Kad Duda Ivković „poludi“

Kad
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U Ljubljani je 2011. godine održan košarkaški turnir „Adeko Kup“, na kome su učestvovale reprezentacije sa EX YU prostora i koji je većini učesnika poslužio kao sjajna priprema pred Eurobasket u Litvaniji. Gledala se za pripremni period odlična košarka, a do finala su došli „tradiocinalni rivali“ Srbija i Hrvatska. Na kraju su slavili srpski košarkaši, posle meča sa koga je većina ljubitelja košarke brzo zaboravila mnoge detalje, ali sa koga se i danas prepričava jedna situacija i „izliv besa“ Dušana Ivkovića prema Urošu Tripkoviću.
Bio je to meč u kome se gledala dosta izjednačena košarka, ali u kome su „Kockasti“ od početka bili u vođstvu. Držali su Hrvati prednost od 2 do 6 poena tokom većeg dela susreta, a onda su krajem treće i početkom poslednje četvrtine dobrom igrom stekli prvo 8, a kasnije i 10 poena prednosti, što je izazvalo veliku nervozu na klupi srpske reprezentacije. Ceh za lošu igru Srba u tom trenutku, platio je Uroš Tripković, a detalj u kome mu vrlo nezadovoljni tadašnji selektor „Plavih“ Duda Ivković „drži bukvicu“ po mnogima je bio ključan u kasnijem preokretu srpskih košarkaša.

Duda Ivković je bio vrlo ljut na Tripkovića.
Duda Ivković je bio vrlo ljut na Tripkovića.

Na nešto manje od 8 minuta do kraja susreta Hrvatska je vodila 65:57, a Ivković je spremao da umesto Tripkovića, koji je u tim momentima napravio nekoliko grešaka na obe strane terena, u igru uvede Stefana Markovića. Kada je Uroš krenuo ka klupi, vidno nezadovoljni Duda Ivković je krenuo da viče na njega i da mu preti prstom. Tripković je delovao kao da ne obraća pažnju na to i mirno je seo na svoje mesto među rezervama, što je dodatno razbesnelo Ivkovića. Nastavio je da viče na Uroša, a onda je u jednom trenutku uzeo svoju tablu koju koristi u tajm-autu i iz sve snage je „zveknuo“ o parket.
Tripković nije uopšte pokazao nikakvu reakciju, delovalo je kao da ga ne zanima što je Duda Ivković vrlo ljut, ali je zato tadašnji tim menadžer košarkaške reprezentacije Srbije Nebojša Ilić, vrlo zbunjeno propratio situaciju koja se dešavala tik pored njega. Ivković se ubrzo smirio, mada je u sledećm tajm-autu ponovo povisio ton na svoje igrače, a reprezentacija Srbije je od tog trenutka zaigrala puno bolje i bez Tripkovića na parketu napravila veliku seriju poena, preokrenula rezultat i na kraju slavila u meču.

Uroš Tripković se ponašao kao da ga ne zanima što je Dušan Ivković veoma ljut.
Uroš Tripković se ponašao kao da ga ne zanima što je Dušan Ivković veoma ljut.

Ispostaviće se kasnije da će Urošu Tripkoviću ovo biti jedan od poslednjih mečeva u „dresu sa najdražim grbom“ i da se neće naći na spisku putnika za Eurobasket u Litvaniji, na kome Srbija nije ostvarila željeni rezultat.
Dušan Ivković je tokom svoje trenerske karijere bio uglavnom miran i nije pokazivao emocije, ali se i njemu dešavalo da ga neka situacija na terenu izbaci iz takta. A kako je izgledalo kada ga neki njegov igrač iznervira i kada legendarni Dušan Ivković „poludi“, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Magija“ Arona Rodžersa
Sledeći tekstKada su srpski kadeti izveli jedan od najboljih kornera u istoriji