Jap Stam – „Verovatno se i sudija uplašio“

Jap Stam –
Jap Stam – "Verovatno se i sudija uplašio"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Prva asocijacija na Japa Stama mnogim ljubiteljima fudbala danas je čvrsta, gruba igra, namrgođeno lice i konflikti sa protivničkim igračima. Okršaji sa Zlatanom Ibrahimovićem, Dankanom Fergusonom, Patrikom Vijerom i drugima, zatim ušivanje obrve i vraćanje na teren samo su neki od kultnih momenata ovog odbrambenog fudbalera koji su mu doneli imidž fudbalskog „bad boy-a“. I čini se da je upravo to kako je igrao Stam ono što budi nostalgiju današnjim navijačima i što smatraju da nedostaje današnjem fudbalu.

Mučenje Lacija sa Ankonom

Sredina je decembra 2003. godine. Ankona je jedan od novopromovisanih timova u Seriji A. San za crveno-bele koji će uskoro postati noćna mora. Loše konstruisan tim, pogrešna mešavina mladih i iskusnih, loša reakcija sa transferima… samo su neki od elemenata zašto je Ankona igrala jako loše. Od septembra do decembra nisu pobedili ni u jednom meču. Pobeđuju tek u aprilu, ali igra im je na istom nivou. Među ostalima u timu je i Pjetro Parente. Te sezone odigrao je 5 utakmica bez golova, a jedna od tih je i meč sa Laciom…

Jap Stam je bio jedan od najboljih defanzivaca na svetu.
Jap Stam je bio jedan od najboljih defanzivaca na svetu.

Ankona zakucana za dno tabele u nadi da će osvojiti prva tri boda, Lacio u mukama zbog nemogućnosti da postigne gol protiv ekipe sa dna lige. Tenzija je na vrhuncu, a bes je mogao da se oseti u vazduhu. Rezultat 0:0, svaka intervencija je oštra. Na terenu preti da eskalira. A to se dogodilo u okršaju Stama i Parentea. U jednom duelu Stam je intervenisao tako što je uklizao nešto oštrije. Parente je iskusno podigao nogu da bi izbegao udarac, ali odmah zatim jako iznerviran gazi korpulentnog Holanđanina. Bila je to reakcija koju Jap jednostavno ne voli…

Parente tvrdi da se nije uplašio

Stam je besno ustao, uneo se u lice protivniku. Ali to mu nije bilo dosta. Uhvatio ga je rukom za vrat dok mu se na licu jasno video prevelik bes. Parenteovo lice i gestikulacija govorili su da se kaje, da nije ni svestan da je njegova reakcija mogla da izazove ovu „lavinu“. Iskolačene oči i zaprepašćeno lice… bilo je više nego jasno da je prepadnut. Negro i Kouto odmah su dotrčali i uspeli su da smire strasti i odvoje Stama od Parentea.

Parente tvrdi da se nije uplašio, iako izraz njegovog lica govori drugačije.
Parente tvrdi da se nije uplašio, iako izraz njegovog lica govori drugačije.

Italijan je kasnije pričao za medije da nije osetio strah u ovom okršaju: „Da se uplašim Jap Stama? Nikada se nikog nisam plašio. Pogrešio sam što sam tako reagovao, ali da sam uradio ono što je on meni verovatno bih dobio osam godina zabrane igranja.“ Zatim je objasnio zašto je do toga uopšte došlo: „Zabrinuo sam se, jer je, uprkos tome što je sudija već svirao, uleteo sa ispruženom nogom i da nisam uspeo da pomerim svoju, polomio bi mi je. Zato sam spustio nogu i potkačio ga. Ponavljam, grešio sam, ali da sam reagovao kao on, završio bih karijeru. U svakom slučaju, posle utakmice smo pričali i šalili se. Objasnili smo sve, stvar je završena na terenu.“

Stam je objasnio da se i sudija uplašio

I Parente i Stam su brzo rešili stvar. Zaboravili su to kao jednu epizoda sa terena. To je, međutim, ostalo na internetu za sva vremena. Jap Stam je kasnije video incident na sledeći način: „Uhvatio sam ga za vrat, morate da vidite šta je uradio ranije, zgazio me je. Svi su bili pomalo šokirani, sudija me je gledao i pitao se šta se dešava. Bilo je zabavno, ali smo napustili teren mirni. Da li se i sudija uplašio? Da, verovatno je mislio da ću i na njega da nasrnem… Ja sam takav kao čovek i kao igrač, ne voliš kad te neko šutne, to je moj mentalitet, koji me je odveo u vrhunske timove.

Stam je u karijeri vodio mnoge žestoke duele sa vrhunskim napadačima.
Stam je u karijeri vodio mnoge žestoke duele sa vrhunskim napadačima.

Daleko od toga da je bio „cvećka“, međutim, čini se da je Stam dobio epitet „Terminatora“ na osnovu nekoliko incidenata koji je imao sa protivnicima, zbog svog pomalo namrgođenog lica i korpulentne građe. Verovali ili ne „Holandska Stena„, kako su ga još nazivali, nikad nije dobio direktan crveni karton iako je igrao protiv najvećih imena fudbala tog vremena.
Stam je kroz karijeru još igrao za Cvole, Kambur, Viljem II, PSV, Mančester, Milan i Ajaks a igrao je važnu ulogu i u reprezentaciji Holandije od 1996. do 2004. godine, dok je kasnije prešao u trenere. Podsetite se kako je izgledao čuveni incident sa Parenteom.

Prethodni tekstKarlton Majers – Nestvarna partija za anale evropske košarke