“ su slavili posle produžetaka sa 10:8 i titulama svetskog i olimpijskog šampiona, pridodali i zvanje šampiona „Igara dobre volje“. U prvoj četvrtini tog veoma neizvesnog finalnog duela u jednom napadu Jugoslovena viđena je fantastična minijatura Igora Milanovića koje se danas podsećamo.

Vaterpolo legenda Igor Milanović.
Vaterpolo legenda Igor Milanović.

Centar „Plavih“ primio je loptu od saigrača na neka četiri metra od protivničkog gola, a zatim odigrao jedan dupli pas sa saigračem, kako bi zauzeo još bolju poziciju blizu gola Sovjeta. Posle povratne lopte, Igor Milanović sa sve loptom u rukama i Sovjetom „na leđima“, okreće se licem ka golu, a onda dok sovjetski bek pokušava na sve načine da ga potopi, a protivnički golman mu prilazi kako bi ga udvojio i sprečio da šutira, Milanović uspeva da se podigne iznad vode i pošalje loptu u nebranjeni deo mreže sovjetskog gola. Potom je, dok su se Sovjeti verovatno pitali kako je Milanović uspeo da im umakne, uz aplauze sa tribina usledila proslava pogotka centra „Plavih“ sa visoko podignutom rukom iznad vode.
Igor Milanović je ako ne najbolji, svakako jedan od najboljih vaterpolista svih vremena, koji je prosto bio nezaustavljiv u bazenu. U karijeri je Milanović postigao pregršt fantastičnih pogodaka, a jedan od njih je svakako i onaj iz finalne utakmice „Igara dobre volje“ između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, kojeg možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad je Zidan zaludeo Bekama
Sledeći tekstKada je Milan Lučić izbacio protivnika kroz staklo