Jedna reč Korčnoj, kazna od 18 godina

Jedna reč Korčnoj, kazna od 18 godina
Jedna reč Korčnoj, kazna od 18 godina
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Pre nekoliko nedelja imali ste priliku da na našem sajtu čitate priču o neverovatnom meču za titulu šahovskog prvaka sveta iz 1978. godine, u kojem su se sastali Viktor Korčnoj i Anatolij Karpov. Taj duel koji je bio „više od šaha“ pripao je na kraju Karpovu, ali je on imao veliki uticaj ne samo na sportiste, već i na pojedine društvene događaje i muzičke karijere…
Miki Jevremović je sedamdesetih godina prošlog veka bio veoma popularan pevač ne samo u Jugoslaviji, već i u Sovjetskom Savezu, gde je jedna njegova pesma čak dobila nagradu za hit godine. Gradio je Miki uspešnu karijeru u obe te zemlje i verovatno niko nije ni pomišljao tada da će mu uskoro karijera u jednoj od te dve zemlje „propasti“ i to zbog njegove velike ljubavi prema šahu i navijanja za „pogrešnog“ šahistu. Naime, 1978. godine, dok se igrao meč za titulu šampiona između Karpova i Korčnoja, čuvena sportska emisija RTB-a „Indirekt“, proslavljala je jubilarnu 100. emisiju, a jedan od gostiju koji je uveličao tu proslavu bio je i veoma popularni pevač Miki Jevremović. O tome šta se događalo na toj proslavi i kako mu je odgovor na pitanje za koga navija u meč za šahovsku titulu „zatvorio vrata“ Sovjetskog Saveza, govorio je mnogo godina kasnije Miki Jevremović.

Miki Jevremović je bio veliki ljubitelj šaha, a na kraju je baš zbog šaha bio zabranjen u SSSR-u.
Miki Jevremović je bio veliki ljubitelj šaha, a na kraju je baš zbog šaha bio zabranjen u SSSR-u.

„Na proslavi 100. emisije „Indirekta“ u beogradskom „Pioniru“ spiker je bila Danka Novović. Reče mi da je počeo šahovski meč Karpov-Korčnoj i pitala me za koga navijam. Kao iz topa sam odgovorio: „Za Korčnoja“, uz obrazloženje da je sam na svetu, jer je emigrirao iz SSSR-a gde je ostavio ženu i sina. Sutradan sam imao neki sastanak u ambasadi SSSR-a. Pripremili su zakusku, sve je bilo lepo, u jednom trenutku mi je prišao njihov ataše i rekao: „Sinoć ste pevali u jednoj emisiji“. Od tada mi se niko nije javljao iz SSSR-a verovatno zbog moje podrške Korčnoju. Bio sam malo ljut, jer sam u toj zemlji ostavio deo života. Dugo posle toga je jedan njihov novinar razgovarao sa mnom i pitao me zašto nisam bio 18 godina u njegovoj zemlji. Kad sam mu rekao objavio je veliki tekst i stavio naslov „Jedna reč Korčnoj, kazna od 18 godina“. Posle toga sam se okrenuo zapadu i obišao Ameriku i Australiju.“ – objasnio je sada već čuvenu situaciju Miki Jevremović.
Priču o tome zašto je Korčnoj bio zabranjen i zašto je navijanje za njega za SSSR bilo neprijateljstvo već ste čitali na našem sajtu, ali verovatno bi malo ko verovao da će samo navijanje za njega i javno iznesena podrška Korčnoju ugroziti pevačku karijeru jedne od tada najvećih muzičkih zvezda u Sovjetskom Savezu. Pod uticajem te zabrane popularnost Mikija Jevremovića u SSSR-u je polako bledela, pa i kada više nije bio zabranjen, potreba za njegovim nastupima na porstorima bivšeg Sovjetskog Saveza gotovo da nije postojala. Ostaje da se pamti kako je karijera vrlo popularnog pevača Mikija Jevremovića, naglo zaustavljena u SSSR-u i to samo zbog toga što je u šahovskom meču za titulu šampiona 1978. godine javno izjavio da navija „za pogrešnog“. 

Prethodni tekstDerik Džeferson – Nokaut kojim je zasenio mnoge velikane
Sledeći tekstKada je Duško Vujošević tražio od igrača Partizana da aplaudiraju igračima Zvezde