Kada je skakač u dalj „pregazio“ Gabrijelu Sabo

Kada je skakač u dalj
Kada je skakač u dalj "pregazio" Gabrijelu Sabo

Rumunka Gabrijela Sabo jedna je od najboljih svetskih srednjeprugašica sa kraja 20. i početka 21. veka. Ova svega 152 centimetra visoka i četrdesetak kilograma teška rumunska atletičarka uspela je u tom periodu da osvoji zlatne medalje na svetskim i evropskim šampionatima, ali i da na Olimpijskim igrama u Sidneju kruniše svoju karijeru osvajanjem najsjajnijeg odličja u disciplini 5000 metara. Dominirala je tih godina Gabrijela Sabo svetskom atletikom u disciplinama 1500 i 5000 metara, ali se mnogi ove rumunske atletičarke osim po fenomenalnim rezultatim sećaju i po incidentu na mitingu u Štutgartu 2001. godine.
Gabrijela Sabo je početkom februara 2001. godine trijumfalno okončala svoj nastup na dvoranskom mitingu u Štutgartu. Rumunka je opravdala ulogu favorita u trci na jednu milju i u vremenu 4:23:19 uspela je da zabeleži trijumf. Ubrzo pošto je pobedila u trci, Gabrijela Sabo je spakovala svoju opremu i sa rancem preko ramena uputila se ka svlačionici dvorane u Štutgartu. Na putu ka svlačionici, Gabrijela je morala da prođe preko nekih delova staze na kojima se održavaju takmičenja, ali to nije trebalo da bude problem. Međutim…

Gabrijela Sabo i Kofi Amoa Prah neposredno pre sudara.
Gabrijela Sabo i Kofi Amoa Prah neposredno pre sudara.

Na zaletištu skoka u dalj za svoj skok u četvrtoj seriji pripremao se reprezentativac Nemačke rođen u Gani Kofi Amoa Prah. Pošto je niko nije sprečavao da prođe tim delom staze, Gabrijela Sabo se ležerno laganim korakom preko zaletišta za disciplinu skok u dalj uputila ka svlačionici, ne gledavši uopšte na početak zaletišta, gde je polako „hvatao korak“ Kofi Amoa Prah. Dok je ona okrenula glavu na drugu stranu dvorane, želevši nešto da pogleda, Prah je gledao u zemlju i bio potpuno fokusiran na zalet i skok koji treba da izvede, ali i trčao sve brže i brže. I potom baš na sredini zaletišta za skok u dalj i kada je ona malo zastala gledajući na drugu stranu, Kofi Amoa Prah se u punoj brzini sudario sa Gabrijelom Sabo, prosto „pregazivši“ krhku atletičarku.
Oboje atletičara je od siline udarca odmah završilo na zemlji, a reakcija jednog od skakača koji se nalazio pored zaletišta u trenutku kada je shvatio šta sledi, dovoljno govori koliko je opasno izgledao ovaj incident. Na svu sreću, iako je incident izgledao stravično, Kofi Amoa Prah i Gabrijela Sabo prošli su bez povreda u ovom incidentu i mogli su nesmetano da nastave svoje atletske karijere.

Kofi Amoa Prah i  Gabrijela Sabo su završili na podu posle stravičnog sudara.
Kofi Amoa Prah i Gabrijela Sabo su završili na podu posle stravičnog sudara.

Preko 15 godina posle incidenta u Štutgartu, Gabrijela Sabo je po prvi put za medije u domovini progovorila o njemu: „Posle trke na milju htela sam tu da prođem. Pogledala sam i videla da on ne kreće u zalet i onda sam skrenula pogled i ubrzo se desio udarac. Srećom, pala sam na leđa i nisam imala nikakve posledice, odmah sam ustala i otišla u svlačionicu. Bila je to greška sudije, nije smeo da mi dozvoli da tu prolazim.“ – izjavila je za medije u Rumuniji Gabrijela Sabo.
Iako je po mnogim procenama ona jedna od najboljih srednjeprugašica u istoriji atletike i osvajačica najbitnijih odličja sa velikih takmičenja, nije mali broj onih koji Gabrijelu Sabo najviše pamte po incidentu na mitingu u Štutgartu 2001. godine, a kako je on izgledao možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstInzagijevo čuveno hvatanje za glavu zbog “hobotnice” Bufona
Sledeći tekstKada je Roko Ukić „srušio“ Sparse