Kada je Ajverson „prodao“ krosover Džordanu

Kad je Ajverson prodao krosover Džordanu
Kad je Ajverson prodao krosover Džordanu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Ako je Majkl Džordan košarkaški mesija za ceo svet, Alen Ajverson je košarkaški mesija za Filadelfiju. Većina ljubitelja NBA lige kada kažu košarka u Filadelfiji, misle isključivo o Alenu Ajversonu. On je definitivno postao sinonim za igru pod obručima u “Rokijevom gradu”. U večeri 12. marta 1997. godine Ajverson je bio samo ruki iz Džordžtauna. Većina stanovnika Filadelfije nije imala pojma ko je Alen Ajverson, ali je on te noći protiv aktuelnih NBA šampiona Čikago Bulsa “stigao” u ligu. Pokazao je svima da je nova NBA zvezda rođena.

Alen Ajverson je igrao odlično protiv šampiona

Publika u Filadelfiji je te noći ispunila dvoranu u svom gradu. Najviše iz želje da vidi Majkla Džordana, ali niko nije mogao da ih krivi zbog toga. Seventisiksersi su te sezone zabeležili samo 16 pobeda i publika nije imala preterano puno razloga da posećuje njihove mečeve. Iako to nije bio prvi susret MJ-a i AI-a, već treći, iako do tada Ajverson nije prikazao neke vrhunske partije protiv “Letećeg”, ovog puta je sve bilo drugačije. “The answer” je igrao odlično od početka susreta. Ipak, nije bilo važno ni to što je baš protiv šampiona postavio rekord karijere sa 37 poena. On bi i dalje bio samo “novi tip” da sredinom poslednje četvrtine se nije desio “magičan” trenutak, koji je potpuno definisao dalju karijeru Alena Ajversona.

Alen Ajverson i Majkl Džordan.
Alen Ajverson i Majkl Džordan.

Izašao je Ajverson iz jednog bloka, a ispred njega se našao Majkl Džordan. Svi ostali igrači su se sklonili i pustili Alena i Majkla da igraju 1 na 1. U tom trenutku se čuo Fil Džekson, koji je uzviknuo: “Majkl, kreni na njega.” Pozornica je definitivno bila spremna. Ajverson protiv Džordana, u tom trenutku David protiv Golijata. Na košarkaškoj bini, pred publikom koja je eksplodirala kao da je u pitanju završnica 7 meča NBA finala. “Uvek sam pričao svojim prijateljima da kada budem na “velikoj sceni”, da ću pokušati da izvedem moj najbolji potez.” – govorio je Ajverson kasnije o tom trenutku.

Ajverson je krosoverima „polomio“ Džordana

Tada je Ajverson uradio dva krosovera, koji će ostati njegov zaštitni znak tokom cele karije, a u trenutku kada je činio drugu promenu, Majkl je otišao na pogrešnu stranu. Alen se tada diže na šut i pogađa koš sa vrha reketa preko Džordana. Ipak, i pored sjajnog Ajversonovog driblinga, Majkl je uspeo nekako da se “vrati” i pokuša da izblokira “The answer”-a. Publika u Filadelfiji je “poludela”, “klinac” je uspeo Džordana da “pošalje po burek” na način na koji je Majkl to radio svojim protivnicima. Iako se Džordan u milisekundi oporavio od Alenovog krosovera i pokušao da ga izblokira, to uopšte ne umanju genijalnost Ajversonovog poteza.

Alen Ajverson je ubrzo po ulasku u ligu postao ljubimac publike u Filadelfiji.
Alen Ajverson je ubrzo po ulasku u ligu postao ljubimac publike u Filadelfiji.

Bio je to trenutak kada je publika u Filadelfija posle Džulijusa Irvinga, Mozesa Melouna i Čarlsa Barklija dobila svog novog idola. U tim trenucima se halom čuo komentar: “Hej, ovaj klinac je prokleto dobar.” Posle tog meča u američkim medijima je osvanuo naslov: “Alen Ajverson je zvanično stigao!”

Klinci ga i danas prepoznaju po krosoveru protiv Džordana

“Hteo sam da stavim svoj krosover na probu, da vidim da li je stvarno toliko dobar. To što je uspeo protiv najboljeg igrača koji je ikada igrao, učinilo je da se osećam savršeno.” – rekao je Ajverson posle meča o svom potezu. Koliko je Ajversonov potez bio genijalan možda najbolje govori angdota koju je Alen ispričao mnogo godina kasnije. “I danas deca od pet, šest godina, dolaze kod mene i ne kažu “jeste li vi Alen Ajverson?”, već kažu “ti si onaj kome je prošao krosover protiv Majkla Džordana, zar ne?” To je definitivno bio poseban trenutak u mojoj karijeri, jer je Majkl bio moj idol.”
Budimo realni, teško da će se iko na prvu setiti nekog “školovanja” Majkla Džordana. I zato Ajversonov potez dobija dodatno na težini. Kako je tada novajlija Alen Ajverson “prodao” krosover Džordanu i izveo jedan od najboljih poteza 1997. godine na NBA parketima, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Aca Lukas bio ljut na „Piksija“ zbog „Marakane“
Sledeći tekstKako je Džoi Barton ismevao Ibrahimovića zbog velikog nosa