Romariova pesnica u glavu Simeonea kao karta za karneval u Riju

  U nedelju, 16. januara 1994. godine, na travu stadiona „Ramon Sančez Pishuan“ izašle su ekipe domaće Sevilje i gostujuće Barselone. Iako je Lujs Aragones u svojoj ekipi imao Šukera, Simeonea, Solera, Himeneza… ipak je i bod protiv premoćne Barselone bio veliki kao kuća. Jer Barsa je u svom sastavu imala sve same asove poput Romarija, Gvardiole, Laudrupa, Stoičkova, Kumana… i sa ovakvom ekipom Johan Krojf je „krupnim koracima“ grabio ka 14. tituli kluba iz Katalonije. Sevilja je u tom 19. kolu La Lige trebalo da bude samo jedna ekipa u nizu koja će ostati bez bodova protiv „Blaugrane“. Ali nije sve išlo kako je Krojf očekivao…
  Posle tvrde utakmice u prvom poluvremenu u kome nije bilo golova, Barselona je morala da pojača tempo ne bi li odnela ceo bodovni plen. Ali to im nije polazilo za nogom i nervoza se polako uvlačila u igrače naviknute na pobede.Međutim, kada je odbrambeni igrač Sevilje Manolo Himenez dobio drugi žuti karton u 50. minutu, mnogi su pomislili da će Barselona odraditi rutinski posao i za 40-ak preostalih minuta ubaciti loptu u mrežu domaćina nekoliko puta. Međutim, Sevilja se nije predavala, a rezultat se nije menjao. Krojf je video da je „vrag odneo šalu“, pa je u 75. minutu izvukao svog keca iz rukava. Čoveka koji je na kraju te sezone na svom kontu imao ukupno 30 golova. Bio je to Romario. Ušao je u igru u 75. minutu umesto Bugarina Stoičkova i odmah počeo da preti golu domaćih. Međutim, nije prošlo ni par minuta od njegovog ulaska u igru, dogodilo se nešto što je tada šokiralo ceo stadion, a moglo bi se reći i ceo tadašnji fudbalski svet.

  Romario udara Simeonea pesnicom i dobija crveni karton.
  Romario udara Simeonea pesnicom i dobija crveni karton.

  Naime, nakon završetka jedne akcije, i gužve u šesnaestercu, sudija je prišao Romariju noseći crveni karton visoko podignut u ruci. Nastalo je komešanje. Omaleni Brazilac se bunio i mnogima nije bilo jasno šta se dogodilo a onda se pojavio usporeni snimak. Dok se Dijego Simeone gledao u pravcu iz koga treba da doleti lopta, otpozadi mu je pritrčao razbesneli Romario i udarcem koga se ni najbolji bokseri ne bi postideli tresnuo Simeonea pravo u glavu, toliko snažno da je stameni Simeone završio na travi. U prvi mah niko nije mogao da veruje šta se dogodilo. Simeone je ležao okružen doktorima dok je Romario polako napuštao teren.
  Iako je dobio kaznu od 5 mečeva zabrane igranja, Romario je na kraju sezone sa 30 pogodaka prigrabio trofej za najboljeg strelca La Lige, pa ne čudi što je legendarni Krojf jednom izjavio da je Romario najbolji igrač kojeg je ikada trenirao. Toliko o njegovoj fudbalskoj veličini. Međutim, kada je reč o ljudskim vrlinama o Romariju su se ispredale razne priče, o tome da je bio veliki egoista, da je umeo da naruši atmosferu u ekipi, da je omalovažavao saigrače, da je pustio PSV da izgubi titulu od Ajaksa uz poruku da im je sada jasno da bez njega ne mogu da budu prvaci, da je zbog svađe sa Krojfom napustio Barselonu, da nije mogao bez noćnih izlazaka, a jedna od zanimljivih bila je da je namerno udario Dijega Simeonea kako bi ga kaznili za vreme trajanja karnevala, ne bi li uživao u svojoj omiljenoj zabavi u domovini.

  Dijego Simeone iz vremena dok je nastupao za Sevilju.
  Dijego Simeone iz vremena dok je nastupao za Sevilju.

  I zaista uskoro je bio tamo i provodio se. Doduše mnogima je teško da poveruju da Simeone, po mnogima jedan od „najprljavijih“ igrača ikada, nije na neki isprovocirao Romarija, a i Brazilac se sam pravdao kako mu je Simeone vređao majku.
  Bilo kako bilo Romario će ostati upamćen kao jedan od najboljih napadača u istoriji fudbalske igre, ali o njegovoj naravi, skandalima i životu van terena manje se zna, a mi vas danas podsećamo na njegovu pesnicu koju je uputio pravo u lice „Čola“ Simeonea i tako zaradio suspenziju od 5 mečeva:

  loading…
  Prethodni tekstRitualno žrtvovanje pred nastup fudbalera Rada
  Sledeći tekstKad dvogodišnja ćerka zaseni Stefa Karija