Inzagijevo čuveno hvatanje za glavu zbog “hobotnice” Bufona

Inzagijevo čuveno hvatanje za glavu zbog “hobotnice” Bufona
Inzagijevo čuveno hvatanje za glavu zbog “hobotnice” Bufona
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U Ligi Šampiona te davne 2003. godine može se slobodno reći da su Italijani dominirali. Dovoljno je samo pogledati parove polufinala te sezone u kojima su se sastali Real Madrid – Juventus i Inter – Milan i sve će biti jasno. Tri tima iz jedne zemlje na samom kraju elitnog takmičenja, to je nešto što se zaista retko viđa.
Juventus i Milan odmerili su snage u velikom finalu u Mančesteru, na “Old Trafordu”, pred oko 63 hiljade gledalaca koji su očekivali da vide pravi rat na terenu. Neverovatna imena izašla su na travu stadiona u Manšesteru te večeri: Dida, Tiram, Del Pijero, Inzagi, Maldini, Sedorf, Pirlo, Trezege… gotovo na svakoj poziciji bila je jedna legenda fudbalske igre. Na golu Juventusa nalazio se tada kao i mnogo godina kasnije legendarni Đanluiđi Bufon, u svom prvom finalu Lige Šampiona. Momak koji je samo dve godine ranije, za tada ogromnih 52 miliona eura, došao iz Parme i tako postavio rekord u visini sume koju je Juve ikada izdvojio za nekog igrača. Ovaj rekord oboriće tek mnogo godina kasnije Iguain…

Filipo Inzagi uputio je fantastičan udarac glavom koji je Đanluiđi Bufon ipak odbranio.
Filipo Inzagi uputio je fantastičan udarac glavom koji je Đanluiđi Bufon ipak odbranio.

No vratimo se na to finale Lige Šampiona… mnogi će reći da nije opravdalo očekivanja. Utakmica je imala relativno mali broj šansi, odbrambeni igrači odlično su radili svoj posao, ali zato grubih startova nije manjkalo i prosto je neverovatno da je sudija Markus Merk podelio samo tri žuta kartona. Međutim, verovatno su svi događaji sa ove utakmice, i onaj Ševčenkov gol poništen zbog ofsajda, i Nestin udarac Del Pijera u oko, i Trezegeov promašeni zicer… sva sećanja vezana za ovaj meč stala su u taj 17. minut. U jedan nezaboravan trenutak. Klarens Sedorf je dobio odličnu loptu na desnoj strani kaznenog prostora. Bio je sam kao duh i napravio je sebi malo prostora, a onda poslao jednu “teledirigovanu” loptu u sredinu šesnaesterca. Na ovu oštru i brzu loptu naleteo je igrač koji je verovatno imao najbolji „njuh“ za gol, “kralj ofsajda”, Filipo Inzagi. On se bukvalno bacio i skrenuo loptu pravo u ugao Bufonovog gola. Lopta je prošla pored Ferare kao metak i kada su je gotovo svi videli u mreži, pojavila se Điđijeva ruka i nekakvim nadljuskim naporom izbacila je loptu u korner. Tada je nastala jedna od najčuvenijih slika Pipa Inzagija kako kleči na travi držeći se za glavu u neverici šta se upravo dogodilo. Bufon sa druge strane nije skrivao svoju radost zbog sačuvanog gola, verovatno i trofeja, a ceo “Teatar Snova” aplaudirao je ovakvom potezu golmana “Stare Dame”.

Neverovatna odbrana Đanluiđija Bufona posle udarca Inzagija.
Neverovatna odbrana Đanluiđija Bufona posle udarca Inzagija.

Ova zaista neverovatna odbrana, koja pomalo podseća na onu Simanovu o kojoj smo već ranije pisali, proglašena je od mnogih uglednih listova, pa čak i od samog Bufona, za njegovu najbolju odbranu u karijeri. Međutim, samom Bufonu kao i ostalim igračima Juventusa na kraju to nije mnogo vredelo, jer su ovo finale izgubili. Iako je u penal seriji odbranio dva, njegov kolega Dida imao je više uspeha, tako da je ovo bilo prvo finale Lige Šampiona u kome Điđi nije uspeo da pobedi. Na njegovu žalost kasnije ih je bilo još…
Mnogo godina posle ovog meča Filipo Inzagi se u razgovoru za medije „borio“ da shvati ovu odbranu Bufona: “Još uvek mi nije jasno kako je uspeo da odbrani taj moj udarac glavom…” – izjavio je Inzagi, ali upravo je to i odlika najvećih igrača, da ih navijači pamte baš po takvim podvizima. A Đanluiđi Bufon sigurno je jedan od najvećih. Podsetite se ove neverovatne odbrane:

Prethodni tekstBogdan Bogdanović – Suze zbog poraza reprezentacije
Sledeći tekstKada je skakač u dalj „pregazio“ Gabrijelu Sabo