Ivander Holifild – Olimpijski poraz zbog „jugoslovenske zavere“

Ivander Holifild - Olimpijski poraz zbog
Ivander Holifild - Olimpijski poraz zbog "jugoslovenske zavere"

Ivander Holifild je tokom bokserske karijere osvojio gotovo sve što je mogao da osvoji. Jedino što nije uspeo je olimpijsko zlato, iako je na Igrama u Los Anđelesu bio veoma blizu da to učini, ali ga je u pohodu na najvredniju medalju u amaterskom boksu zaustavila “jugoslovenska zavera”.
Ivander Holifild se kvalifikao za bokserski turnir u lako-teškoj kategoriji na Olimpijskim igramau u Los Anđelesu 1984. godine posle trijumfa na američkim kvalifikacijama, na kojima nije bio favorit, ali je na iznenađenje američke bokserske javnosti uspeo u finalu da savlada tada poznatijeg i po procenama stručnjaka boljeg borca Rikija Vomaka. Tim trijumfom izborio je mesto u Los Aneđelesu, ali se i pored toga sve do starta turnira nije očekivalo puno od njega na Igrama.

Ivander Holifild je odlično boksovao na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.
Ivander Holifild je odlično boksovao na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Ipak, već posle početnih pobeda nokautom protiv Tađu Akaja i Ismaila Salmana više nije bilo dileme da SAD-a dobija novu boksersku zvezdu. To je Holifild potvrdio i u četvrtfinalu, kada je nokautom u prvoj rundi savladao Kenijca Silvausa Okela i tom pobedom obezbedio sebi najmanje bronzanu medalju, ali i polufinalni duel sa Kevinom Berijem sa Novog Zelanda. Po procenama svih ta borba je trebalo samo da bude “usputna stanica” za Holifilda na putu ka najsjajnijem odličju, ali nije bilo tako…
Jugoslovenski bokser Anton Josipović je u prvom polufinalu jednoglasnom odlukom sudija pobedio Alžirca Mustafu Musu i plasirao se u finale, gde je iščekivao i on, ali i jugoslovenska sportska javnost njegov duel sa novom nadom američkog boksa Ivanderom Holifilldom. I činilo se da će do tog duela sigurno doći, jer je od starta svog duela sa Berijem Holifild bio bolji u ringu, a od Novozelanđanina su gledaoci uglavnom mogli da vide samo držanje Amerikanca i pokušaj opstrukcije borbe, zbog čega je vrlo često morao da interveniše sudija u ringu Gligorije Novičić. U finišu druge runde Holifild je konačno našao malo prostora za ofanzivu, prvo je desnim direktom udario Berija u pleksus, a onda kada je Novozelanđanin spustio ruke usledio je strahovit Ivanderov levi kroše u bradu protivnika, posle čega je Beri završio na podu.

Ivander Holifild je poražen u polufinalu Igara u Los Anđelesu, jer ga je sudija Novičić diskvalifikovao zato što je udario protivnika pošto je on zaustavio borbu.
Ivander Holifild je poražen u polufinalu Igara u Los Anđelesu, jer ga je sudija Novičić diskvalifikovao zato što je udario protivnika pošto je on zaustavio borbu.

Imao je želju Novozelanđanin da nastavi borbu, ustao je, ali pošto je jedva stajao na nogama, sudija Novičić je nakon što mu je odbrojao do 10 odlučio da prekine borbu, ali na iznenađenje svih i proglasi Berija za pobednika meča?! Naime, jugoslovenski sudija je pozvao Holifilda i saopštio mu da ga diskvalifikuje zbog toga što je levi kroše u bradu Berija poslao nakon što je on uzviknuo “stop”. To je potpuno „razbesnelo“ domaću publiku, koja je smatrala da je ovakva odluka nepravedna, iako se zaista čini da je sudija uzviknuo „stop“ pre udarca, ali je i veliko pitanje da li je postajala uopšte šansa da se Holifild zaustavi u toj „milisekundi“ između sudijskog uzvika i svog udarca.
Amerikanci su se odmah posle borbe žalili na sudijsku odluku, ali je komisija odbila njihovu žalbu, smatrajući da je sudijska odluka ispravna. Ipak, odlučili su da i pored toga što je diskvalifikacija značila da Holifild ne može ni na postolje da primi medalju, zbog njegovog „dobrog“ vladanja da mu dozvole da bude na ceremoniji dodele odličja. Posle te odluke Beri se plasirao u finale, a pošto po tadašnjim bokserskim pravilima borac koji pretrpi nokaut nije smeo da ulazi u ring sledećih 28 dana, to je značilo da je Anton Josipović novi olimpijski šampion. Takav ishod „razbesneo“ je Amerikance, koji su smatrali da je za diskvalifikaciju Holifilda kriva “jugoslovenska zavera” i unapred dogovorena odluka sudije Novičića da eliminisanjem Amerikanca praktično dodeli zlatnu medalju svom zemljaku. Sudija Novičić je posle borbe morao da se kreće u pratnji obezbeđenja, a i odlučeno je da više ne sudi na turniru, čime je faktički i završio sudijsku karijeru, jer je već pre Igara najavio da će takmičenje u Los Anđelesu biti poslednje u njegovoj karijeri.

Josipović je na dodeli medalja "popeo" Holifilda na najviši stepenik pobedničkog postolja.
Josipović je na dodeli medalja „popeo“ Holifilda na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Kontroverzni ishod borbe uticao je i da dodela medalja bude neobična, jer je prisutna publika zviždala novom olimpijskom šampionu, sve do trenutka dok se Josipović nije odlučio za šmekerski potez. Uhvatio je Holifilda za ruku i popeo ga pored sebe na najveći stepenik pobedničkog postolja, a publika je taj potez nagradila ovacijama. O tome kako je nastala ideja da se za takav potez odluči na ceremoniji dodela medalja, govorio je mnogo godina kasnije Josipović za srpske medije: „To su mi savetovali ljudi iz naše delegacije, tačnije nekadašnji šef kabineta predsednika Tita, koji je bio sa nama u Los Anđelesu i vodio računa o tome kako se sportisti iz naše zemlje ponašaju u kapitalističkoj Americi.“
Josipović je tom prilikom odgovorio i na pitanje da li mu je žao što se u finalu nije borio protiv Holifilda: „Nije mi nimalo žao što nisam boksovao sa Holifildom u finalu, jer kad ulaziš u ring, prva misao je da što pre izađeš iz njega, odnosno da što pre pobediš. Holifilda bi bilo teško pobediti, mogao je da ga dobije samo neko besprekorno spreman, ko se ne plaši i ko je fizički izuzetno pripremljen. Ja tada jesam bio sve to, ali bih bez obzira na to dobio batine. Čak i da sam ga pobedio, ne bih mogao da prođem bez batina, jer je Holifild već tada bio istinska zvezda boksa.“ – rekao je potpuno iskreno Josipović.

Anton Josipović postao je šampion na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.
Anton Josipović postao je šampion na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Mnogo godina kasnije za američke medije Ivander Holifild je pričao o sigurno najkontoverznijem porazu u njegovoj karijeri: „Držao me je za ruke. „Raspalio“ sam ga krošeom, a on je pokušao da uzvrati, nije uspeo. Sudija me je poslao u ugao i diskvalifikovao. Rekao mi je da sam ga udario posle znaka stop. Nisam mogao da verujem. Ako pogledate snimak i sada, videćete da sam bio miran. Potpuno miran. Sudiji ni reč nisam rekao, iako sam bio teško razočaran.“ – rekao je tom priliku legendarni američki bokser.
Kako je izgledala jedna od najkontroverznijih borbi u istoriji bokserskog olimpijskog turnira, posle koje je odlukom sudije Gligorija Novičića legendarni Ivander Holifild ostao bez šanse da se bori za olimpijsko zlato, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst“Topovski udar” Metjua Filipsa
Sledeći tekstTaksi vožnja plaćena zlatnom medaljom?!