Jagodinski snajper – Goran Maksimović

Jagodinski snajper - Goran Maksimović
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Goran Maksimović je legendarni jugoslovenski strelac i osvajač prve zlatne olimpijske medalje u streljaštvu za Jugoslaviju.
Streljaštvom je počeo da se bavi 1975. godine, kada je tada dvanaestogodišnjeg Gorana Maksimovića brat od tetke odveo na prvi trening u streljački klub “Kablovi” iz tadašnjeg Svetozareva. U početku je u streljaštvu bio samo zbog druženja i čestih putovanja na takmičenje, ali su ubrzo došli i dobro rezultati zbog kojih se Goran odlučio da mu streljaštvo bude životni poziv.
Jagodinski snajper - Goran MaksimovićPrvu medalju Maksimović je osvojio kao junior na šampionatu Jugoslavije 1978. godine u Sarajevu (MK puška 60 metaka ležeći, zlato), a poslednju 2000. godine na prvenstvu Srbije i Crne Gore u Novom Sadu. Prvu međunarodnu medalju osvojio je 1981. godine na Evropskom prvenstvu u Rimu (bronza, MK puška, 60 metaka ležeći). Posle nekoliko ne baš uspešnih godina, pred Olimpijske igre u Seulu 1988. godine prelazi iz Kablova u Partizan, što će se ispostaviti kao odličan potez za njegovu karijeru. Zablistao je u Seulu, u disciplini 10 metara vazdušna puška osvojio zlatnu medalju, uz postavljen novi olimpijski rekord. Ta zlatna medalja donela mu je veliku popularnost u Jugoslaviji, a na kraju godine i izbor za sportistu godine. Te godine je i izabran za najboljeg strelca u svetu. Usledila je godinu dana kasnije i titula prvaka Evrope u Zagrebu, ovog puta malokalibarskom puškom. U Bolonji dve godine kasnije je ponovo osvojio titulu prvaka Evrope, da bi na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine zauzeo peto mesto. Iste godine u Budimpešti je svojoj kolekciji medalja pridodao još jednu titulu sa prvenstava Evrope. Usledile su godine slabijih rezultata, da bi ponovo bio sjajan na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, ali je došao do “samo” četvrtog mesta u trostavu. Bronzana medalja mu je izmakla za manje od jednog kruga. Do kraja karijere nije zabeležio veće rezultate na međunarodnim takmičenjima.
Goran Maksimović je u svojoj karijeri bio olimpijski šampion u Seulu 1988. godine, svetski rekorder (1990. godine), osvajač medalja sa svetskih i evropskih šampionata, vlasnik je tri kristalna globusa sa finala svetskog kupa, kao i osvajač 18 medalja (5 – 5 – 8) u svetskom kupu. Jedan je od najboljih strelaca, a verovatno i sportista Jugoslavije svih vremena, legendarni jagodinski snajper Goran Maksimović.

Prethodni tekstMihael Laudrup – Iz zeničkog Čelika u amsterdamski Ajaks
Sledeći tekstJusein Bolt – Dominacija u Pekingu koja je zadivila svet