Juha Laukanen – Koplje u sudiju

Atletski miting u Oslu je jedno od poznatijih takmičenja u sezoni, koje uvek privuče mnoge atletske zvezde. Na tom mitingu oboreni su brojni Svetski rekordi i to je većini uvek prva asocijacija na takmičenje u Oslu. I 1994. godine su postavljena dva nova najbolja rezultata svih vremena, ali Vilijam Sigei i Bernardo Segura koji su to učinili, nisu atletičari čiji se nastup sa tog takmičenja danas najviše pamte i to zbog jednog neverovatnog incidenta.
Mnogi će reći da Skandinavci od svih atletskih disciplina nekako poseban odnos imaju prema bacanju koplja, u kojem su veoma uspešni, ali i koje veoma dobro poznaju. Zato je mnoge začudilo kada su baš na tom mitingu u Oslu gledali kako Finac Juha Laukanen šalje jedan od najboljih svojih hitaca u sezoni, koji je trebao da završi na daljini od preko 80 metara, ali nije i to zbog neverovatnog propusta jednog od sudije u polju, koji je bio zadužen da obeleži gde je završilo koplje posle hitaca atletičara.

Iako je bio sasvim solidan bacač koplja, Juha Laukanen je mnogima najpoznatiji po pogotku sudije.
Iako je bio sasvim solidan bacač koplja, Juha Laukanen je mnogima najpoznatiji po pogotku sudije.

On je očigledno potcenio mogućnosti Laukanena, koji istini za volju nije bio među najboljim kopljašima tog vremena, ali daleko od toga da nije imao nekih ozbiljnijih rezultata, pa je stao na sredinu prostora za pad koplja i to na oko 80 metara od mesta sa kojeg je Juha Laukanen poslao svoj hitac. Finac koji je te sezone bacio koplje najdalje nešto manje od 82 metra, u tom trenutku poslao je jedan od boljih hitaca u sezoni, ali će koplje umesto na travi završiti u levoj ruci sudije. Da li zbog toga što koplje uopšte nije video ili zato što nikako nije verovao da Laukanen može koplje toliko da baci, ali sudija se uopšte nije pomerio pre nego što je koplje završilo u njegovoj levoj ruci. Drugi sudija je, odmah pošto je video šta se desilo, potrčao ka svom kolegi, koji je „stoički“ podneo udarac koplja, pre nego što ga je iščupao iz leve ruke. Na sreću sudija nije prošao sa ozbiljnijim povredama, a Juha Laukanen bio je potpuno u šoku zbog takvog raspleta situacije.
Juha Laukanen, koji nije jedini Finac koji je na takmičenju kopljem pogodio čoveka, nije nikada osvojio medalju na velikim takmičenjima, ali će ne svojom greškom, mnogima pre nego po solidnim rezultatima, ostati u sećanju po incidentu sa sudijom na mitingu u Oslu 1994. godine. Kako je izgledao taj incident možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

2 Comments

  1. Kad pustiš matoru izlapelu drtinu da sudi…

    Post a Reply
    • Nadam se da isto tako postujes i svoju porodicu retarde

      Post a Reply

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This