Inesa Kravec – Svetski rekord koji mnogi osporavaju

Inesa Kravec - Svetski rekord koji mnogi osporavaju
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Tri dana pošto je Džonatan Edvards na neverovatan način postavio novi Svetski rekord u troskoku i postao šampion planete na prvenstvu 1995. godine u Geteborgu, održavalo se finale ove discipline u ženskoj konkurenciji. Apsolutna favoritkinja na takmičenju bila je aktuelna svetska rekorderka i jedina osoba ženskog pola koja je do tada u istoriji ove discipline troskočila preko 15 metara, Ruskinja Ana Birjukova.
I na početku takmičenja delovalo je da će Ruskinja opravdati ulogu favorita, posle dve serije je bila u vođstvu, da bi onda početkom treće serije troskočila 15 metara i 8 centimetara, samo centimetar kraće od tada aktuelnog svetskog rekorda i tako dodatno „utvrdila“ svoje prvo mesto. U tom trenutku mnogi su pomislili da je pitanje pobednika odlučeno i da zlatna medalja ide u Rusiju. Prevashodni razlog za tu pomisao bio je neverovatan rezultat Birjukove u trećoj seriji, ali i činjenica da je njena glavna rivalka u borbi za najsjajnije odličje Ukrajinka Inesa Kravec načinala oba prestupa u prve dve serije i činilo se da je daleko od željene forme potrebne da bi izazvala Birjukovu u borbi za zlatnu medalju. Dok se Inesa Kravec pripremala za skok u trećoj seriji, mnogi su razmišljali samo o tome da li će uspeti da zabeleži ispravan i dovoljno dugačak troskok, ne bi li se našla među osam najboljih troskokašica u plasmanu i obezbedila sebi pravo na još tri pokušaja.

Legendarna troskokašica Inesa Kravec.
Legendarna troskokašica Inesa Kravec.

Posle dosta duge koncentracije, zaletela se Kravecova i posle „sigurnog“ odraza (odrazila se preko 20 centimetara daleko od mesta koje je označavalo prestup) krenula je u troskok. Izvevši prva dva impozantna skoka, ali posebno neverovatan poslednji deo svog troskoka, uspela je da doskoči daleko preko granice od 15 metara. Inesa je u prvi mah svoje dostignuće prihvatila vrlo hladno, da bi tek kada je na semaforu objavljeno da je njen rezultat 15,50 metara, uz nešto veći osmeh na licu i interakciju sa publikom, koja ju je nagradila ovacijama za neverovatan troskok, proslavila to što je uspela da obori svetski rekord za neverovatan 41 centimetar. Naravno njen fenomenalan rezultat bio je dovoljan i za osvajanje zlatne medalje na tom šampionatu planete, iako je i Bugarka Iva Prandževa uspela u petoj seriji da troskoči bolje od prethodnog svetskog rekorda i sa 15,18 metara osvoji srebrnu medalju.
Po završetku takmičenja pojedini novinari su utvrdili da bi da se idealno odrazila, Inesa Kravec zabeležila rezultat od neverovatnih 15 metara i 78 centimetara. Kada su je posle takmičenja novinari pitali kako je pod pritiskom uspela da zabeleži sjajan rezultat i ostvari novi svetski rekord, Inesa je rekla da je uspela zahvaljujući tome što je imala inspiraciju u Džonatanu Edvardsu i njegovom spektakularnom troskoku izvedenom samo nekoliko dana ranije. Ipak, tokom godina nisu svi bil oduševljeni načinom kojim je po njima Inesa Kravec postigla sjajan rezultat u Geteborgu, ali i njenim pominjanjem Džonatana Edvardsa u izjavi za medije koju je dala posle obaranja svetskog rekorda…

Po završetku takmičenja pojedini novinari su utvrdili da bi da se idealno odrazila, Inesa Kravec zabeležila rezultat od neverovatnih 17 metara i 78 centimetara. Kada su je posle takmičenja novinari pitali kako je pod pritiskom uspela da zabeleži sjajan rezultat i ostvari novi svetski rekord, Inesa je rekla da je uspela zahvaljujući tome što je imala inspiraciju u Džonatanu Edvardsu i njegovom spektakularnom troskoku izvedenom samo nekoliko dana ranije. Ipak, tokom godina nisu svi bil oduševljeni načinom kojim je po njima Inesa Kravec postigla sjajan rezultat u Geteborgu, ali i njenim pominjanjem Džonatana Edvardsa u izjavi za medije koju je dala posle obaranja svetskog rekorda...
Svetski rekord Inese Kravec mnogi osporavaju.

Naime, pošto je Inesa i nekoliko godina ranije, ali i nekoliko godina posle prvenstva u Geteborgu, padala na doping testu, nije mali broj atletskih stručnjak koji tvrde da je do svetskog rekorda došla zahvaljujući dopingu i da popraviti lični rekord u ženskom troskoku na jednom velikom takmičenju za preko 50 centimetara nije moguće bez korišćenja nedozvoljenih sredstava. Čak je i legendarna troskokašica rođena na Kubi, Jamile Aldama, tvrdila da su mnoge atletičarke zahvaljujući dopingu troskočile preko 15 metara, posebno ističući da je najočigledniji primer dopinga u ovoj disciplini Inesa Kravec, koja je po tvrdnjama Aldame do skoro svih zapaženih rezultata u karijeri, pa i svetskog rekorda, došla zahvaljujući dopingu, a kao dokaz za te tvrdnje isticala je činjenicu da je Kravecova padala više puta na doping testu i da gotovo i teoretski nije moguće popraviti lični rekord na nekom velikom takmičenju za skoro ceo jedan metar. Isto tako, mnogima se nije dopala izjava Kravecove o Edvardsovoj inspiraciji za svoj troskok, pa su tako pojedini atletski stručnjaci tvrdili da je to bio pokušaj da „opere“ svoje ime pominjanjem jedne od najvećih atletskih legendi, ali i predstavi svoj skok na bajkoviti način.
Ipak, i pored svih kritika na njen račun, svi ti atletski stručnjaci ističu da je Inesa Kravec imala atletski talenat kakav se retko viđa i da je njen svetski rekord preko 20 godina ostao nedodirljiv ne samo zahvaljujući njenom po mnogima izvesnom korišćenju dopinga. Kako je izgledao troskok Inese Kravec koji je ostao nedodirljiv za sve troskokašice širom planete veoma dugo, ali i za koji mnogi tvrde da je postignut uz pomoć nedozvoljenih sredstava, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Lendl „izludeo“ Konorsa
Sledeći tekstKranjčareva „kifla“ za predstavljanje Premijer ligi