Ronaldinjo – Početak „brazilske bajke“

Ronaldinjo je u Brazilu nešto poput fudbalskog Boga. Nema onog ko ne obožava ovog legendarnog fudbalera koji je sa loptom mogao sve. I to ne bez razloga, jer osim što je igrao lepo za oko, Ronaldinjo je za “Karioke” između 1999. godine kada je debitovao i 2013. godine odigrao 97 utakmica i postigao 33 gola. A upravo te 1999. godine po prvi put u svojoj karijeri upisao je i prvi pogodak za svoju zemlju.
Ronaldinjo je debitovao za seniorsku selekciju 26. juna 1999. godine u prijateljkom meču protiv Letonije, koju je Brazil iako u “nešto slabijem” sastavu dobio lagano sa 3:0. Iako ga je selektor Luksemburgo stavio u startnu postavu Ronaldinjo nije uspeo da zatrese mrežu. Ali nije morao dugo da čeka na to.

Samo četiri dana kasnije na Kopa Americi u utakmici protiv Venecuele, u kojoj je moćni Brazil već vodio sa 4:0, u 70. minutu u igru je umesto Aleksa usao kratko ošišani “klinac” od 19 godina, sa brojem 21 na leđima. Od tog momenta prošlo je četiri minuta kada je Kafu u jednom prodoru po desnoj strani ubacio loptu na vrh šesnaesterca. Lopta je ispred Ronaldinja malo odskočila, ali on ju je jednim potezom prebacio preko svog čuvara Reja, a zatim pretrčao i njega i Rohasa, pa pogodio mrežu između golmana i njegove leve stative.
Sa samo 19 godina Ronaldinjo je na meču protiv Venecuele postigao prvi gol za reprezentaciju Brazila.

Samo četiri dana kasnije na Kopa Americi u utakmici protiv Venecuele, u kojoj je moćni Brazil već vodio sa 4:0, u 70. minutu u igru je umesto Aleksa usao kratko ošišani “klinac” od 19 godina, sa brojem 21 na leđima. Od tog momenta prošlo je četiri minuta kada je Kafu u jednom prodoru po desnoj strani ubacio loptu na vrh šesnaesterca. Lopta je ispred Ronaldinja malo odskočila, ali on ju je jednim potezom prebacio preko svog čuvara Reja, a zatim pretrčao i njega i Rohasa, pa pogodio mrežu između golmana i njegove leve stative. Bila je to prelepa golčina dostojna njegovih saigrača, samih legendi tadašnjeg tima koji je lako došao do titule, Ronalda, Rivalda, Roberta Karlosa…
Koliko je ovaj gol značio mlađanom Ronaldinju najbolje govori njegova reakcija posle pogotka kada je skakao i obrtao se u vazduhu sa grimasom na licu koja nateruje suze na oči. Ništa manje nije bila veličanstvena i podrška koju je dobio od starijih kolega, koji su ga grlili, bodrili i tapšali “po ramenu”. Videlo se odmah da je taj klinac omiljen među igračima u timu, a polako je postajao to i svim navijačima na svetu… Podsetite se Ronaldinjovog sjajnog “prvenca” u dresu Brazila i proslave od koje zastaje knedla u grlu:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This