Kad crna kugla odluči šampiona planete

Kad crna kugla odluči šampiona planete
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U finalu Svetskog prvenstva u snukeru 1985. godine igrali su Stiv Dejvis i Denis Tejlor. Dejvis je u meč ušao kao trostruki prvak sveta i prvi snukeraš na svetskoj rang listi, što mu je donelo ulogu favorita u susretu protiv Tejlora, koji do tada nikada nije bio šampion planete i koji je po sopstvenom priznanju znao da mu je to jedna od poslednjih šansi da dođe do najvrednijeg trofeja u snukeru.
Pritisak meča u „Krusibl teatru“, kao i odsustvo njegovog prijatelja i psihologa Trevora Istoka, kao da su „pojeli“ Tejlora u prvoj sesiji finala, što je Stiv Dejvis maksimalno iskoristio i dobio taj deo igre sa 8:0. Potom je u devetom frejmu bio u dobroj poziciji, ali je promašio jednu laganu zelenu kuglu, što je Tejlor iskoristio da mu „preotme“ taj frejm, posle čega je krenuo bolje da igra, pa je na kraju druge sesije na semaforu bilo samo 9:7 za Dejvisa. Bila je subota veče i naredna sesija se igrala tek sutradan posle podne, pa je Tejlor iskoristio to veče da se opusti uz koju čašicu: “Hotel u kome smo bili smešteni imao je jezero, pa sam proveo vreme kraj njega, U finalu Svetskog prvenstva u snukeru 1985. godine igrali su Stiv Dejvis i Denis Tejlor. Dejvis je u meč ušao kao trostruki prvak sveta i prvi snukeraš na svetskoj rang listi, što mu je donelo ulogu favorita u susretu protiv Tejlora, koji do tada nikada nije bio šampion planete i koji je po sopstvenom priznanju znao da mu je to jedna od poslednjih šansi da dođe do najvrednijeg trofeja u snukeru.gledajući patke i razmišljajući o mojoj majci koja je nešto ranije preminula. Hteo sam da izbacim iz glave meč i da ne razmišljam o tome kako da pobedim najboljeg igrača na svetu Stiva Dejvisa, već da mi samo u glavi bude slika moje pokojne majke.” – pričao je kasnije Tejlor šta je radio u pauzi posle završetka druge sesije.
Sutradan je Denis zaigrao bolje i stigao do 11:11, ali je Dejvis ponovo zagospodario stolom od zelene čoje i došao činilo se do nedostižnih 17:15. U tom trenutku Stivu Dejvisu je trebao još samo jedan frejm do četvrte titule u pet godina, ali tek tada je počela prava drama u “Krusibl teatru” u Šefildu. Tejlor sigurnom igrom dobija naredna dva frejma, pa odlučujući deo igre kreće oko 23:15 i biva veoma napet. “Jedna velika greška tada i to bi bio kraj, propala bi mi dva dana truda, dve nedelje odličnog igranja, ali u mom slučaju srušilo bi se i 13 godina čekanja da osvojim titulu.” – pričao je kasnije Tejlor kako se osećao pred start poslednjeg frejma.
Tejlor je poveo sa 29-13 u poslednjem frejmu, ali je tada promašio jednu kuglu, pa se Dejvis vratio za sto i ubrzo je na semaforu bilo 29-24, kada je Dejvis promašio jednu po mnogima laganu plavu kuglu: “To je bilo samo zbog pritiska.” – rekao je kasnije Dejvis o toj situaciji. Taj težak frejm sa puno grešaka se nastavio, a oko ponoći, posle 45 minuta igra i pri vođstvu od 44-28, Tejlor promašuje laganu crvenu kuglu i Dejvis se ponovo vraća za sto. “Stiv je znao da je dobio veliku šansu. Stiv tada igra odlično, niže kuglu za kuglom, osvaja 34 poena i dolazi do vođstva od 62-44. U tom trenutku, Dejvisu je za četvrtu titulu trebala još samo braon kugla, koju je on napao, ali nije imao sreće, ona je ostala na rupi, čime je dao priliku Tejloru, koju ovaj nije želeo da propusti. Niže braon, plavu i ružičastu kuglu i dolazi nadomak titule šampiona, ali tada drama dostiže vrhunac. Crna nije na zgodnoj poziciji, pa Tejlor do titule pokušava da dođe udarcem od mantinele, popularnim dablom, ali ne uspeva. Usledilo je nekoliko odličnih sejfti udaraca obojice snukeraša, da bi se potom posle novog promašaja Tejlora, Dejvis našao u poziciju iz koje se očekivalo da će ubaciti crnu kuglu i na taj način okončati meč. Ipak, pritisak je bio u tom trenutku jači od Dejvisa, pa on promašuje crnu kuglu i ostavlja dobru poziciju Tejloru.Jedva sam mogao da gledam u tim trenucima, bio sam preumoran, a prethodnih 45 minuta sam izgubio gradeći prednost koja nije bila ni 20 poena.” – govorio je o tom trenutku Denis Tejlor.
Stiv tada igra odlično, niže kuglu za kuglom, osvaja 34 poena i dolazi do vođstva od 62-44. U tom trenutku, Dejvisu je za četvrtu titulu trebala još samo braon kugla, koju je on napao, ali nije imao sreće, ona je ostala na rupi, čime je dao priliku Tejloru, koju ovaj nije želeo da propusti. Niže braon, plavu i ružičastu kuglu i dolazi nadomak titule šampiona, ali tada drama dostiže vrhunac. Crna nije na zgodnoj poziciji, pa Tejlor do titule pokušava da dođe udarcem od mantinele, popularnim dablom, ali ne uspeva. Usledilo je nekoliko odličnih sejfti udaraca obojice snukeraša, da bi se potom posle novog promašaja Tejlora, Dejvis našao u poziciju iz koje se očekivalo da će ubaciti crnu kuglu i na taj način okončati meč. Ipak, pritisak je bio u tom trenutku jači od Dejvisa, pa on promašuje crnu kuglu i ostavlja dobru poziciju Tejloru.
Denis tu priliku nije imao nameru da propusti, preciznim udarcem šalje crnu kuglu u rupu, a onda započinje pobednički “ples”. Na taj način Denis Tejlor proslavlja svoju prvu, a ispostaviće se kasnije i jedinu titulu šampiona planete, osvojenu posle antologijskog meča, čiji je kraj preko 30 godina bio najgledaniji televizijski prenos posle ponoći u istoriji Engleske. Završnicu meča između Tejlora i Dejvisa mnogi smatraju kao prekretnicu u nameri da snuker dobiju pažnju i popularnost koju zaslužuje, a kako je ona izgledala, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstRomariova pesnica u glavu Simeonea kao karta za karneval u Riju
Sledeći tekstNajgluplje pitanje koje je Ser Aleks Ferguson ikada čuo