Irvin „Medžik“ Džonson – Početak veličanstvene karijere

Medžik je kao ruki u NBA finalu 1980. godine pružio jednu od svojih najboljih partija u karijeri i igrajući tokom meča na svih pet pozicija u timu zabeležio 42 poena, 15 skokova, 7 asistencija i 3 ukradene lopte za pobedu (a samim tim i titulu) njegovih Lejkersa od 123 : 107. Mnogi će reči da je na tom meču 16. maja 1980. godine u dvorani Spektum u Filadelfiji rođena nova sportska legenda.
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Draftovan je kao prvi pik 1979. godine, biraju ga Los Anđeles Lejkersi i ostvaruju potpuni džek pot, što će se pokazati već u prvoj godini. Dolaskom Irvina Medžika Džonsona u Lejkerse, među Jezerašima je stvarno počela magija. Momci iz Los Anđelesa su već bili sjajan tim, koji je predvodio Karim Abdul Džabar, jedan od najboljih centara svih vremena. Imali su odlične igrače i falio je samo dobar plejmeker da sve to poveže. Magični iz Lensinga je došao kao naručen. Tadašnji pomoćni trener Pet Rajli redovno bi dobar deo treninga morao da posveti tome kako da nauči saigrače da koriste njegove lopte, od kojih su brideli prsti.
Trener gostiju Pol Vesthed je bio toliko očajan što ne igra Džabar, da nije imao šta da izgubio i odlučuje da proba sa tom varijantom i da Medžik utakmicu započne kao centar. Poverenje koje je Vesthed ukazao nadolazećoj zvezdi se apsolutno isplatilo, Medžik na tom meču pruža jednu od svojih najboljih partija u karijeri i igrajući tokom meča na svih pet pozicija u timu beleži 42 poena, 15 skokova, 7 asistencija i 3 ukradene lopte za pobedu (a samim tim i titulu) njegovih Lejkersa od 123 : 107. Mnogi će reči da je na tom meču 16. maja 1980. godine u dvorani Spektum u Filadelfiji rođena nova sportska legenda. Neverovatna partija u tom meču mu je donela nagradu za najkorisnijeg igrača finala, čime je postao prvi ruki sa tim priznanjem a do danas je ostao i jedini novajlija koji je postao MVP finala.Pričalo se kako će zvezda magičnog biti ugašena i pre nego što je počela da sija, kako će se izgubiti u prevodu i potonuti u očekivanjima. Zapušio je usta svim kritičarima već u svojoj ruki sezoni a svoju magiju je najbolje pokazao u šestom meču finala NBA lige, u toj utakmici finala protiv Filadelfije, uradio je nešto što će se vekovima prepričavati.
Lejksersi su vodili sa 3 : 2 u seriji a pred šesti meč u Filadelfiji povredio se najbolji centar lige u tom trenutku i startni centar Lejkersa Karim Abdul Džabar. Medžik je prišao pred meč treneru i rekao: “Kouč, ja mogu da igram centra, igrao sam neko vreme centra u srednjoj školi.” Trener gostiju Pol Vesthed je bio toliko očajan što ne igra Džabar, da nije imao šta da izgubio i odlučuje da proba sa tom varijantom i da Medžik utakmicu započne kao centar. Poverenje koje je Vesthed ukazao nadolazećoj zvezdi se apsolutno isplatilo, Medžik na tom meču pruža jednu od svojih najboljih partija u karijeri i igrajući tokom meča na svih pet pozicija u timu beleži 42 poena, 15 skokova, 7 asistencija i 3 ukradene lopte za pobedu (a samim tim i titulu) njegovih Lejkersa od 123 : 107. Mnogi će reči da je na tom meču 16. maja 1980. godine u dvorani Spektum u Filadelfiji rođena nova sportska legenda. Neverovatna partija u tom meču mu je donela nagradu za najkorisnijeg igrača finala, čime je postao prvi ruki sa tim priznanjem a do danas je ostao i jedini novajlija koji je postao MVP finala.
Podsetite se Medžikove partije iz tog finala, partije koju su mnogi novinari proglasili za jednu od najboljih u istoriji NBA finala. Uživajte!

Prethodni tekstRože Mila – Ples u Italiji
Sledeći tekstMagična kutija – Đanfranko Zola