Romariova pesnica u glavu Simeonea kao karta za karneval u Riju

Romariova pesnica u glavu Simeonea kao karta za karneval u Riju
Romariova pesnica u glavu Simeonea kao karta za karneval u Riju karta za karneval u Riju
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U nedelju, 16. januara 1994. godine, na travu stadiona „Ramon Sančez Pishuan“ izašle su ekipe domaće Sevilje i gostujuće Barselone. Iako je Luis Aragones u svojoj ekipi imao Šukera, Simeonea, Solera, Himeneza… ipak je i bod protiv premoćne Barselone bio veliki kao kuća. Jer Barsa je u svom sastavu imala sve same asove kao što su Romario, Gvardiola, Laudrup, Kuman, Stoičkov, koji osim što je bio vrhunski fudbaler je izveo i jedno od „najboljih“ simuliranja ikada… i sa ovakvom ekipom Johan Krojf je „krupnim koracima“ grabio ka 14. tituli kluba iz Katalonije. Sevilja je u tom 19. kolu La Lige trebalo da bude samo jedna ekipa u nizu koja će ostati bez bodova protiv „Blaugrane“. Ali nije sve išlo kako je Krojf očekivao…

Romario je pesnicom udario Simeonea

Posle tvrde utakmice u prvom poluvremenu u kojem nije bilo golova, Barselona je morala da pojača tempo ne bi li odnela ceo bodovni plen. Ali to im nije polazilo za nogom i nervoza se polako uvlačila u igrače naviknute na pobede. Međutim, kada je odbrambeni igrač Sevilje Manolo Himenez dobio drugi žuti karton u 50. minutu, mnogi su pomislili da će Barselona odraditi rutinski posao i za 40-ak preostalih minuta ubaciti loptu u mrežu domaćina nekoliko puta. Ipak, Sevilja se nije predavala, a rezultat se nije menjao. Krojf je video da je „vrag odneo šalu. Zbog toga je u 75. minutu izvukao svog „keca iz rukava“. Čoveka koji je na kraju te sezone na svom kontu imao ukupno 30 golova. Bio je to Romario…

Romario udara Simeonea pesnicom i dobija crveni karton.
Romario udara Simeonea pesnicom i dobija crveni karton.

Ušao je Brazilac u igru u 75. minutu umesto Bugarina Stoičkova i odmah počeo da preti golu domaćih. Međutim, nije prošlo ni par minuta od njegovog ulaska u igru, dogodilo se nešto što je tada šokiralo ceo stadion. Moglo bi se reći i ceo fudbalski svet. Nakon završetka jedne akcije, i gužve u šesnaestercu, sudija je prišao Romariju noseći crveni karton visoko podignut u ruci. Nastalo je komešanje. Brazilac se bunio. Mnogima nije bilo jasno šta se dogodilo. Ipak, onda se pojavio usporeni snimak. Dok se Dijego Simeone gledao u pravcu iz kojeg treba da doleti lopta, otpozadi mu je pritrčao razbesneli Romario. Udarcem koga se ni najbolji bokseri ne bi postideli tresnuo je Simeonea pravo u glavu, toliko snažno da je stameni Simeone završio na travi. U prvi mah niko nije mogao da veruje šta se dogodilo. Simeone je ležao okružen doktorima, a Romario je polako napuštao teren.

Da li je Brazilac samo želeo na karneval u Riju?!

Iako je dobio kaznu od 5 mečeva zabrane igranja, Romario je na kraju sezone sa 30 pogodaka prigrabio trofej za najboljeg strelca Primere. Zato ne čudi što je Krojf jednom izjavio da je Romario najbolji igrač kojeg je ikada trenirao. Toliko o njegovoj fudbalskoj veličini. Međutim, kada je reč o ljudskim vrlinama o Romariju su se ispredale razne priče. Pričalo se da je bio veliki egoista, da je umeo da naruši atmosferu u ekipi, da je omalovažavao saigrače, da je pustio PSV da izgubi titulu od Ajaksa uz poruku da im je sada jasno da bez njega ne mogu da budu prvaci, da je zbog svađe sa Krojfom napustio Barselonu, da nije mogao bez noćnih izlazaka, a jedna od zanimljivih bila je da je namerno udario Dijega Simeonea kako bi ga kaznili za vreme trajanja karnevala. Hteo je navodno da uživa u svojoj omiljenoj zabavi u domovini.

Dijego Simeone iz vremena dok je nastupao za Sevilju.
Dijego Simeone iz vremena dok je nastupao za Sevilju.

I zaista uskoro je bio tamo i provodio se. Doduše mnogima je teško da poveruju da Simeone, po mnogima jedan od „najprljavijih“ igrača ikada, nije na neki način isprovocirao Romarija. Uostalom, Brazilac se sam pravdao kako mu je Simeone vređao majku.
Bilo kako bilo Romario će ostati upamćen kao jedan od najboljih napadača u istoriji fudbalske igre. Međutim, o njegovoj naravi, skandalima i životu van terena manje se zna. Mi vas danas podsećamo na njegovu pesnicu koju je uputio pravo u lice „Čola“ Simeonea i tako zaradio suspenziju od 5 mečeva:

Prethodni tekstNesportski odgovor Nenada Krstića na provokacije navijača Karšijake
Sledeći tekstKad crna kugla odluči šampiona planete