Rože Mila – Ples u Italiji

Svetsko prvenstvo je trenutak kada svaki fudbaler dobije svojih pet minuta da se pokaže i ostane upamćen kod svih ljubitelja fudbala. Jedan od onih koji su ukrali svetla pozornice bio je i Kamerunac Rože Mila koji se svojski potrudio da ga čitava planeta zapamti. Ako su Kamerunci bili hit Svetskog prvenstva 1990. godine u Italiji, onda je ples vremešnog napadača Rožea Mile bio najupečatljiviji detalj u njihovim nastupima.
Na Mundijalu u Italiji Kamerunci su napravili senzacionalni podvig. Nikada pre toga niti jedna nacionalna selekcija sa „crnog kontineta“ nije uspela da dođe do četvrtfinala, a taj uspeh kasnije su ponovili samo Senegal i Gana. Kamerunci su svoju čudesnu priču 1990. godine započeli senzacijom – pobedom u prvom kolu nad tada aktuelnim vladarima sveta, Argentincima.Ples Mile nakon što je prvi put matirao čuvenog Igitu, a naročito kada je kod drugog gola iskoristio smušenu reakciju kolumbijskog golmana kome se o glavu obila prevelika ljubav prema igranju na 30-40 metara od svoje mreže, ušao je u istoriju fubala. Potom su dobili Rumune, pa su potpuno bezbrižno ušli u meč trećeg kola sa otpisanim SSSR-om, koji je slavio sa 4:0, a da se pritom nije ni pomerio sa poslednje pozicije.
Na red je došla osmina finala i istorijska prilika da Kamerun postane prva afrička selekcija koja se domogla osam najboljih ekipa na Mundijalu. Rival tog 23. juna 1990. godine je bila Kolumbija. Golova nije bilo u Napulju posle 90 minuta igre, produžeci su bili neminovni, a onda je Rože Mila stupio na scenu. Ušavši u igru kao rezerva u drugom poluvremenu, slavni Kamerunac je golovima u 106. i 109. minutu obezbedio trijumf, koji je samo umanjio pogodak Redina pet minuta pre kraja. Ples Mile nakon što je prvi put matirao čuvenog Igitu, a naročito kada je kod drugog gola iskoristio smušenu reakciju kolumbijskog golmana kome se o glavu obila prevelika ljubav prema igranju na 30-40 metara od svoje mreže, ušao je u istoriju fudbala, a Kamerun je ušao u četvrtfinale. Rože Mila i čuvena generacija Kamerunaca zaustavljena je na sledećem koraku: na korak od polufinala sa 3:2 su ih posle produžetaka savladali Englezi uz dva jedanaesterca koje je realizovao Gari Lineker.
Uspeh Kamerunaca iz Italije se pamti i danas, a vi se podsetite golova i čuvenog plesa Rožea Mile iz meča sa Kolumbijom, plesa kojim je Mila očarao svet i pod stare dana postao velika fudbalska zvezda.

Prethodni tekstBebeto – „Ljuljanje sina“
Sledeći tekstIrvin „Medžik“ Džonson – Početak veličanstvene karijere