Kad je Redži Miler odbijao da izgubi

Kad je Redži Miler odbijao da izgubi
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Za samo godinu dana, Nju Džersi Netsi su od jednog od najgorih timova NBA lige 2001. godine, stigli do jednog od glavnih pretendenta za titulu pred NBA plej-of 2002. godine. U taj plej-of su ušli kao najbolji tim Istočne konferencije u regularnom delu i predvođeni Džejsonom Kidom očekivalo se da stignu do finala i da u borbi za prsten izazovu šampiona u tom trenutku objektivno jače Zapadne konferencije. Na putu do finala, protivnik u prvoj rundi plej-ofa bili su im Indijana Pejsersi, koji su te sezone igrali slabije od očekivanog, pa su u doigravanje ušli sa poslednje, osme pozicije. Iako je tim iz Indijane bio u blagom padu tih sezona, ipak se očekivalo da će pružiti veliki otpor favorizovanim Netsima i da će to biti serija za pamećenje.
Očekivanja ljubitelja NBA lige nisu izneverena, bila je to zaista fenomenalna serija, u kojoj su Pejsersi dobili prvi meč, Netsi naredna dva, da bi Indijana potom dobila četvrti susret i odvela duel u majstoricu. Peti, odlučujući meč, igrao se 2. maja pred 20.000 uglavnom navijača Netsa u rasprodatoj „Kontintal Erlajns Areni“ u Ist Raderfordu. Iako je tokom celog meča vladala rezultatska ravnoteža, Pod svojim košem Džermejn O'Nil hvata loptu, da bi potom odmah uposlio Kevina Olija, koji prelazi na protivničku polovinu i dodaje loptu do Redžija Milera. Na semaforu je vreme polako isticalo, a „Kiler“ Miler se nalazio na oko 10 metara i leđima okrenut od protivničkog koša. U tom trenutku, Redži iz „nemoguće“ situacije upućuje šut ka košu za produžetak, a lopta od table prolazi kroz obruč za „muk“ u „Kontinental Erlajns Areni“ i veliko slavlje gostujućih igrača. Bio je to zaista neverovatan koš jednog od najboljih šutera u istoriji NBA lige, a i pored toga što je uspeo da postigne poene na neverovatan način, ipak treba istaći da je šut upućen delić sekunde po isteku vremena, ali kako u to vreme nije bilo pregledavanja snimaka, sudije su na kraju odlučile da je šut regularan i da priznaju poene Milera.predvođeni Džejsonom Kidom Netsi u samu završnicu ulaze sa čini se nedostižnom prednošću. Na 5 sekundi do kraja imali su domaćini 3 poena prednosti i dva slobodna bacanja za njihovog jednog od najboljih igrača Ričarda Džefersona. Ipak, iako je sa linije za slobodna bacanja imao preko 70% uspešnosti u toj sezoni, Džeferson promašuje oba slobodna bacanja i tako ostavlja nadu Pejsersima.
Pod svojim košem Džermejn O’Nil hvata loptu, da bi potom odmah uposlio Kevina Olija, koji prelazi na protivničku polovinu i dodaje loptu do Redžija Milera. Na semaforu je vreme polako isticalo, a „Kiler“ Miler se nalazio na oko 10 metara i leđima okrenut od protivničkog koša. U tom trenutku, Redži iz „nemoguće“ situacije upućuje šut ka košu za produžetak, a lopta od table prolazi kroz obruč za „muk“ u „Kontinental Erlajns Areni“ i veliko slavlje gostujućih igrača. Bio je to zaista neverovatan koš jednog od najboljih šutera u istoriji NBA lige, a i pored toga što je uspeo da postigne poene na neverovatan način, ipak treba istaći da je šut upućen delić sekunde po isteku vremena, ali kako u to vreme nije bilo pregledavanja snimaka, sudije su na kraju odlučile da je šut regularan i da priznaju poene Milera.
Ipak, to što nisu uspeli da trijumfu u već „dobijenoj“ utakmici, nije mnogo poremetilo Netse, pa su igrali odlično u produžetku i opet došli na korak od pobede. Imali su poen prednosti i dva slobodna bacanja za njihovog visokog igrača Kenjona Martina, ali je on bio samo polovično uspešan sa penala, pa je Pejsersima ostalo nešto više od 8 sekundi u pokušaju da izbore trijumf ili novi produžetak. Posle akcije iz auta, lopta je stigla u ruke Redžija Milera. Domaćini su tada očekivali šut za tri poena i pokušaj Milera da donese pobedu svom timu, ali je „Kiler“ imao drugačiju ideju. Prolazi pored svog čuvara Keri Kitlsa, a onda na spektakularan način sa dve ruke zakucava loptu u koš „kroz“ tri igrača Netsa, za novi „muk“ u dvorani i za novi produžetak. I pored sjajnog Redžija Milera, Ipak, to što nisu uspeli da trijumfu u već „dobijenoj“ utakmici, nije mnogo poremetilo Netse, pa su igrali odlično u produžetku i opet došli na korak od pobede. Imali su poen prednosti i dva slobodna bacanja za njihovog visokog igrača Kenjona Martina, ali je on bio samo polovično uspešan sa penala, pa je Pejsersima ostalo nešto više od 8 sekundi u pokušaju da izbore trijumf ili novi produžetak. Posle akcije iz auta, lopta je stigla u ruke Redžija Milera. Domaćini su tada očekivali šut za tri poena i pokušaj Milera da donese pobedu svom timu, ali je „Kiler“ imao drugačiju ideju. Prolazi pored svog čuvara Keri Kitlsa, a onda na spektakularan način sa dve ruke zakucava loptu u koš „kroz“ tri igrača Netsa, za novi „muk“ u dvorani i za novi produžetak.Pejsersi nisu uspeli da načine potpuni preokret. Netsi su u drugom produžetku predvođeni Džejsonom Kidom zaigrali sjajno i uspeli su da dobiju taj deo igre sa 11 poena prednosti, trijumfuju u meču sa 120:109 i na taj način izbore plasman u narednu rundu plej-ofa Istočne konferencije. Ipak, i pored pobede Netsa u fantastičnom susretu i plasmana u polufinale Istočne konferencije, posle meča glavna tema je bila igra Redžija Milera u završnici duela i njegovi neverovatni potezi.
„Imam veliko poštovanje za Redžija Milera! On ima jedno od najvećih srca u istoriji sporta! Džejsona Kida zovem tihi ubica, a Redži je samo ubica. On je jedan od najboljih igrača ikada u plej-ofu!“ – rekao je posle meča o Mileru, tadašnji trener Netsa, Bajron Skot. „On je jedan od najboljih igrača u odlučujućim trenucima, ako ne i najbolji koga sam video. Morate da ga svrstate uz Džordana, jer u odlučujućim trenucima može da pogodi iz svih pozicija.“ – rekao je o igri Redžija Milera u završnici, tadašnji trener Pejsersa i košarkaška legenda Ajzea Tomas. Na kraju se na svoje pogotke u završnici osvrnuo i Redži Miler, koji je ipak i pored svoje neverovatne predstave, bio utučen zbog poraza: „Znam da mnogi ljudi ovde pričaju o meni kao da sam „babaroga“ koja je došla da im uništi veče. Jednostavno sam želeo da pružim najbolje od sebe i mislim da sam u tome uspeo. Ipak, žao mi je što smo izgubili i što nismo prikazali više, pali smo u trenucima kada smo morali da igramo najbolje.“ – rekao je posle meča Redži Miler.
I pored toga što su Netsi na kraju trijumfovali u petom susretu protiv Pejsersa i plasirali se dalje, njihova pobeda ostala je u senci neverovatnih poteza Redžija Milera u završnici duela. Kako je „Kiler“ Miler na fenomenalan način u dva navrata spasio Pejserse već viđenog poraza, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDžej Džej Okoča – „Bomba“ protiv Aston Vile
Sledeći tekstJurij Zdovc – (Ne)zaslužena zlatna medalja konačno oko vrata